CZ EN

Reakce MF na kontrolní nález NKÚ

Ministerstvo financí bere výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) na vědomí a respektuje kritiku dílčích aspektů Účtenkové loterie (ÚL), jejíž zavedení a provoz byly coby podpůrné opatření projektu elektronické evidence tržeb (EET) politickým rozhodnutím bývalé vlády. Současná vláda se přitom od již ukončené ÚL a stejně tak od celé EET, jejíž zrušení se aktuálně projednává v Poslanecké sněmovně, jednoznačně veřejně distancovala. 

MF nicméně nesouhlasí s tvrzením, že bychom po odborné stránce nevyhodnotili dopady ÚL. Dopady ÚL MF řádně vyhodnotilo a kompletní vyhodnocení včetně použité metodiky bylo na vyžádání NKÚ poskytnuto. Co se týče tvrzení o zbytečně zaplacených penězích provozovateli ÚL po vypovězení smlouvy, tyto peníze náležely provozovateli za pokračující služby plynoucí ze smlouvy (zejména zajištění servisu účastníkům ÚL, zabezpečení osobních údajů a dobudování datového systému ÚL a jeho předání MF).

Ke kritice rekonstrukce závodní kuchyně MF uvádí, že k redukci investičního projektu bylo racionálně přistoupeno především z důvodu úsporných opatření a přehodnocení investičních priorit napříč resorty. Co se týče kritiky zaměřené na pronájem pozemků na výstavišti v pražských Letňanech, není pravdou, že byly mezi lety 2008-2021 pronajímány za nezměněnou cenu nájemného. V roce 2008 bylo nájemné sjednáno jako cena v místě a čase obvyklá a následně bylo nájemné každoročně až do sjednání nové smlouvy v roce 2021 zvyšováno o inflaci. V obou případech MF postupovalo jednoznačně s péčí řádného hospodáře.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.