CZ EN

Reakce MF na zjištění NKÚ k silniční dani

Ministerstvo financí se zjištěními Nejvyššího kontrolního úřadu v oblasti správy silniční daně intenzivně zabývá a zohlední je ve své další činnosti, a to jak ve správě samotné silniční daně, tak v úvahách na její zefektivnění a postupné transformaci na výkonové ukazatele. Aktuálně jsou v rané fázi uvažovány úpravy silniční daně spolu například s úměrným navýšením mýtného, samozřejmě při zachování „evropské části“ daně spočívající ve zdanění nákladních vozidel.

Pokud jde o zjištěnou nižší efektivitu správy silniční daně, je třeba zdůraznit, že dlouhodobý negativní vliv na inkaso v letech 2017 až 2020 má primárně inflace. Z důvodu neměnnosti výše sazeb silniční daně za posledních téměř třicet let zůstává inkaso v čase více méně stejné, nicméně náklady na správu této daně, zejména výdaje na IT a platy finančních úředníků, setrvale rostou. Současně došlo v roce 2020 v reakci na covidovou pandemii naopak ke snížení sazeb zhruba o čtvrtinu u vozidel nad 3,5 tuny.    

Co se týče doporučení automatizace silniční daně, pro současnou vládu je digitalizace procesů včetně správy daní nejen cestou k pohodlnějšímu kontaktu občanů se státem, ale právě i cestou k větší efektivitě. Finanční správa je přitom v rámci nového daňového informačního systému MOJE daně připravena začít využívat údaje z daňových přiznání už v letošním roce, stejně tak představit nový elektronický formulář k silniční dani včetně návodného průvodce. Dalším krokem digitalizace pak bude ve spolupráci s Ministerstvem dopravy automatizovat využívání údajů z registru silničních vozidel.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.