CZ EN

Stanjura: Smlouvy na nové jádro bychom mohli podepsat za rok

Zdroj: Seznam Zprávy, 28. 2. 2024, Autor: Markéta Bidrmanová 

V tendru na výstavbu nového jaderného bloku, anebo bloků zůstali aktuálně dva uchazeči, jeden jihokorejský, jeden francouzský. Kdy bude mít vláda jasno, jestli chce od nich jeden, dva, anebo čtyři nové jaderné bloky?

Až dostaneme ty nabídky. Zpřesněné a hlavně závazné nabídky na více než jeden blok by měli uchazeči dodat do 15. dubna. Pak to investor (Dukovany II, pozn. red.) vyhodnotí a někdy zhruba na přelomu května a června bude vláda rozhodovat.

Bude to čistě podle ceny? Když budou levné, tak si vezme čtyři, když drahé, tak jenom jeden?

Cena bude jedním z ukazatelů, ne jediným, ale bezesporu velmi důležitým. Důležitá je hlavně potřeba výroby elektrické energie v budoucnosti. Musíme říct, že se bavíme o budoucnosti vzdálené více než deset až 20 let. Máme k tomu nějaké modely, jak poroste spotřeba, ať už domácností, firem, díky elektromobilitě. A k tomu musí Česká republika připravit podmínky na dostatečný počet zdrojů, abychom nebyli závislí na dovozu elektrické energie.

Premiér Petr Fiala říkal, že bychom ve finále mohli postavit čtyři bloky za cenu tří. Vy si jako ministr financí také myslíte, že tahle „kupecká rovnice“, která možná platí u housek na krámě, platí i u jaderných bloků?

Co je na tom kupeckého? Pokud obecně komentujeme to, co jsme dostali v nabídce, tak pak říkáte, že ti, kteří se ucházejí o výstavbu atomových elektráren nejenom v České republice, všude po světě, provádějí kupecké počty nebo kupeckou politiku.

Tak tři plus jedna zdarma, to zní jako nabídka ze supermarketu.

Tak já nevím, jak nakupujete třeba u vás ve společnosti…

Já nenakupuju jaderné reaktory.

Opravdu nechápu tu otázku, co je na tom divného?

Je v zahraničí standardní, že si zadavatel tendru řekne u reaktorů o jeden zdarma?

Pokud v nějaké lokalitě stavíte dva nebo jeden blok, tak je evidentní, že náklady, které jsou fixní na to staveniště, buď rozložíte na dva bloky, nebo na jeden. Mně ta ironie nepřipadá namístě. Tak nakupme co nejdráž, nechtějme žádné slevy, protože každá sleva je podezřelá.

Neříkám, nakupme co nejdráž. Ptám se jen, jestli není naivní chtít jeden reaktor zdarma.

Tak my jsme teď chtěli, ať nám ty velké firmy dají závaznou nabídku, nebudu teď spekulovat, jaké případné slevy tam budou. Máme hendikep, protože nemůžeme mluvit o obsahu těch nabídek, dokud soutěž neskončí. Takže to se potom těžko reaguje na ty ironické poznámky a nedůvěru.

To, co říkal pan premiér, vycházelo z toho, co byla nezávazná nabídka. Abychom na základě toho mohli rozhodnout, tak jsme postupovali logicky a řekli jsme, aby ta nabídka byla závazná. Až to dostaneme, tak bezesporu v nějaké fázi budeme informovat veřejnost, jaké nabídky došly, a každý si bude moci vyhodnotit, zda k nějakým slevám, když bude víc než jeden blok, dochází, nebo ne.

Z toho, co říkáte, tedy vyplývá, že v té nezávazné nabídce se mluvilo o nějakých slevách?

Mluvilo, přesně tak.

Kolik budou ty nové bloky stát? V České republice padají i z úst politiků částky kolem 160 miliard korun za jaderný blok. Výrazně nižší cifry, než za které se ty bloky aktuálně staví třeba v zahraničí. Ve Velké Británii staví právě francouzská EDF dva bloky za 46 miliard liber, což v přepočtu vychází zhruba na 650 miliard korun za jeden blok v dnešních cenách.

My ty nabídky hodnotíme jinak. My hodnotíme, kolik bude stát jedna vyrobená megawatthodina. Myslím, že je to lepší, protože pokud ty nabízené bloky nemají stejnou kapacitu, stejný výkon, tak i ty vstupní náklady nejsou úplně srovnatelné. Až soutěž skončí, budeme schopni to číslo oznámit.

Vy jste v listopadu k možnému zestátnění energetické společnosti ČEZ na setkání s novináři řekl: „Když si představím, že zítra mám 100 procent ČEZ, co tím získám? Já jsem za celou tu debatu o ČEZ od roku 2017 nedostal dostatečně uspokojivou odpověď, abych řekl, že klady (zestátnění) ČEZ převyšují nad těmi zápory.“  Teď už tu uspokojivou odpověď máte?

Ne, odpověděl bych úplně stejně. Nemám dostatek argumentů pro to, abych řekl, že to je dobrá cesta.

Není to chyba, když vy budete jedním z těch, kteří mají o osudu ČEZ rozhodovat?

Nedostal jsem uspokojivou odpověď. To znamená, že ty klady nevidím, takhle jste to citovala, takhle jsem to řekl a na tom nepotřebuju nic měnit.

Takže nevidíte žádné klady zestátnění ČEZ?

Ne, které by převyšovaly případné nedostatky nebo zápory.

Takže je to tedy cesta, kterou vy byste si nevybral?

Víc k té větě dodat nechci.

Proč to není dobrá cesta?

Víc to nebudu komentovat, myslím, že ta věta z listopadu je tak akorát, a dál nebudu spekulovat. Nechci se přidat k těm politikům, kteří komentují veřejně ČEZ a pak mohou být jejich výroky použity jako cenotvorné.

Připadá vám dobrá tedy druhá varianta, o které se hovoří, a tou je rozdělení společnosti na dvě části?

Stejná odpověď, až vláda nějak rozhodne, tak určitě bude to rozhodnutí vysvětlovat a hájit, určitě nebudu spekulovat ve veřejném prostoru, co by se mohlo udělat. Zodpovědná vláda má nejdřív rozhodnout na základě analýz, pak to rozhodnutí oznámit, vysvětlit, hájit a nemá veřejně spekulovat, co by mohla udělat. Zejména u společnosti, která je kotovaná na burze.

Nemělo to rozhodnutí už být hotové?

Zatím nenastalo, pokud takový okamžik nastane, tak bezesporu vysvětlíme důvody a budeme hájit to naše rozhodnutí.

Je podle vás vůbec možné postavit až čtyři nové jaderné reaktory, pokud ČEZ nebude celý státní?

Ale my se bavíme o období 20 let minimálně, my se nebavíme o tom, že by se financovaly v jednom jediném roce, to by bylo úplně mimo možnosti státu. Dokud nemáme finální nabídku, tak financování vlastně jenom modelujeme. Pak se to dosadí do těch modelů.

Ale cenu reaktoru zhruba známe. Takže asi nějakou ideu, jak by se bloky mohly financovat, máte?

Tak těch nástrojů není tolik. Buďto to dělá samotný investor, anebo má nějaký contract for difference (záruka, že stát nebo jiný subjekt vyplatí výrobci elektřiny rozdíl mezi sumou ve smlouvě a aktuální cenou elektřiny na burze, pozn. red.), nebo je tam nějaká státní záruka, anebo část financuje stát jako takový. Pak se modeluje, jak tyto nástroje zkombinovat.

My máme zatím schválený model pro jeden blok, takže pokud vláda rozhodne o výstavbě pouze jednoho bloku, tak nemusíme nic zkoumat, to máme vymyšleno. Pokud těch bloků bude více, tak některý z těch modelů upravíme. My předpokládáme, že podpis smlouvy s vítězem by se mohl odehrát někdy v prvním čtvrtletí příštího roku.

V další části rozhovoru ministr Stanjura komentoval navržená opatření NERV na podporu ekonomiky, připravované změny pro investování penzijních fondů nebo windfall tax.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.