CZ EN

Rozhovor ministra financí pro Echo24

Datum vydání: 10.5.2022 | Zdroj: Echo24.cz 

Česká republika zažívá třetí nejrychlejší zdražování ze všech zemí EU. Významnou roli v tom hrají ceny elektřiny. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) popisuje, jak by chtěl stát prudký růst cen elektřiny zkrotit fixováním ceny. Vysvětluje také, kdo dosáhne na levnější elektřinu, kterou státu aktuálně nabízí miliardář Pavel Tykač se svou firmou Sev.en. Vznikne pro to státní firma obchodující s elektřinou. Ministr v rozhovoru také otvírá otázku zestátnění ČEZ, největšího domácího výrobce energií.

Majitel energetické skupiny Sev.en Pavel Tykač ohlásil, že je připraven státu prodat část elektřiny ze svých zdrojů za předválečnou cenu. To znamená zhruba o pětinu levněji než dnes.

Tou nabídkou se zabýváme. Je zhruba 20 procent pod současnou tržní cenou. Jednání probíhají. Nejsou zatím ukončená. Jedná se o tři TWh do roku 2023, možná až 2024.

Komu dá stát šanci koupit si tu levnější elektřinu od Pavla Tykače?

Části domácností.

Jak je budete vybírat? Podle výše příjmu?

Vláda připravuje speciální sociální tarif a právě lidé, kteří by na něj měli nárok, by si mohli koupit tuto levnější elektřinu. Pavel Tykač chce tu levnější elektřinu prodat státu. A na státu je rozhodnutí, komu ji nabídne. Přemýšlíme a modelujeme různé cesty, kdo by na ni mohl dosáhnout. Jsou dvě možnosti, jak vybereme domácnosti, které na tuto levnější elektřinu dosáhnou. Buď bude rozhodovat příjem rodiny, nebo se to bude vybírat podle tarifů. Bude to třeba první část spotřeby. Každá rodina by v takovém případě měla levnější elektřinu třeba na prvních několik desítek procent své spotřeby. Víme, že průměrná spotřeba domácnosti je zhruba 2,4 MhW. Ti, kdo mají nadprůměrnou spotřebu, si o tom sami dobrovolně rozhodují. Není potřeba dotovat všechno. Mluvím teď o rodinách, které elektřinu nevyužívají k topení. To jsou parametry, které budeme při rozdělení levnější elektřiny zvažovat.

Ta průměrná spotřeba bude přepočtena na počet členů domácnosti?

Ano. Zatím hledáme nejlepší model. Určitě přijdu na vládu s několika variantami. Budeme to konzultovat s ministrem průmyslu a obchodu. Budeme ale potřebovat, aby vznikl státní obchodník s elektřinou.

Co si má čtenář představit jako státního obchodníka s elektřinou?

Firmu, která plně patří státu a která bude nakupovat a prodávat elektřinu. Podporu musí dostat koncový zákazník. Tedy domácnost nebo firma. Tu elektřinu za netržní cenu mu musí prodat plně státní firma. Je to model, kdy kupujete část elektřiny mimo burzu. Každý výrobce se může sám rozhodnout, jestli prodá elektřinu na burze, nebo mimo ni. Zvažuje, co je pro něj ve střednědobém horizontu výhodnější.

Vy fakticky zaručíte Pavlu Tykačovi garantovanou cenu. Stejně jako když Britové ručí firmě, která staví jadernou elektrárnu, za výkupní cenu na roky dopředu.

Prakticky to znamená, že tržní cenu části elektřiny určí stát.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.