CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 25. ledna 2023

Bod č. 1: Návrh zákona o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů

Cílem návrhu na tzv. daňové milostivé léto je navázat v rezortu Ministerstva financí na předchozí akce Milostivé léto I a II a dát daňovým subjektům možnost zbavit se zbytečné zátěže zejména bagatelních nedoplatků. Těmi jsou jednotlivé nedoplatky nedosahující výše 200 korun, které vznikly do 30. září 2022. Všechny fyzické osoby budou moci požádat o mimořádné odpuštění příslušenství daně, tedy sankcí a penále, pokud uhradí jistinu daňového nedoplatku v průběhu Daňového milostivého léta, které je navrhováno od 1. července 2023 do 30. listopadu 2023.  Fyzické a právnické osoby budou moci také požádat o mimořádný zánik některých nedoplatků na dani a příslušenství. 

Bod č. 6: Zabezpečení přehledu nepotřebných nemovitostí státu

Cílem návrhu je zabezpečení přehledu potřebného a nepotřebného hmotného nemovitého majetku státu, zrychlení dispozic s nepotřebnými nemovitostmi, zefektivnění procesu a současně dosažení úspory prostředků státního rozpočtu v oblasti hospodaření s nepotřebnými nemovitostmi, jakož i dodatečných příjmů z nich. V katastru nemovitostí bylo k 1. lednu 2022 na 507 existujících státních institucí a státních podniků v likvidaci evidováno 1 471 747 nemovitostí. V současné době neexistuje přehled o nemovitostech pro stát potřebných a nepotřebných. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových přehledy nepotřebných nemovitostí zpracuje a prostřednictvím MF předloží do vlády do 13 měsíců od přijetí usnesení vlády materiál obsahující informaci o výsledku šetření.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.