CZ EN

Reakce MF na nepřesnosti uvedené na serveru e15.cz

Ministerstvo financí upozorňuje, že titulek článku ze 30. 11. Lidé v důchodu přijdou zpětně o státní příspěvky k penzijnímu připojištění a některá další tvrzení v něm obsažená jsou zavádějící a neprezentují korektně návrh zákona, který je nyní projednáván Senátem ČR.

Není pravda, že lidé v důchodu přijdou v důsledku novely zpětně o státní příspěvky. Pouze jim od 1. července 2024 nebudou vypláceny státní příspěvky k nově (tedy od 1. července 2024 dále) vloženým příspěvkům účastníka. O státní příspěvky připsané k dříve vloženým příspěvkům účastníka nepřijdou. O ně by přišli pouze v případě, že by sami ze svého rozhodnutí doplňkové penzijní spoření nebo penzijní připojištění ukončili před uplynutím minimální pětileté spořící doby. To je však obecné pravidlo, které platí již dnes a na kterém novela nic nemění. 

Státní příspěvky se připisují k vloženým příspěvkům účastníka jednorázově po jejich vložení. Jestliže tedy stát v minulosti připsal státní příspěvek k určitému příspěvku účastníka pod podmínkou, že účastník dodrží minimální pětiletou spořící dobu, je logické a oprávněné trvat na splnění této podmínky i za situace, kdy k nově vloženým příspěvkům účastníka už státní příspěvky poskytovány nebudou. Účastník tím pouze plní podmínku, za jejíž splnění mu už byl v minulosti státní příspěvek připsán.

S ohledem na výše uvedené pak neplatí ani obecné tvrzení z článku v E15, že „…O bonus tak přijdou i ti, kteří k polovině příštího roku nezavrší nejnižší možnou dobu spoření.“ Účastníky, kteří nebudou mít k 30. červnu 2024 splněnu minimální pětiletou spořicí dobu, nic nenutí systém opouštět. Dosáhnout spořící doby mohou pokračováním v placení příspěvků, které si mohou podle svého uvážení snížit až na minimální příspěvek 100 Kč měsíčně.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.