CZ EN

Pokud bude uzavřena koncesní smlouva příští rok a dostane nás to tedy nad 3 procenta HDP, bude to na nás mít nějaký dopad v podobě toho, že EK s námi opět zahájí proceduru nadměrného schodku? Případně jiný dopad?

Komu: Martina Patočková; MF Dnes
Kdo: Ondřej Jakob

Otázka: Chtěla jsem poprosit jen o malé doplnění k dopadům na rozpočet: Pokud bude uzavřena koncesní smlouva příští rok a dostane nás to tedy nad 3 procenta HDP, bude to na nás mít nějaký dopad v podobě toho, že EK s námi opět zahájí proceduru nadměrného schodku? Případně jiný dopad? Vidíte jako problém, že nám schodek kvůli zakázce vyskočí, v souvislosti s tím, že příští rok by se mohlo začít debatovat o termínu zavedení eura? Může nás to i nějak zbrzdit?

Odpověď: Evropská komise při rozhodování o proceduře nadměrného schodku nebere v úvahu pouze procento deficitu veřejných rozpočtů k HDP, ale také okolnosti, jak se k němu dospělo. Obecně lze říci, že jednorázové operace, které navíc deficit zvyšují opticky, nikoli reálně (odstranění ekologických škod je reálně existujícím závazkem státu, i když v současnosti není statisticky zachycen) nemohou mít negativní dopad na rozhodování evropské komise.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.