CZ EN

Motivový obrázek

S projekty dostupného bydlení pomůže v České republice i Evropská investiční banka. Smlouvu společně podepsali ministři Bartoš a Stanjura

Evropská investiční banka (EIB) se zapojí do podpory vznikajícího sektoru dostupného bydlení v České republice. Ještě v tomto roce vypracuje zhodnocení trhu a doporučí vhodnou formu financování bytové výstavby a rekonstrukcí. Experti banky také vyberou konkrétní projekty s vysokým potenciálem. Cílem je mimo jiné vytvořit systém, který bude atraktivní i pro nadnárodní investory. V Praze smlouvu o poradní roli banky podepsal její viceprezident Kyriacos Kakouris – za českou stranu to byli ministr financí Zbyněk Stanjura a místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Dostupné nájemní bydlení v České republice rozšíří nabídku vedle bydlení vlastnického, družstevního, sociálního nebo komerčních nájmů. „V mnoha evropských zemích je takzvané dostupné bydlení klíčovou součástí snahy o nalezení cesty z bytové krize. Pracujeme na tom, aby i v Česku hrálo významnou roli. Jde o dlouhodobě levnější nájmy, na které dosáhnou i lidé ze střední třídy, pokud nevlastní nemovitost. Cílem není nahradit vlastnické bydlení, ale nabídnout důstojnou alternativu například mladým lidem, kteří na počátku své kariéry zatím nedosáhnou na hypotéku,“ vysvětlil Bartoš.

Nízká dostupnost bydlení je problémem pro mnoho našich občanů, zejména pro ty, kteří patří do skupin s nízkými a středními příjmy. V oblasti podpory bydlení je tak klíčová meziresortní spolupráce, a právě díky ní jsme dnes mohli podepsat smlouvu s EIB.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

„Nízká dostupnost bydlení je problémem pro mnoho našich občanů, zejména pro ty, kteří patří do skupin s nízkými a středními příjmy. V oblasti podpory bydlení je tak klíčová meziresortní spolupráce, a právě díky ní jsme dnes mohli podepsat smlouvu s EIB. Naším cílem je podpořit investice do projektů nájemního bydlení, které budou splňovat kritéria kvality, energetické účinnosti a cenové dostupnosti,” uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

V České republice dosud v oblasti investic do dostupného bydlení chyběly praktické zkušenosti. Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo financí proto v roce 2023 požádaly Evropskou investiční banku o její poradenské služby. Smlouva o spolupráci je výsledkem pravidelných jednání obou resortů se zástupci banky. „Jsem hrdý na to, že se česká vláda při plnění tohoto důležitého cíle spoléhá na odborné znalosti EIB, a věřím, že naše působení podpoří rozvoj sektoru dostupného bydlení v Česku a přiláká investice z veřejných i soukromých zdrojů,“ vysvětlil viceprezident EIB Kyriacos Kakouris.

Banka ještě v tomto roce provede detailní analýzu trhu s bydlením v České republice a pomůže připravit strategii rozvoje jeho dostupného sektoru. Experti EIB také identifikují zásobárnu projektů bytové výstavby a rekonstrukcí. V návaznosti na to připraví vhodné varianty financování i s možným podílem prostředků banky a dalších mezinárodních partnerů. „Pro příští roky jsme na dostupné bydlení v Česku vyjednali zhruba osm miliard korun z Národního plánu obnovy – přemýšlíme ale dlouhodobě. Nastavujeme investiční systém, který splňuje evropská pravidla, a hlavně bude trvale atraktivní pro zahraniční investory,“ dodal Bartoš. 

MMR letos plánuje nastartovat podporu dostupného bydlení v rámci stejnojmenného programu pod Státním fondem podpory investic (SFPI). Jeho podmínky v těchto týdnech dojednává s Evropskou komisí. Na tento rok v něm bude k dispozici nejméně 2,25 miliardy korun. V příštích dvou letech MMR počítá s dalšími téměř pěti miliardami korun. „V programu stejně jako v celé koncepci dostupného bydlení se počítá s intenzivní spoluprací obcí a soukromého sektoru. Samosprávám proto nabídneme praktickou pomoc s přípravou projektů – týmy odborníků pro ně budou k dispozici přímo v regionech. Chystáme také konkrétní příklady výstavby a financování, které jim usnadní realizaci projektu,“ dodal ředitel SFPI Daniel Ryšávka. Investice do dostupného bydlení jsou součástí široké reformy Ministerstva pro místní rozvoj Bydlení pro život. Patří do ní například také nový stavební zákon nebo návrh zákona o podpoře v bydlení.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.