CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 9. března 2022

Bod 1:
Návrh zákona, kterým se zrušuje zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, ve znění pozdějších předpisů, a mění a zrušují další související právní předpisy

V návrhu zákona jsou rušeny zákon o evidenci tržeb, vyhláška k jeho provedení a zákon o některých úpravách v oblasti evidence tržeb v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu. Současně jsou prováděny nezbytné úpravy v zákoně o daních z příjmů, zákoně o správních poplatcích a zákoně o Celní správě České republiky. Návrh neobsahuje ustanovení nad rámec změn nezbytných pro zrušení institutu evidence tržeb. Účinnost je navrhována na 1. leden 2023. Vzhledem k tomu, že podle zákona o některých úpravách v oblasti evidence tržeb v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu je povinnost evidovat tržby v současnosti přerušena do 31. prosince 2022, tato povinnost neexistuje již nyní a v důsledku přijetí návrhu zákona nebude obnovena.

Bod 2:
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů

Návrh zákona je transpoziční povahy s výjimkou umožnění vracení piva do režimu podmíněného osvobození od daně (vyhovění připomínce Svazu průmyslu a dopravy ČR v rámci vypořádání vnějšího připomínkového řízení). K transpozičním změnám dochází z důvodu přijetí přepracovaného znění směrnice, kterou se stanoví obecná úprava spotřebních daní (směrnice Rady 2020/262/EU ze dne 19. prosince 2019), je nutné promítnout všechny související změny do národních právních předpisů. Mezi ty nejvýznamnější se řadí především úpravy směřující k efektivnějšímu propojení celních režimů (dovoz, vývoz, vnější tranzit) s daňovými režimy pro oblast spotřebních daní a zavedení celoevropského elektronického systému pro sledování pohybu vybraných výrobků ve volném daňovém oběhu.

Účinnosti jednotlivých částí návrhu zákona jsou stanoveny následovně:

  • 13. února 2023 – transpozice přepracovaného znění směrnice, kterou se stanoví obecná úprava spotřebních daní,
  • dnem následujícím po vyhlášení – speciální účinnost ustanovení umožňujících vracení piva do režimu podmíněného osvobození od daně,
  • 1. listopadu 2022 – speciální účinnost ustanovení zajišťujících včasný přechod na nová pravidla upravená přepracovaným zněním směrnice, kterou se stanoví  obecná úprava spotřebních daní.


Bod 10:
Kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu z kontrolní akce č. 20/21 - „Majetek a peněžní prostředky, se kterými je příslušné hospodařit Generální finanční ředitelství“

Cílem kontroly NKÚ bylo prověřit, zda Generální finanční ředitelství postupuje při hospodaření s vybraným majetkem a peněžními prostředky účelně, hospodárně a v souladu s právními předpisy.

Kontrolovaným subjektem bylo Generální finanční ředitelství (dále jen „GFŘ“). Kontrolovaným obdobím byly roky 2018 až 2019, v případě věcných souvislostí i období předcházející a navazující. Kontrola byla prováděna v období od srpna 2020 do června 2021.

Bod 17:
Jmenování členů Dozorčích rad zdravotních pojišťoven za Ministerstvo financí

Dne 12. 3. 2022 končí čtyřleté funkční období v Dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky Ing. Jakubu Haasovi, vedoucímu oddělení Zdravotnictví a veřejné zdravotní pojištění Ministerstva financí. Navrhuje se, aby byl do této funkce opět jmenován s účinností od 13. 3. 2022.

Dosavadní člence Dozorčí rady Vojenské zdravotní pojišťovny České republiky jmenované vládou ČR, Mgr. Zdeňce Krejčové, skončí funkční období 12. 3. 2022. Navrhuje se od 13. 3. 2022 do této funkce jmenovat Ing. Petra Paveleka, Ph.D., ředitele odboru Řízení státního dluhu a finančního majetku Ministerstva financí a zástupce náměstka ministra financí pro veřejné rozpočty.

Bod 21:
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s podporou Ukrajiny

Návrh zákona reaguje na válečný konflikt na území Ukrajiny v roce 2022, k němuž Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dne 24. února 2022 a Senát Parlamentu České republiky dne 25. února 2022 vydaly usnesení, v nichž obě komory parlamentu odsoudily nevyprovokovanou agresi Ruské federace proti Ukrajině, která je v rozporu s mezinárodním právem a vyjádřily Ukrajině podporu, uznaly její suverenitu a právo na územní celistvost a integritu. Vláda České republiky byla prostřednictvím těchto usnesení Poslaneckou sněmovnou a Senátem vyzvána k usilování o podporu Ukrajiny a poskytnutí veškeré pomoci, jak vojenské, tak finanční a humanitární.

Cílem navrhovaných změn je tak daňová podpora dobročinné aktivity poplatníků směřující k pomoci státu Ukrajina a jeho obyvatelům v probíhajícím válečném konfliktu s Ruskou federací.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.