CZ EN

Metodický pokyn CHJ č. 4 – Metodika předávání informací a podnětů na orgány Finanční správy České republiky, verze 2.1

Ministerstvo financí vydává aktualizovaný Metodický pokyn CHJ č. 4, jehož cílem je stanovit formu a náležitosti zasílaných informací o provedených opatřeních podle § 14e a § 14f zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, na orgány Finanční správy České republiky (dále „finanční úřady“), stejně jako stanovit formu a náležitosti zasílaných podnětů na finanční úřady spolu s nároky na další podklady dokládající kontrolní zjištění, které by měly být jejich nedílnou součástí.

Metodika předávání informací a podnětů na finanční úřady je určena primárně subjektům poskytujícím dotace v návaznosti na ustanovení § 14 odst. 2 rozpočtových pravidel, kteří identifikují podezření na porušení rozpočtové kázně v režimu rozpočtových pravidel. Své využití si najde i u jiných kontrolních orgánů, které mohou v rámci své činnosti zjistit podezření na porušení rozpočtové kázně. Metodika se rovněž bezprostředně týká finančních úřadů, které jsou ze zákona příjemcem informací o provedených opatřeních poskytovateli podle § 14e a § 14f rozpočtových pravidel. Podněty obsahující podezření na porušení rozpočtové kázně jsou potom pro finanční úřady zásadní informací a impulzem k zahájení řízení o uložení odvodu za porušení rozpočtové kázně, přičemž od jejich kvality ve smyslu obsahu a příloh jakožto důkazních prostředků se v mnoha případech odvíjí rychlost vedených řízení.

Tento metodický pokyn, verze 2.1, nabývá účinnosti dne 1. 1. 2022.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.