CZ EN

Finanční a ekonomické informace 1/2014

  • V tomto čísle jsou z českých titulů odborných časopisůpodchycena např. témata zákon č.307/2013 Sb. o povinném značení lihu a prováděcí vyhláška, ekonomické dopady implementace ICT ve veřejné správě, komparace systémů fungování a řízení ekonomické diplomacie ve vybraných evropských státech, novela zákona o účetnictví od 1. ledna 2014, vznik pracovního poměru podle nového občanského zákoníku, změny v daních z příjmů fyzických osob v EU v období ekonomické krize, stížnost dle daňového řádu v průběhu daňové kontroly, prominutí úhrady daně z příjmů z titulu povodní v roce 2013, meze legitimního očekávání a ustálená praxe správce daně, devizové intervence ČNB, vybrané daňové novinky 2014, leasing a jeho význam v IFRS, dopady ekonomické krize a placení pojistného na zdravotní pojištění a sankce v daňovém řízení.
  • Ze zahraničních zdrojůse upozorňuje např. na články z německy psaného tisku na téma národohospodářské dopady fiskálních impulsů (výsledky simulačních propočtů za Německo), povinnost objasnění a součinnosti při daňové kontrole a problematika řetězových obchodů se zaměřením na podnikatele uvnitř řetězu. Z anglického tisku byly např. vybrány články týkající se otázky reakce agregátních investic v USA na ekonomické šoky, averze investorů k riziku jako příčině dlouhotrvajícího ekonomického poklesu, reakce na studii ECB k rozdělení bohatství domácností v zemích eurozóny, rozpočtu pro eurozónu, fiskálních multiplikátorů, finančních cyklů, měnové politiky a makroprudenční politiky v eurozóně, nového regulačního rámce v EU a úlohy nezávislého fiskálního úřadu a tvorby převodních cen ve skandinávských zemích s přihlédnutím k břemenu daně z příjmu právnických osob ve 34 členských zemích OECD. Ve francouzštině je článek zabývající se otázkou finanční solidarity států EU vůči zemím postiženým ekonomickou krizí. Dva zajímavé slovenské články se vztahují k transatlantickým ekonomickým vztahům a zavedení daňové licence v SR.
  • Rubrika Téma měsícepřináší přehledový článek Vybrané příspěvky k debatě o devizových intervencích.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.