CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 7. února 2024

Bod č. 2: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Cílem navrhovaného zákona je odstranit překrývání působnosti jednotlivých cenových orgánů k cenové kontrole. Kraje i obce a Specializovaný finanční úřad disponují všeobecnou působností v oblasti výkonu cenových kontrol. Nově bude u obcí a krajů zúžen rozsah působnosti k výkonu cenových kontrol pouze na kontrolu dodržování cenové regulace přijaté příslušnou obcí nebo krajem na základě cenového výměru Ministerstva financí.

Dalšími změnami jsou sjednocení stávajícího nejednotného vymezení působnosti jednotlivých cenových orgánů, sjednocení pravidel pro vydávání cenových rozhodnutí jednotlivými cenovými orgány, změně právní formy cenových rozhodnutí na opatření obecné povahy, sjednocení terminologie napříč cenovými předpisy včetně odstranění rozporu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 98/6/ES ze dne 16. února 1998 o ochraně spotřebitelů při označování cen výrobků nabízených spotřebiteli.

Úprava dále navrhuje zrušení stávajícího zákona o působnosti orgánů ČR v oblasti cen a včlenění tohoto „malého kompetenčního zákona“ přímo do zákona o cenách. V rámci návrhu zákona se ruší prováděcí vyhláška Ministerstva financí, přičemž předmětná ustanovení se převádějí přímo do zákona o cenách.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.