CZ EN

Dohoda FATCA - Dočasná úleva při oznamování US TIN – notice IRS

Na konci roku 2022 vydala daňová správa USA (IRS) oznámení o dočasné výjimce při oznamování identifikačního čísla daňového poplatníka: https://www.irs.gov/pub/irs-drop/n-23-11.pdf (dokument je pouze v AJ).

Oznámení stanoví, že pokud zahraniční finanční instituce (FFI) v jurisdikci, s níž USA uzavřely mezinárodní smlouvu podle modelu 1 (FFI modelu 1 IGA), dodrží v oznámení stanovené postupy a tato FFI pouze neoznámila U.S. TIN již existujících účtů za kalendářní roky 2022, 2023 a 2024, nebude tato situace kvalifikována jako významné nedodržování požadavků, resp. povinností FFI oznamovat informace o finančních účtech.

Úleva je poskytována proto, aby IRS shromáždila a mohla hlouběji analyzovat případy účtů bez U.S. TIN. Cílem je zlepšit dodržování předpisů IRS a informovat FFI modelu 1 IGA jak v budoucnu plnit povinnosti, pokud stále nebudou schopny pro určité účty získat a oznámit U.S. TIN.

Aby FFI modelu 1 IGA mohla využít  výjimky, musí pro oznamování používat určité kódy, stanovené IRS, které charakterizují vlastnosti účtu, u kterého nebylo oznámeno U.S. TIN a umožňující určit, proč FFI U.S. TIN neoznámila. Kromě toho musí  jurisdikce této FFI mít s USA uzavřenu smlouvu podle modelu  1 IGA, podniknout určité kroky ke zlepšení dodržování daňových předpisů v USA  a splňovat další požadavky stanovené v oznámení.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.