CZ EN

Motivový obrázek

Agentura S&P potvrdila vysoký rating České republiky AA-/A-1+ v zahraniční měně a AA/A-1+ v domácí měně

Agentura Standard & Poor’s potvrdila České republice ratingové ohodnocení AA-/A-1+ pro závazky v zahraniční měně a známku AA/A-1+ pro závazky v korunách, přičemž výhled pro oba ratingy zůstává stabilní.

S&P ocenila snížení závislosti ČR na ruském dovozu zemního plynu z 95 % na 4 % za pouhých 18 měsíců a zajištění energetické bezpečnosti země bez další destabilizace veřejných financí. Úroveň veřejného zadlužení České republiky hodnotí S&P jako přiměřenou.

Můžeme očekávat, že pokračující úsilí vlády konsolidovat veřejné finance bude znamenat udržení vysokého ratingu ČR v očích investorů i v nadcházejícím období.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

„Je pro nás dobrou zprávou, že renomovaná agentura Standard & Poor’s potvrdila České republice vysoký rating a označila úroveň veřejného zadlužení jako přiměřenou. Pozitivně agentura hodnotí i posílení energetické bezpečnosti země, což je výsledkem práce této vlády za poslední rok a půl. Hodnocení S&P již odráží schválení vládního ozdravného balíčku. Můžeme tak očekávat, že pokračující úsilí vlády konsolidovat veřejné finance bude znamenat udržení vysokého ratingu ČR v očích investorů i v nadcházejícím období,“ říká k hodnocení ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.