CZ EN

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Dotaz:

Dle §13 ZSPI Vás žádáme o poskytnutí níže uvedených informací, a to:

  1. zda má Ministerstvo financí ČR ve své organizační struktuře právní odbor, oddělení či právní skupinu jejíž pracovníci či členové mohou zastupovat MF ČR v řízeních před správními soudy a pokud ano, kolik je zde tabulkově vyčleněno míst, kolik těchto míst je obsazeno skutečně a jaký je zde čerpaný objem mzdových prostředků za rok 2009 a za I. čtvrtletí roku 2010.
  2. zda Ministerstvo financí ČR uzavřelo (či má uzavřenou smlouvu) s Advokátní kanceláří JUDr. Alan Korbel, Praha 5, Nám. 14. října 3.
    Pokud odpověď je kladná, potom žádáme o sdělení, v jakém výběrovém řízení byla tato smlouva uzavřena, kdy byla uzavřena, kým, co je jejím předmětem a platební podmínky, tj. zejména zda MF ČR platí dotyčné advokátní kanceláři předem dohodnutý paušál, či jsou placeni od úkonu, či kombinací obojího či jinak (od výsledku).

 

Odpověď:

  1. Ministerstvo financí nemá ve své organizační struktuře žádný právní odbor, oddělení nebo právní skupinu, jejíž pracovníci či členové jsou oprávněni zastupovat ministerstvo v řízení před správními soudy. V rámci ministerstva je zřízen pouze Legislativní odbor, který prostřednictvím oddělení Vnitřní legislativy zajišťuje styk ministerstva s advokátní kanceláří, která zastupuje ministerstvo před soudy podle smlouvy o poskytování právní pomoci, v rámci toho zabezpečuje shromažďování, vyhodnocování a předávání podkladů k jednání před soudy a vede databázi těchto soudních případů. Dále v rámci tohoto oddělení existuje referát Právního poradenství, který se zabývá posuzováním obchodních smluv předložených ostatními útvary ministerstva.
  2. Ministerstvo financí se nechává v některých soudních sporech zastupovat Advokátní kanceláří JUDr. Alana Korbela, se sídlem nám. 14. října 3, Praha 5, na základě Smlouvy o poskytování právní pomoci uzavřené s účinností od 1. 9. 1994 tehdejším ministrem financí. Jelikož byla smlouva uzavřena před 1. 1. 1995, tedy před dnem účinnosti zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, tento zákon se na proces jejího uzavření nevztahoval. Předmětem smlouvy o poskytování právní pomoci je zastupování při jednáních před státními a jinými orgány, zejména soudy, státními notářstvími a jinými orgány státní správy a dále při jednání mezi Ministerstvem financí a jinými právními subjekty. Dále se advokátní kancelář dle smlouvy zabývá přípravou a sepisováním písemností právního charakteru a poskytováním porad a konzultací v rámci běžné právní agendy, podle potřeb a požadavků ministerstva. Co se týká platebních podmínek, je odměna za poskytování právní pomoci advokátní kanceláři hrazena měsíčním paušálem.
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.