CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 21. prosince 2022

Bod č. 11: Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou

Ministerstvo financí ve spolupráci s Českou národní bankou vypracovaly materiál, jehož účelem je poskytnout vládě České republiky věcné východisko pro rozhodnutí, zda stanovit cílové datum pro přijetí eura. Česká republika se Aktem o přistoupení České republiky k Evropské unii zavázala k přijetí eura. Přestože je stanovení konkrétního termínu vstupu plně v kompetenci každého členského státu, mělo by se ideálně odvíjet od míry jeho připravenosti. Z analýzy obsažené v tomto dokumentu vyplývá, že Česká republika v roce 2022 ani 2023 velmi pravděpodobně nesplní referenční hodnoty žádného z maastrichtských kritérií. V této situaci Ministerstvo financí a Česká národní banka doporučují vládě České republiky, aby prozatím nestanovovala cílové datum vstupu do eurozóny a neusilovala o vstup do příslušného mechanismu směnných kurzů.

Bod č. 7: Návrh na podpis Memoranda o porozumění č. 3 mezi Agenturou Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA) a vládou České republiky týkajícího se pokroku, kterého má být dosaženo při přípravě a zpřístupnění fyzické infrastruktury nezbytné pro provoz EUSPA v České republice

Materiál vypracovala Ministerstva dopravy a financí ve spolupráci s Úřadem vlády ČR a vládním zmocněncem pro spolupráci s EUSPA. Hlavními body Memoranda č. 3 jsou harmonogramy přípravy nové budovy s předpokládaným předáním budovy v červenci 2025, a dále přípravy datového centra s dokončením 1. fáze v dubnu 2023 a dokončením 2. fáze ve druhém čtvrtletí 2029. Memorandum dále řeší případné (na požádání EUSPA) poskytnutí dodatečných prostor do doby předání nové budovy (od dokončení ratifikace Dodatku č. 1 k Hostitelské dohodě mezi vládou České republiky a Agenturou pro evropský globální navigační satelitní systém (GNSS) týkající se umístění, podpory, výsad a imunit, podepsané v Praze dne 27. ledna 2012) a zřízení řídicího výboru, který bude průběžně sledovat realizaci přípravy fyzické infrastruktury nezbytné pro provoz EUSPA v ČR dle stanoveného harmonogramu a případně přijímat potřebná opatření.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.