CZ EN

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Dotaz:

Dnes, tj. 30.9.2008, jsem náhodou na internetu nalezl stránky Sdružení akcionářů a vkladatelů České republiky (dále jen SAV ČR). Na jejich stránkách se mj. také píše o problematice odškodnění ztrát litoměřických fondů. Vzhledem k tomu, že jsem držitelem většího množství akcií ČNIMF a ČNIOPF, upoutala mě zvláště tato skutečnost. SAV upozorňuje další potenciální členy, že causa ČNIMF již probíhá, na Ministerstvo financí ČR byla podána žádost a v současné době se schyluje k podání žaloby u soudu, a tudíž není možno se v současné době přihlásit o náhradu ztrát z ČNIMF. Causa ČNIOPF je proto odsunuta na pozdější dobu (rok 2009), a tudíž do skupiny zájemců u tohoto fondu snad bude možno se přihlásit. Rád bych znal odpověď na tyto otázky:

Je (není) ještě nějaká možnost přihlásit se o odškodnění ztrát z ČNIMF přímo u Vás (předpokládám, že seznam žadatelů Vám byl zaslán), zvláště v situaci, že likvidátor této společnosti vůbec nepracuje, informace neposkytuje a možnost takto se přihlásit o odškodnění nebyla nijak veřejně deklarována a byla by krajně nespravedlivá jen pro to, že někdo věděl a měl možnost se do určitého data přihlásit a jiný ne.

Žádám o informace, jaký bude pravděpodobně další postup v kause ČNIMF a jaký je Váš postoj k celé této záležitosti?

Odpověď:

Odpovídáme na Vaše podání ze dne 30. září 2008, ve kterém jakožto akcionář Českého národního investičního majetkového fondu, as. v likvidaci (dále jen „ ČNIMF“), žádáte o zodpovězení Vašich otázek ohledně tohoto fondu a ohledně Sdružení akcionářů a vkladatelů ČR (dále jen „SAV“).

K Vaší otázce na další předpokládaný postup ve věci ČNIMF sděluji, že v současné době Ministerstvo financí ve věci odškodnění akcionářů ČNIMF žádná jednání nevede a k odškodnění akcionářů na základě dohody nebo žádosti SAV nepřistoupí. Z výše uvedeného důvodu Ministerstvo financí ani nevede žádný seznam žadatelů o odškodnění ve věci ČNIMF. Na základě sdělení JUDr. Marvanové, právní zástupkyně SAV, máme informaci o tom, že na Ministerstvo financí připravuje SAV žalobu o náhradu škody; Ministerstvo financí se však nemůže vyjadřovat k předpokládanému dalšímu postupu SAV v kauze ČNIMF.

Závěrem mohu doplnit, že z veřejně dostupných zdrojů (http://www.akcionari.org/) bylo zřejmé, že SAV dokončuje soupis žadatelů o odškodnění a že k 10. říjnu 2008 další žadatele o odškodnění ještě přijímá. Jako kontaktní údaje byly uvedeny elektronická adresa sdruzeni.akcionaru@centrum.cz a telefonní číslo 495 262 190.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.