CZ EN

Ministryně financí Alena Schillerová hostem pořadu Partie

Datum vydání: 24.10.2021 | Zdroj: Prima | Rubrika: 11:00 Partie

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pěkné nedělní dopoledne vám přeji. Vítám vás u Partie, na Primě a CNN Prima News nabízíme dvě hodiny politiky, otázek, odpovědí a názorů. Česko po volbách a nemocný prezident. Lidé bedlivě a často s obavami sledují politický vývoj. Nová vláda bude přebírat zemi v problémech. Je tady nová vlna covidu-19, jsou problémy v automobilovém průmyslu, inflace, chybí některé komodity a je energetická krize. O tom všem budeme mluvit. Naše pozvání do první části přijali paní Alena Schillerová, vicepremiérka, ministryně financí a také předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý den, vítejte.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Dobrý den, děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A pan Jan Skopeček, občanský demokrat, místopředseda poslaneckého klubu a ekonomický expert strany. Dobrý den, vítejte.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Krásné nedělní dopoledne, děkuju za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuju, že jste přišli. A nemůžeme začít jinak. Velké téma. Ceny plynu a elektřiny divoce rostou. Tento týden výrazné zdražení oznámilo několik dodavatelů. Zhruba 1 000 000 domácností a firem o ně přišlo. Konec činnosti oznámilo několik společností v čele s Bohemia Energy. A těmto lidem se teď zvedají zálohy o 300, 400, 500 %. Mnoho lidí má ze zimy vyloženě hrůzu. Slyšíme mnoho příběhů, že lidé nemají z čeho zaplatit zálohy na elektřinu, že nebudou mít na jídlo. Proto ta úvodní otázka je naprosto jasná a na vás oba stejná. Co je teď nejlepší pro lidi udělat, konkrétní kroky, paní ministryně?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Tak my jsme udělali už to, co schválila vláda tento týden na mimořádném jednání ve středu. Tzn. prominula jsem na základě zmocnění vlády DPH u elektřiny a plynu na měsíce listopad a prosinec, dále jsem předložila na vládu na základě zmocnění, které jsem měla z pondělka, novelu zákona o DPH, aby bylo toto ustanovení zachováno na celý 1 rok. Určitě si poslechnu, že je to v rozporu s právem EU. To víme. Budeme o tom hovořit. Já jenchci dodat jednu věc. Pan premiér o tom mluvil s paní von Leyenovou na Evropské radě, kde se mimo jiné také hovořilo o emisních povolenkách. Doufám, že se k tomu dostaneme, protože to je také obrovské téma. Já jsem ráda, že byl jasně slyšet hlas českého premiéra. Ale abych neodbočila, učinili jsme naprosto rychlé kroky, které okamžitě pomohou. A vyjednáme to také na půdě Evropské komise. Nakonec paní von Leyenová se stavěla teď k těm dvěma měsícům velmi benevolentně a ten 1 rok je také velmi k diskuzi. Toto je rychlá pomoc.
Dále se projednaly dvě novely, a to zákon o obnovitelných zdrojích, tzn. abychom dotovali větší část, ale to musí schválit už nová Poslanecká sněmovna, to by znamenalo pomoc zhruba asi 1 500 Kč všem domácnostem. Čili to je určitá rychlá, účinná pomoc. A DPH prostě zafunguje okamžitě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ještě váš názor, paní ministryně. Co může za těmito divoce rostoucími cenami energií? Co je tím důvodem? Protože je tady několik názorů. Pan premiér říká, že jsou to emisní povolenky, Evropská komise označuje vliv tohoto faktoru za menší než ceny plynu, někteří ekonomové tvrdí, že jsou to obnovitelné zdroje a zelená politika, co je to podle vás?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Podle mě je to kombinace několika faktorů. Jednoznačně souhlasím s premiérem s tím, a jsem ráda, že na jednání Evropské rady prosadil kompromisní znění projednávaného materiálu. Tam se nehlasuje, musíte rychle reagovat, když něco nechcete, jinak je to schváleno. A já si také myslím, že pokud mají emisní povolenky mají platit třeba fabriky, které znečišťují prostředí, když to velmi zjednoduším. Prosím, velmi jsem to zjednodušila. Ale ono se s nimi obchoduje. Prodávají se přes různé zprostředkovatele. Je jich na trhu mnohem více, než prostě je potřeba. Jak je možné, že v lednu byla cena 34 euro a teď je přes 64, tuším, euro? To není normální. A jsem ráda, že český premiér prosadil, že se to musí řešit. Evropská komise to připustila, že to řešit bude. Ale samozřejmě další věc, jestliže se zvažují takové nápady jako například taxonomie. To je téma, kdy jaderná energetika, plyn neměly být zařazeny mezi tzv. čisté zdroje. Bylo to kuriózně na agendě ministrů financí. Já jsem se do toho musela pustit, protože jsem nemohla dovolit nějaké kompetenční přehazování mezi rezorty a mezitím by nám utekl vlak. Čili to jsou všechno důležité věci. Požadavek, aby byly emisní povolenky zavedeny například i pro domácnosti, by znamenal absolutní kolaps. Čili já si myslím, že kombinace všech těchto faktorů. Samozřejmě ceny na burze, emisní povolenky, takováto různá opatření, tzn. jedno s druhým prostě vedlo k tomu, čeho jsme teď svědky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuju, paní Schillerová. Pane Skopečku, ta základní otázka, co teď pro ty lidi udělat, kteří nebudou mít na zálohy, říkají, že nebudou mít na jídlo, z čeho uživit sebe a děti, protože ten nárůst je obrovský?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Já bych v lecčems s paní ministryní souhlasil aspoň na začátku, ten problém je opravdu vážný, domácnostem musíme pomoci, já si nejsem jistý tou formou pomoci, kterou zvolila vláda, byť je možná, já se obávám toho, že prostě se nám nepodaří dojednat v rámci Evropské komise tu výjimku, protože DPH je harmonizovaná daň, my to snížíme na 2 měsíce a ve chvíli, kdy ta cena elektřiny bude dál růst, a všechny scénáře jsou pravděpodobné, že budou růst, tak my budeme muset vracet to DPH na původní úroveň a tím tam uděláme další nárůst, další cenový skok. Čili já si myslím, že třeba doplatek na bydlení, zvýšení doplatků na bydlení je cesta, jak těm nízkopříjmovým skupinám, kterých se to dotkne samozřejmě, ten nárůst ceny, nejdříve, tak to je první krok, který by se dal udělat. Já vůbec nevylučuju, a já osobně říkám, že vidím i cestu prostřednictvím snížení DPH, ale obávám se, že vystřílet si tento nástroj takto na začátku ve chvíli, kdy nevíme, jestli to Evropská komise schválí, dobrá cesta není. Musíme si také uvědomit, že vedle domácností musíme řešit i firemní sektor, toho se to odpuštění DPH de facto nedotkne. My jsme jedna z nejprůmyslovějších zemí v Evropské unii, na světě. Podíl průmyslu na hrubém domácím produktu je přes 30 %. Pokud se ty ceny energií budou zvyšovat tímto tempem, tak ohrožujeme dramaticky svoji konkurenceschopnost. Ohrožujeme pracovní místa. Myslím si, že v této souvislosti je ohrožen sociální smír. Všichni víme, proč vyšly ve Francii tzv. žluté vesty, to byla reakce na růst cen benzínu, respektive /nesrozumitelné/.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A ten důvod byl možná menší, byla to ekonomická daň a nešlo o tolik peněz.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Přesně tak. A je to přece jenom bohatší Francie, čili já si myslím, že to je opravdu velmi vážné téma, které je potřeba řešit. Přiznejme si, že tím DPH řešíme jenom následek, nikoliv příčinu toho problému. Tu příčinu vidím jak v cenách emisních povolenek, tak v tom, že třeba Německo uzavírá zdroje elektřiny, výroby elektřiny, které budou chybět, za vším se spojuje ta zelená politika. Já jsem velmi pro to jako konzervativní politik, abychom chránili přírodu, abychom planetu předali v co nejlepším stavu dalším generacím, ale to, co se děje zejména na evropské úrovni se zelenou politikou, to je něco dramatického. A pan premiér sice teď...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Já se k tomu dostanu, k těm závěrům Evropské rady, promiňte, ale vy jste zmínil žluté vesty a ty protesty byly masové, protože se do velké míry zapojila střední třída a ta také donutila pana prezidenta Macrona udělat rozsáhlé ústupky. Říkáte, zvýšíme doplatek na bydlení, to se dotkne nízkopříjmových, chcete pomoci firmám, ale kde můžete té střední třídě?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Té střední třídě je možné pomoci třeba snížením těch poplatků za obnovitelné zdroje, které každý v té ceně elektřiny platíme. Příjmy za emisní povolenky jsou částečně příjmem státního rozpočtu. To jde rovněž jako jistou subvenci mimořádnou poskytnout. Pak je tam snížení daňového břemene prostřednictvím DPH i prostřednictvím těch poplatků za obnovitelné zdroje, což je de facto daň. Ale znovu, řešíme pouze následky, nikoliv příčiny. A uvědomme si, že jak ty emisní povolenky, tak ty poplatky za obnovitelné zdroje, že si vlastně tu elektřinu zdražujeme těmi státními zásahy, těmi zelenými politikami. Kdybychom nemuseli platit vysoké daně za elektřinu, kdybychom nemuseli platit poplatky za obnovitelné zdroje, kdyby se tak urychleně neuzavíraly standardní zdroje, které vyrábí elektřinu, tak bychom v takových problémech nebyli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Je v těch koalicích, ve dvoukoalici, trojkoalici, které skládají vládu, shoda na těch prvních krocích, které uděláte ve vztahu k energetické krizi?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Já si myslím, že teď je 14 dní po volbách, ty týmy opravdu usilovně jednají, samozřejmě jednají i o energetické krizi nebo o krizi cen elektřiny, nejenom samotní politici, ale pozvali jsme k tomu i experty, kteří rozumí energetickému sektoru, takže bezesporu ta shoda, pevně věřím, že vznikne velmi rychle, protože to je opravdu jeden z vážných problémů, který českou ekonomiku čeká.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Nezlobte se, musím zareagovat. Byť v těch zásadních otázkách se shodujeme, jak jste řekl, to jsem ráda, to je dobrá zpráva pro lidi této země, tak teď jste mě trošku zklamal. Vy jste byl právě, jak jsem četla v médiích, podporovatel snížení DPH jako rychlé pomoci. Teď je vidět, že, promiňte mi teď tak trochu nezdvořilost, váš ekonomicky nevzdělaný šéf, já jsem věřila, že ho poučíte, resp. že vás trochu zmasakroval ten doplatek na bydlení. Tak já k tomu doplatku na bydlení něco řeknu. Prosím vás, to DPH je okamžitá pomoc. Lidé nepočkají, až se týmy poradí. Potřebují řešení teď. Paní von Leyenová mluvila s panem premiérem. 2 měsíce vůbec řešit nebudou. My budeme hledat řešení, nepůjdeme cestou směrnice, to je v rozporu...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, paní von Leyenová řekla, že nad tím zavře Evropská komise oči teď na dva měsíce?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Oko. A budou debatovat i nad tím rokem. Na nulu samozřejmě. To chce výjimku. Změna směrnice je na dlouhé lokty, to uznáváme. My jsme chtěli jakékoliv jiné řešení. Oni ho budou hledat, protože chápou, že nebudeme jediní, je to rychlá pomoc všem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, nerada vám skáču do řeči, jaké máme spojence, když říkáte nebudeme jediní?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Celá řada zemí se k tomu připojila...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Můžete je jmenovat, prosím?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Teď vám konkrétně neřeknu které, ale těch zemí je několik. Každá z těch zemí totiž volí jinou metodu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, paní ministryně, já vás nechci chytat za slova, ale vy jste zmiňovali Španělsko, to chce jít na 5 %, a říkáte, máme spojence na nulu a teď nevíme, kdo to je.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Každá ta země volí jinou cestu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Je někdo, takový, že chce jít na nulu?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Určitě jsou takové země, ale teď nebudu jmenovat, aby mě za 5 minut někdo nechytal za slovo, že ta země to není. Je jich několik, těch zemí, které chtějí jít cestou, která není v souladu s evropskou směrnicí. A těch cest může být několik. Takže, prosím, nechytejte mě za slovo. My jsme zvolili tuto cestu. Já chci ještě říct k těm doplatkům na bydlení. To se prostě řídí tzv. normativem. Ten normativ se stanovuje vždy k 1. lednu 2022. Teď v tomto případě. A tam se posuzují jednotlivé příjmy a stanoví se, co do toho doplatku bude patřit. V tuto chvíli doplatek na bydlení čerpá asi 210 000 lidí. Celá řada lidí si o něj neřekne. Celá řada například důchodců nebere žádný doplatek na bydlení. A tato malá skupina musí donést příjmy, musí se to posoudit. Je to další administrativa. Ve výsledku by mohla nastat situace, kdy nakonec tito lidé sice doplatek získají, ale ztratí nárok na jiný, protože tam je nějaký celkový normativ. Tzn. toto není ta dobrá cesta. Nejrychlejší cesta je cesta DPH. A co se týče dopadu na obnovitelné zdroje, to je samozřejmě předmětem legislativní úpravy, kterou jsme navrhli a která směřuje do Poslanecké sněmovny, a vy dostanete šanci o ní rozhodovat.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Paní ministryně se vzděláním právníka, byla jste několikrát usvědčena z ekonomické nekompetence, takže, prosím, tohle si opravdu odpusťte. Já jsem s tím DPH reagoval na třeba pana Havlíčka, který nejdříve přišel, že budete rozdávat vouchery, pak pan premiér přišel s tím, že by mohl být cenový strop na energie, to je úplnej nesmysl. Pak jste přišli se snížením DPH, takže u vás se to mění každý den, přicházíte s jiným řešením, takže si odpusťte, odpusťte si tyto věci, během 14 dnů jste vymysleli pět opatření, kterými jste se navzájem popírali.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Skopečku, jenom ať je to lidem úplně jasné.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Že to máte promyšlené, v tom opravdu vidět nebylo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Na rok 2022, pokud budete u vlády, ale máte většinu ve Sněmovně, nepodpoříte snížení DPH na nulu?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Já osobně to považuju jako jeden z možných nástrojů, jak bojovat s cenami elektřiny, nevím, jestli na tom bude shoda v...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Prosazujete to v koalici, tento názor?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Já svým kolegům říkám, že to jako jedno z možných řešení vidím, nemyslím si, že je to správné, vystřílet si toto řešení hned na začátku, nemyslím si, že je dobré jít hned na nulovou sazbu, vidím tam i jiné cesty a znovu, prostřednictvím DPH nepomůžeme našemu průmyslu, který je velmi důležitý pro naši ekonomiku, tam je potřeba hledat další řešení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Jaká to jsou řešení? Říkáte další řešení, pane Skopečku, prosím, jaká to jsou?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
My tu řešíme následky něčeho. A to jsou věci, které stejně se vyčerpáme, jednou už nebudeme mít kam snížit DPH. Už nebudeme mít jak ulevit prostřednictvím těch doplatků za obnovitelné zdroje. My musíme řešit příčinu. A pan premiér se sice probudil na posledním summitu, jakkoliv je to příliš vágní popis toho, že Evropská komise bude zkoumat systém emisních povolenek, aniž by s ním něco dělala.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Teď mluvíte o té větě, která se povedla do toho usnesení.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Přesně tak. V minulosti se stalo, že Evropská komise z toho trhu stáhla poměrně velké množství emisních povolenek, čímž také způsobila ten vysoký nárůst ceny. Tam je potřeba s Evropskou komisí jednat, aby ten počet těch emisních povolenek vrátila a ten cenový tlak snížila. Ale podívejme se pár měsíců zpátky. Pan premiér jezdil na evropské summity a odkýval Green Deal, přestože měl právo veta, přestože tam mohl vyjednat právě třeba tu jadernou energetiku jako čistý zdroj, neudělal nic, 2× odkýval Green Deal, a pokud začneme naplňovat ten Green Deal tak, jak ho pan premiér Babiš odsouhlasil v Bruselu, tak to můžeme čekat velmi výrazné další cenové skoky nejenom u elektřiny, ale i u dalších energií a v dalších oblastech života. A na to nám skutečně tyto nástroje, o kterých se dneska bavíme, ať už je to DPH, ať už jsou to doplatky za obnovitelné zdroje, to nám fakt nepomůže.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Skopečku, pan Fiala, váš pan předseda, kritizoval pana premiéra za to, že na Evropské radě nedojednal nic. Jak vy hodnotíte to jeho počínání? Podařilo se tam prosadit větu, podobný příslib ale už Evropská komise učinila dříve, je to potřebný zásah a pomoc České republice?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Takovýchto vládních usnesení jsou plné stohy nejrůznějších závěrů ze summitu a tam by bylo skutečně potřeba, aby se Evropská komise uvědomila, že ta síla a ta rychlost, jakou tlačí zelenou agendu, že je prostě iracionální, že evropské ekonomice škodí, že škodí jednotlivým zemím a je potřeba šlápnout v tomto na brzdu. A tam si myslím, že zkrátka to naladění mezi evropskými politiky v tomto směru není, že chtějí naopak přidávat na ten plyn, že se chtějí dostat co nejdříve k uhlíkově neutrální Evropě, ať to stojí tu Evropu, co to stojí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Já vteřinu s dovolením, ta věta, která se podařila nebo kterou pan premiér po té blokaci toho usnesení, se vklínila do toho usnesení: komise vyhodnotí, jestli některé obchodní praktiky u obchodování s emisními povolenkami vyžadují nový regulatorní zásah. Tečka, konec citace.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ta věta je velmi zásadní. Až se podaří panu poslanci, že se na to jednání někdy dostane, tak bude mít možnost vidět, co to je za boj, když sedí u stolu 27 ministrů a premiérů. To, aby se tam ta věta, která má velice politicky velký význam, dostala, trvalo 5 hodin. A 5 hodin to blokoval český premiér. A pořád tady neříkejte ty polopravdy, už jsme po volbách, pojďme hledět do budoucna. Do budoucna, jak pomoci. A další důležitá věc. Paní von Leyenová poprvé připustila na mikrofon a dala to i na Twitter, že zařadit i jadernou energii prostě mezi tzv. čisté zdroje a za určitých podmínek i plyn, je vlastně určitá cesta. To jsou velice důležité věci. To dodneška to naprosto odmítali. A zase je to tlak. Tady bych řekla s jadernou energií je to tlak nejen České republiky, ale také Francie, která je s námi v tomto směru na stejné lodi. To je strašně důležité. EU poprvé připustila, že musíme o jaderné energii mluvit, a to je naše cesta. A co se týče průmyslu, máte pravdu v tom, že to DPH mu nijak nepomáhá protože firmy mají vstupy, výstupy a je to neutrální, to je jasné. Taky jsem to nikdy netajila. Tady je jediná cesta, a to pomoci právě subvencemi ze státního rozpočtu na obnovitelné zdroje. O tom se ale musíme bavit a musí to být předmětem legislativní úpravy. Je to také už dnes na cestě do sněmovny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji, já vám dám hned prostor, pane Skopečku, jenom ještě to nulové DPH. Vy říkáte, že pan premiér dostal od paní Ursuly von der Leyenové nějaký ústní příslib, že to budou tolerovat? Nebo jak to je? Protože pan premiér komunikoval hlavně to, že bojoval za politické spekulace s emisními povolenkami, ale o DPH nic neříkal.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Pan premiér s ní o tom mluvil. Já jsem s ním mluvila ještě i po té návštěvě, abych si to upřesnila a on mi řekl, že ta komunikace proběhla a že listopad a prosinec oni vůbec řešit nebudou. V této oblasti budou tolerantní podobně jako byli celý rok tolerantní například k respirátorům, kde také odpouštím DPH na základě rozhodnutí vlády. Ohledně návrhu novely zákona na rok 2022 paní von der Leyenovou pan premiér také informoval. A já jsem již na základě zmocnění vlády napsala dopis panu komisaři Gentilonimu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ale jeho názor je, promiňte, známý, on říká, ano, ať státy pomáhají v reakci, ale nemůžeme využívat daňová opatření.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Dopis je momentálně na stálém zastoupení a budeme ho ještě korigovat po té debatě pana premiéra s paní von der Leyenovou. Nicméně já jsem v něm uvedla, že buď je možné jít cestou směrnice, anebo jiného opatření. To jiné opatření je právě ona tolerance. Tzn. aby nám za to EU nevyčíslila sankce. Čili to je ta cesta a nezůstaneme v ní určitě osamoceni. Určitě se k nám připojí další země. Jedná se o rychlou pomoc, ale je potřeba legislativní úprava. Pokud to ovšem neschválí nová Poslanecká sněmovna, tak to stejně nebude.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Skopečku, promiňte, já vás přerušila a pak je samozřejmě otázka, jak se k tomu postaví vaše koalice ODS v hlasování o nulové DPH.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
No, tam je teď fakt míč na straně Evropské komise, jsem určitě fajn, že se ta věta do těch závěrů dostala, pan premiér aspoň umí anglicky, čili tam nějakou větu dojedná, nicméně ta věta je velmi vágní. Nemůžeme očekávat, že povede skutečně k řešení. Tam, kde se to prohrálo, to jsou evropské summity, kde se jednalo o Green Dealu, tam měl pan premiér právo veta, věděl, že pochází ze země s velkým podílem průmyslu, měl si tam zkrátka vyjednat celou řadu ústupků, zejména v té oblasti jaderné energie. Tehdy měl právo veta, tehdy to mohl udělat, tehdy to neudělal. Dneska už je to o té větě, která je velmi vágní a která podle mého názoru nepovede k ničemu relevantnímu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Já vás nechci chytat za slovo, ale ta moje moje otázka. /nesrozumitelné/

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Najděte mi, co jsme odsouhlasili.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Vím, co jste odsouhlasili.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ta věc pro lidi, pro obyvatele České republiky.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
No, to je do budoucna pro Českou republiku velmi vážný problém.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, nechte mě, prosím vás, položit tu otázku. Podpoříte to v Poslanecké sněmovně, nebo ne?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
A co myslíte, že podpořím?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Nulové DPH u energií.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
My určitě přijdeme s celou sadou opatření včetně úpravy doplatků za obnovitelné zdroje, doplatku na bydlení, přijdeme s celou sadou opatření tak, abychom dokázali ten cenový nárůst lidem usnadnit, a začneme řešit skutečně ty příčiny. Protože znovu říkám, my se tady bavíme o následcích. Pokud ten Green Deal, který schválil premiér Babiš, bude uplatněn v České republice tak, jak Evropská komise plánuje, tak to přinese obrovské zdražení energií i v budoucnu a tam je potřeba ty jednotlivá opatření, která z toho Green Dealu budou z Evropské unie přicházet, co nejlépe přizpůsobit na podmínky České republiky. To je to, o čem bude budoucnost České republiky. A to, jestli Česká republika uspěje, jestli bude dál konkurenceschopná, jestli bude mít průmysl, nebo to průmysl zabije.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Říkáte celá řada opatření, mluvíte v budoucím čase. Pro vás jako ekonomického experta ODS, co je pro vás tou kruciální věcí, která tam bude muset být, aby to lidem opravdu pomohlo.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Kruciální věcí je neztratit soběstačnost v energetice. Dneska ji máme, nicméně vidíme, že je plán uzavírání uhelných elektráren a bohužel nemáme rozjetou výstavbu jaderných elektráren. Čili pro mě je zcela zásadní, abychom dokázali v České republice dostavět jaderné elektrárny, je potřeba si přiznat, že třeba jenom v těch Dukovanech budeme nahrazovat vlastně končící zdroje. Tam nepřicházíme s ničím novým. Čili ty obnovitelné zdroje, těm se asi nevyhneme, to jsou nějaká pravidla, nicméně nesmí se stát, že tady budou fotovoltaická pole, je potřeba to přizpůsobit tak, aby ty jednotlivé panely byly výhodné pro domácnosti, pro státní instituce, trošku dát těm obnovitelným zdrojům větší racionalitu a rozum. Bude to celá sada opatření, ale to rozhodující skutečně se musí odehrát na půdě Evropské unie. Tam se prostě musí vrátit racionalita v zelené politice, v energetické politice. Pro Českou republiku jako opravdu průmyslovou zem je to kruciální problém, bez kterého se nehne a bez kterého se budeme mít velmi špatně a klesne naše /nesrozumitelné/.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Prosím, jenom krátká reakce.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Žádný Green Deal premiér neschválil.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Ale schválil.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
To není pravda. Ten se bude nyní schvalovat, teď se bude lámat chleba a to bude na vás a my to budeme velmi pečlivě z opozičních lavic sledovat. Je důležitá taxonomie, kterou jsme odehráli na půdě na Ecofinu, Radě ministrů financí, aby tam zůstala jaderná energie, aby zůstal plyn. Aspoň ještě po nějakou dobu. To znamená, že to není pravda. Teprve teď se bude lámat zásadní chleba.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Ne. Ten se lámal. Před pár měsíci. Tam jste selhali.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Zase slyšíme obecné teze. Já se tady klidně nechám donekonečna urážet, já to vydržím, ale chtěla bych slyšet ta opatření. To, že přijdete se sadou opatření. A to máte ve všem. To máte v ekonomických oblastech, v energiích, s covidem, kde také slyšíme, přijdeme s opatřeními, až budeme u vlády. Teď je to potřeba řešit. Nyní jsme ve fázi předávání moci. My jsme připraveni vám ji předat. My jsme připraveni vám předat, poskytnout veškeré podklady, už poskytujeme, to jsou všechno otevřená data, ale říkáme, pojďte už se k tomu postavit. My dnes činíme opatření, aby nedošlo k prodlení. Proto jsem prominula DPH na základě zmocnění vlády na listopad, na prosinec, aby už se něco dělo. Proto jsme dali ty návrhy a říkáme, pojďte spolupracovat. A vy říkáte, přijdeme s balíkem opatření, ale řekněte jedno jediné. Neslyším je.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Paní ministryně, ne, ne, ne. To fakt ne. Vy jste dneska ministryně, já tady přišel s jasnými návrhy, jakým způsobem případně tlumit cenový nárůst, ať už je to doplatek na bydlení, ať už jsou to snížení doplatků za obnovitelné zdroje, ať už je to využití příjmů státního rozpočtu z emisních povolenek na dotace jak v podnikové sféře, tak domácnostem. Takže neříkejte, že tu neříkám konkrétní řešení, to jsou zcela konkrétní řešení, vy jste přišla s jedním konkrétním, u kterého já nevidím smysl ho použít takto razantně na začátku, protože si tím vystřílíme nástroj.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Změnil jste názor.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Nezměnil jsem názor, paní ministryně, já jsem DPH komentoval ve chvíli, kdy váš pan ministr Havlíček přišel s nápadem voucherů. Já jsem si říkal, neblázněte, to je velmi administrativně složité, všichni víme, jak dopadly covidové /nesrozumitelné/, a v tom srovnání voucher - DPH jsem viděl větší smysl v DPH. Nikoliv na nulovou sazbu, nikoliv bez toho, aniž bych to měl vyjednané v Evropské komisi, a nikoliv bez toho, aniž bych uvažoval další opatření, které jsem tu konkrétně jmenoval, že nechte si tyto nefér útoky, byl jsem konkrétní, vy jste nedokázala obhájit DPH? takže...

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já si myslím, že jsem si ho obhájila. Shodneme se na obnovitelných zdrojích, ty už leží v Poslanecké sněmovně, takže teď uvidíme, jaká bude vaše rétorika. A znovu opakuji. Doplatek na bydlení je pro 210 tisíc lidí papírování.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Já mám dojem, že diváci už vaše stanovisko pochopili, už se opakujeme. Pane Skopečku, pane místopředsedo, ODS má v nové vládě požadavek na Ministerstvo financí, je to tak? Zůstává to tak? Bude jím pan Zbyněk Stanjura, nebo je ve hře i vaše jméno?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Je to možné, to byste se musela zeptat pana premiéra Fialy, ten bude rozhodovat o konkrétních personálních záležitostech.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A vy jste se ho na to neptal?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Já jsem panu budoucímu premiérovi nabídl své služby, pokud je bude chtít využít, ví, jakým oblastem jsem se ve Sněmovně v posledních letech věnoval, pokud je nebude chtít využít, tak já určitě z politiky a z ekonomické agendy nezmizím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Byly to finance, byl to státní rozpočet, byla to ekonomika, proto se ptám, jestli je vaše jméno ve hře.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Já bych určitě nešel, já nepotřebuju funkci ministra proto, abych byl v životě šťastný, já pokud bych nějakou takovou nabídku teď nebo v budoucnu dostal, tak bych přijal rezorty, které se týkají toho, co jsem vystudoval, tzn. ekonomii, hospodářskou politiku, to jsou rezorty ekonomického charakteru. Ale znovu říkám, já myslím, že mám silné názory na ekonomiku, i v té Poslanecké sněmovně jsem z poslaneckých lavic dokázal celou řadu věcí v té ekonomické a daňové oblasti prosadit, čili v tomhle smyslu se nebojte, já se neztratím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
To se nebojím, pane ministryně, vy už v posledních dnech, týdnech, těch dvou týdnech po volbách vystupujete mnohdy jako opoziční politička, byť jste stále ministryně financí, vypadá to, že Ministerstvo financí předáte, pokud to tak dopadne, koalici nebo koalicím, když jste tak kritická, z čeho máte největší obavu? Co se stane v rámci financí, státního rozpočtu?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já bych to takto neřekla. Ani já nutně nepotřebuji nějakou funkci. Cokoliv dělám, tak dělám s plným nasazením. Pořád pracuji jako ministryně financí, připravuji návrhy, nakonec byly z dílny Ministerstva financí, ať už to DPH nebo přeschválení státního rozpočtu. Takže pro mě ta agenda nekončí, dokud ji nepředám. A pokud jsem se k něčemu vyjadřovala, tak ne jako opoziční politička. Vždy jsem se vyjadřovala k nějakému konkrétnímu tématu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Říkala jste například k tématu státního rozpočtu, k plánovaným škrtům, říkala jste, že to je nereálné, že to nejde.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ano, ale to je můj konzistentní názor, ať jsem na jakékoliv straně. Ať jsem ministryní financí, nebo opoziční političkou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Viděla jsem jeden váš rozhovor s panem Skopečkem, vy jste po něm chtěla velmi konkrétní návrhy, kde chcete škrtat, pane Skopečku, vy jste řekl, že určitě rozpočet přepracujete, před volbami jste slibovali 100 miliard, děkuju, 125 miliard, pan Fiala minulý týden mluvil o 80 miliardách, Vít Rakušan, předseda STANu říká, že to je nereálné, že 60 je reálné, kolik to teda bude?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Paní redaktorko, paní ministryně, my teď dáváme dohromady vládní program, je 14 dní po volbách, čili já můžu mluvit za sebe, nikoliv za koalici. Vy dobře víte, že jsme tak, jako je paní ministryně konzistentní v tom, že nechce hledat úspory, nehledá úspory, tak my jsme konzistentní v tom, že si myslíme, že ty veřejné finance se dostaly na cestu ne úplně pozitivní, že nám hrozí rychle náraz do dluhové brzdy, což se projeví negativně v kvalitě života. My si myslíme, že prostě je potřeba zastavit ten trend zadlužování. V roce 2023 už se plánujou 3 biliony na státním dluhu, přestože to paní ministryně financí přebírala při státním dluhu 1,6 bilionu v roce 2017. Rok 2023 3 biliony korun. To je vizitka této vlády, této paní ministryně. Já jsem přesvědčen, a to kritizuju na paní ministryni financí, že ona navrhuje státní rozpočet na příští rok s větším deficitem, než jsme měli v době covidové krize, kdy na tom byla shoda v Poslanecké sněmovně na nejrůznějších dotacích, subvencích jak rodinám, zaměstnancům, tak podnikatelům, tak ale tam tehdy jsme byli schopni akceptovat vyšší schodek rozpočtu. Ale přece není možné na příští rok, kdy už ta covidová krize nebude tak dramatická, tak silná, nebudeme mít přímé náklady spojené s Antiviry, s kompenzačním bonusem a dalšími podobnými věcmi, kterými jsme se snažili tu ekonomiku nepotopit, tak není možné pro ten příští rok navrhovat přece schodek vyšší, než byl v tom loňském roce. To nedává jakoukoliv logiku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, já zopakuju tu otázku, podle vás, jaký je reálný ten škrt? Kolik miliard?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Bohužel jsme ve velmi jako tíživé časové situaci, blíží se konec roku, pravděpodobně pokud budeme chtít do toho rozpočtu sáhnout, tak se nevyhneme rozpočtovému provizoriu, já jsem přesvědčen, že ta ambice té budoucí vlády musí být skutečně kolem 100 miliard korun. Já osobně jsem o tom přesvědčen, uvidíme, jak se k tomu postaví koaliční partneři, jestli se s nimi dokážeme shodnout, ale takový byl závazek ze strany ODS, takový byl slib a já jsem přesvědčen, že k tomu slibu se zkrátka musíme přiblížit. Už jenom proto, jakým způsobem se vyvíjí inflace. Vždyť podívejme se, dneska už je na úrovni 5 % a ta velmi expanzivní fiskální politika, která tady byla realizována, ať byl covid, ať nebyl covid, ať ekonomika rostla, nebo ekonomika nerostla, roztočila, pomohla roztočit tu inflační spirálu a dneska musí velmi razantně Česká národní banka šlapat na brzdu. A já nejsem přesvědčen, že je správné, aby Česká národní banka na jedné straně šlapala na brzdu tak, abychom tady nerozvinuli nějakou inflační spirálu, a na druhé straně paní ministryně financí dál přidávala pod kotel v té expanzivní fiskální politice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pan Rakušan říká 100 miliard, to je nereálné. I před volbami se vyjadřoval, že bude ho zajímat, kde jste si to tam spočítali, promiňte, ale je tady velká část společnosti, jsou tady občané České republiky, kteří slyší 100 miliard a mají obavu a chtějí slyšet, kde to chcete škrtnout a jaký to bude mít dopad na jejich život.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Nemusí mít obavy, my ty peníze chceme šetřit především v provozních výdajích ve státním rozpočtu. Jenom neobsazená tabulková místa, Nejvyšší kontrolní úřad, 9 miliard korun. Dotace agropotravinářskému komplexu, ty narostly o desítky miliard v posledních letech. Čili znovu tam jdou jednotky miliard ušetřit. Když se podíváme na neinvestiční nákupy ministerstev a paní ministryně, jakým způsobem ta časová řada roste, jak ty ministerstva a ústřední orgány státní správy nakupují více, tam jde rovněž desítky miliard korun ušetřit. Takže my bez jakéhokoliv aparátu Ministerstva financí, který má paní ministryně k dispozici, jsme v minulých letech v pozměňujících návrzích nacházeli desítky miliard úspor a teď máme nový rozpočet, paní ministryně si, tuším, ho tento týden schválila, my bezesporu na něj sedneme.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Vláda.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Jasně. Paní ministryně ho předložila, vláda ho schválila s tím obrovským deficitem, a jakmile budeme mít k dispozici i ten aparát Ministerstva financí, věřte, že se budeme, alespoň za ODS to říkám, k těm 100 miliardám úspor hlásit. A ti lidé by se měli bát ve chvíli, kdybysme se na to vykašlali, kdybychom nezačali šetřit, protože ten nárůst do dluhové brzdy omezí výdaje na zdravotnictví, na školství. Zkrátka my si musíme dneska začít spořit, abychom nemuseli omezovat takové důležité oblasti v budoucnu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Trváte na tom, že to je nereálné, 100 miliard, paní ministryně?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Samozřejmě, že na tom trvám. Mám ten aparát k dispozici, právě o to víc na tom trvám. Nic se nedozvím. Tak já to shrnu znovu, už poněkolikáté, kdo nás sleduje pravidelně, tak se bude asi nudit, to se omlouvám. Schodek na rok 2021 byl schválený ve výši 500 miliard. Na rok 2020 byl ve výši 500 miliard, skončil 367 miliard. Shodli jsme se, a dokonce opozice velmi často navrhovala i vyšší kompenzace, než jsme nakonec vypláceli. Ale ty kompenzace byly vysoké, velkým dílem se na tom podíleli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pan Skopeček říkal, že to je reálné, že to škrtnou...

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale neřekl, kde. Musí říct konkrétně.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Řekl jsem 4 oblasti, paní ministryně. Fakt nelžete.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Prosím, uklidněte se, chce to klid. Budete ho potřebovat...

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Já jsem klidný, ale nelžete.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
...na ty úkoly, které vás čekají. Tak, schodek skončil ve výši 367 miliard proto, že zafungovaly tři překvapení na příjmové straně, nikoliv na výdajové. Proto nemůžeme srovnávat 367, 376. Musíme srovnávat, že byl schválený schodek ve výši 500 miliard na rok 2021, na rok 2022 je 376,6 miliard čili o 123,4 miliardy méně. Co se týče těch stomiliardových škrtů. Správně jste řekla, pan Stanjura navrhuje 125 miliard, pan Fiala 80 miliard, pan Rakušan 60 miliard. Já jsem na Twitter psala, že si počkáme týden a budeme se blížit nějakému reálu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A ten je podle vás kde, ten reál, teda?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Jednotky miliard. Ale za cenu úplně zbytečného pnutí. Můžete to udělat, ale za cenu toho, že snížíte investice, snížíte platy ve veřejném sektoru, snížíte důchody, snížíte sociální dávky. Toto všechno představuje desítky miliard, a to se tady stalo. To se stalo v roce 2010, vláda ODS s ministrem financí Kalouskem, tehdy seškrtali 70 miliard, a kam to vedlo? V roce 2011, 2012 tady byla další recese. Čili to je cesta do pekel. Vaše návrhy, to je pořád dokola. Tabulková místa jsou seškrtaná, jedná se o 4 300 míst, což představuje sporu 3,5 miliardy. Teď lžete vy, nechte mě, prosím, domluvit, je to 4 300 volných míst, prosadila jsem novelu zákona o rozpočtových pravidlech, kde už je to jednou provždy. Doufám, že jste pro to zvedl ruku, to jsem se ani nedívala. Tzn. bude-li neobsazené místo, počínaje druhým měsícem jeho neobsazenosti dostává na to rezort pouze 50 %. To je schváleno Poslaneckou sněmovnou. Takto jsem zajistila, aby to nemohl žádný ministr financí po mně vrátit zpátky. Zmiňujete neinvestiční dotace, pan Stanjura, ten je alespoň nazývá správně neinvestiční dotace podnikatelským subjektům, tak tam není 125 miliard. Je potřeba si přečíst ten návrh rozpočtu, je jich tam 67. Vím, co jsem předložila, mohu vám to ukázat, pošlu vám to klidně poštou, že je tam 67 miliard. 120 miliard tam bylo původně v loňském roce, promiňte, v roce 2021, protože v této položce byly přičteny kompenzace pro podnikatele. Dneska je tam 67 miliard. Pro vaši informaci, jsou tam dvě největší položky. Ostatní jsou stovky milionů. Dvě největší položky: 27 miliard obnovitelné zdroje, to vám určitě něco říká, to je něco, co jsme tam kdysi museli...

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Paní ministryně tady mluví o dotacích pro podnikatelské subjekty, já jsem mluvil o podpoře agropotravinářskému komplexu, kde prostě asi i díky zájmům pana Babiše...

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Takového nic není. Jen zemědělcům, malým a středním.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
...ty dotace rostly, paní ministryně, neskákejte mi také do řeči, já nevím, co navrhuje paní ministryně. Paní ministryně prostě navrhuje cestu do rozpočtové propasti. Z 1,6 bilionu korun státního dluhu, který přebírala, ho zanechá 3 biliony, no, tak jako kde to jsme? Já nechci, aby moje děti, moji vnuci jednou prostě platili dluhy paní ministryně Schillerové jenom proto, že je to nejhorší ministryně od roku 1918. Nikdo nezadlužil a nikdo nezvýšil státní dluh tak jako paní ministryně financí a není schopna ani v příštím roce, kdy má přece jen ekonomika růst, uvidíme, co se stane s tím průmyslem, zejména automobilovým průmyslem, ale přece jenom má růst, tak paní ministryně není schopna ušetřit. A přece když máme výsledek loňského hospodaření, tak proč se budeme bavit o plánu? Plán máme do budoucna, ale my za rok 2020 máme výsledek. Ten je 367. O ten musíme srovnávat s tím, co navrhuje paní ministryně.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
/nesrozumitelné/

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Není schopna nikomu zdůvodnit, proč navrhuje vyšší schodek na příští rok než v době covidové krize. To prostě nevysvětlí nikdo. /nesrozumitelné/

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Nikdy žádný ministr financí nestál v takové krizi, jako byla tato krize. My jsme museli sanovat krizi. To, že 20 bilionů euro se v rámci Evropské unie vrhlo na trh, to jsou peníze, které daly všechny země Evropské unie. Takže nejenom Česká republika dala velké množství peněz. A tehdy jste volali, ať dáme ještě víc. Tzn. bojovali jsme s obrovskou krizí a nechtěli jsme v tom nechat. A náš zásadní rozdíl je v jedné věci. Vy navrhujete brutální škrty, protože nic jiného neumíte, to jste se naučili v těch minulých letech a my navrhujeme, nechte mě, prosím, domluvit, postupnou konsolidaci...

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Nejpomalejší v Evropské unii.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
To není pravda, mám tady ta čísla, byla jsem tu s panem Stanjurou...

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
20. října vyšla čísla, opět jsme šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Při srovnání konvergenčních programů jednotlivých evropských zemí, které oni musí posílat včetně České republiky, a při vyhodnocení konsolidačního úsilí, tedy jak budeme uzdravovat veřejné finance, je Česká republika na tom nejhůř, nejpomalejší konsolidace veřejných financí.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Musím říct jednu větu, my tam máme autonomní vývoj. Je to citlivá konsolidace, tak, aby nezaškrtila ekonomiku. Zachovali jsme sociální smír a lidé tady nemusí prostě zůstat absolutně na dně. Teď mají velké obavy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Paní Schillerová, pane Skopečku, já vám děkuju, začnu to další téma u vás, pane Skopečku, vyjednávání o vládě, o nové Poslanecké sněmovně, je pravda, pane místopředsedo, že to jednání komplikují Piráti a to pnutí po povolebním výsledku?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Tak já nejsem přímo u těch jednání, ve kterých se rýsuje ta struktura té vlády, ale koneckonců je to rozhovor, paní předsedkyně TOP 09, která veřejně deklarovala, že Piráti jsou tím komplikujícím faktorem, já to mám zprostředkovaně, čili já to nemůžu potvrdit, ale to je normální. Když si srovnáme vyjednávání o vládě v minulých letech, pak provoz koaličních vlád, koneckonců vzpomeňme si na boje hnutí ANO se sociálními demokraty o nejrůznější věci od státního rozpočtu až já nevím, co, tak je to prostě normální provozní věc při vzniku koalice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Dohodnete se, pane Skopečku? Bude pětibarevná vláda, nebo nakonec čtyřbarevná? Teď to nemyslím nějak zle, protože vy Piráty nepotřebujete.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
My Piráty nepotřebujeme početně, na straně druhé, my jsme férově tu nabídku učinili celé té koalici PirStan, je a bude stoprocentně na Pirátech, kteří musí nějakým způsobem skousnout nebo prožít si ten volební neúspěch, jakým způsobem se to u nich vnitrostranicky vyvine a jestli ve finále v té vládě opravdu budou chtít, nebo nebudou chtít. Já si myslím, že to je spíše o nich, že ten míček je na jejich straně, jak k těm jednáním přistoupí, jestli chce být ve vládě a skutečně bude a jestli k tomu budou přistupovat zodpovědně, co se týče nějakých programových věcí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Vy osobně, pane Skopečku, jako pravicový konzervativní politik z ODS, jak se díváte na účast ve vládě s Piráty? Vy jste se vůči nim v minulosti poměrně ostře vymezoval, jaká bude ta práce podle vás?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Byl to volební soupeř, je to politický subjekt, který je nalevo od ODS, nalevo ode mě, čili já žádnou radost z toho, že Piráti jsou, nemám, já jsem se obával té spolupráce ve chvíli, kdyby Piráti měli silnější politickou pozici, byli třeba silnější politický subjekt než ODS, vzpomeňme si také pár týdnů, měsíců před volbami, nejrůznější průzkumy se snažily navodit dojem, že Piráti jsou nejsilnější politický subjekt na politické scéně v České republice, silnější než ODS, silnější než hnutí ANO, a to jsem se obával, že s tou silou politickou některé ty jejich progresivní levicové návrhy budou komplikovat budoucí vládu, nicméně já jsem přesvědčen že ta síla programová i personální bude v té koalici někde jinde než na Pirátech, a v tomto smyslu si myslím, že ten problém nebude tak silný, jak jsme ho vnímaji ještě před několika měsíci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji, a vy jste se proti Pirátům vymezoval už třeba v roce 2019, v přestřelce s pane Peksou jste je nazval pátou kolonou neomarxismu a tak, proto se na to ptám, paní ministryně, vy jste předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO, jste nově i členkou hnutí ANO a vymezila jste proti tomu, že by Poslanecká sněmovna měla mít 6 místopředsedů, kritizovala jste to jako zbytečné a drahé. Připomeňme, že novou předsedkyní Sněmovny se má podle dohody v koalicích stát šéfka TOP 09, paní Markéta Pekarová Adamová, místopředsedů má být 6, 4 místa připadnou koaličním stranám, hnutí ANO 2. SPD nic.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já jsem to už řekla a zopakuji to. Teď se tady hádáme už půl hodiny nebo možná víc jak půl hodiny o úsporách a tato budoucí koaliční vláda, pětikoalice, čtyřkoalice, ještě uvidíme, jak to dopadne, začnou tím, že zvednou počet místopředsedů o jednoho, aby všichni včetně strany, která má 4 poslance, měli místopředsedu a ještě 3 ministry, a ještě šéfa klubu. To bude velmi vážná debata na půdě Poslanecké sněmovny, až začne schůze, protože to se mi samozřejmě nelíbí. Já chápu, že mi namítnete, že jde o nějaké 4 000 000 navíc, 4,5 milionu, pokud vezmeme všechen ten aparát kolem místopředsedy, auto, řidiče atd., to všechno k tomu patří. Namítnete, že to nestojí za řeč, ale já si myslím, že to za řeč stojí. Prostě je to jakýsi symbol. Je to symbol toho, jak se k tomu prostě stavíme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Koho vy byste ráda viděla jako šéfka poslanců hnutí ANO v čele Poslanecké sněmovny na těch dvou místech místopředsedů?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Za hnutí ANO?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ano.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
My se o tom poradíme na klubu, budeme o tom hlasovat, tzn. jsou různé návrhy. Já mám dokonce ještě jinou úvahu. Máme jednání klubu, tuším, 3. listopadu ráno a pak následuje jednání se zástupci koalic o složení orgánů Sněmovny a já přemítám, že ta volba je tajná, a já si myslím, že by bylo fér, aby hnutí ANO postavilo i kandidáta na předsedu Sněmovny jako nejsilnější klub, ať už to dopadne, jak to dopadne. Nechala jsem si vyjet všechny historické situace, kdo byl kdy předsedou a vždy to byl zástupce nejsilnějšího klubu, nejsilnější klub má dnes bezesporu hnutí ANO.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Asi 2× tam byly dohody. Takže uvidíme, jestli...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ty historické paralely mají nějaké pozadí, na kterém stojí, s dovolením, o tom se bavit nechci, ale...

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Ale když už bude těch 6 místopředsedů, tak hnutí ANO by správně mělo nárok na 3 místopředsedy, to už jsem také říkala. My je nechceme, my chceme, ať se to vrátí zpátky na 5 místopředsedů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pan Radek Vondráček. Ten je ve hře jako místopředseda Sněmovny, nebo možná ho budete navrhovat, jak říkáte, na předsedu i po tom, co kancléř Mynář ukázal to video? Jestli to nějak změnilo váš názor. Na to se ptám.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
To video u mě změnilo názor v tom směru, že se se podle mě Radek Vondráček očistil. Očistil se v tom, že to bylo tak, jak to popsal. Pominu to...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Podle vás může znovu kandidovat?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Pominu to, že tam v podstatě neměl chodit bez souhlasu lékaře atd., pominu ten respirátor, to samozřejmě není dobře. On mi to vysvětloval tak, že si ho sundal na žádost pana prezidenta, aby mu lépe rozuměl. Já to neomlouvám, to samozřejmě je všechno špatně, ale podle mě to video osvětlilo, že to bylo tak, jak to v médiích popisoval. Takže pro mě se očistil a pro mě by kandidátem mohl být.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Jenom připomenu, že vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, pan Mynář ve čtvrtek prezentoval video z Ústřední vojenské nemocnice, na kterém prezident podepisuje to svolání schůze, Hrad tím chtěl vyvrátit pochybnosti, že ten podpis byl zfalšovaný nebo že pan Vondráček lhal. Pane Skopečku, to, co říká paní ministryně, že hnutí ANO bude navrhovat svého předsedu...

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Já se musím fakt jako usmívat, že paní ministryně teď bude strážcem jako úspor a státní kasy. Paní ministryně, kde na Ministerstvu financí se platil fotograf podle médií na to, aby fotil paní ministryni na Instagram, paní ministryně užívá státní byt blízko Pařížské ulici, nejdražší ulici v Praze a v České republice, tak od této paní ministryně budeme slyšet nějaké řeči o tom, aby se na straně státu šetřilo. My jsme s návrhem na zřízení vicepremiéra pro digitalizaci kandidovali, bylo to součástí našeho programu, my jsme přesvědčeni, že je potřeba pohnout s digitalizací, že ty stohy papírů, které dneska jednotlivé úřady řeší, jde digitalizovat a usnadnit tak lidem život, že koneckonců ani nemuselo být za této vlády přijato desetitisíce státních zaměstnanců, kdybychom měli zdigitalizovaný veřejný sektor, zaplaťpánbůh, aspoň iniciativa několika opozičních poslanců přinesla bankovní identitu, právo na digitální služby, to ano, ale v té digitalizaci se prostě od dob vzniku Czechpointů, což byla věc, se kterou přišla tehdy ODS, tak se příliš nestalo. Takže já v tomhle smyslu vicepremiéra pro digitalizaci vítám a to nebude premiér, který by měl ministerstvo, budovu, aparát, to bude vicepremiér při úřadu vlády, který se bude snažit koordinovat činnosti jednotlivých rezortů, a koneckonců, a dneska odvolávám asi potřetí na Nejvyšší kontrolní úřad, když zkoumal to, jakým způsobem dneska ministerstva řeší IT systémy, tak konstatoval, že za této vlády sice o desítky miliard korun narostly veřejné zakázky a náklady a výdaje za softwarová řešení, nicméně kritizoval to, že mezi sebou ty jednotlivé systémy mezi úřady neumí komunikovat. Což je děsivé, že platíme víc a platíme něco, kdy mezi sebou úřady nemůžou si pak cokoliv posílat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, ještě k vedení Poslanecké sněmovny, to, co říká paní ministryně, promiňte, já položím tu otázku. Bude tam 6 místopředsedů, bude tam zastoupena každá strana z vašich koalic, nebude tam SPD, které má 20 poslanců, je to správné podle vás?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Tak já mám informaci, že je to podle poměrného systému vypočítané, takže to při počtu šesti místopředsedů na SPD nezbývá...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Budou tam Piráti, kteří mají 4 poslance, a SPD 20. Je to správné? Můžete mluvit o poměrném zastoupení?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Ty místa jsou pro tu koalici PirStan, jestli si mezi sebou PirStan dohodnou poměr křesel ve vládě nebo v Poslanecké sněmovně jinak, to je úplně jiná věc. Ale ty strany spolu kandidovaly a ty strany budou poté vyjednávat i obsazení výborů a vedení Sněmovny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Mě zajímá váš názor, pane Skopečku. Je to správné, že tam SPD zastoupeno ve vedení sněmovny nebude ve vztahu k výsledku voleb?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Byly doby, kdy prostě ne všechny strany zastoupeny ve vedení Poslanecké sněmovny byly, my jsme taky zažili období, kdy ani ODS v tom předcházejícím volebním období nebyla zastoupena ve vedení Poslanecké sněmovny, měli jsme období, kdy tam nebyli třeba komunisté, čili já v tom žádný problém nevidím, my nicméně přistupujeme fér k opozici, paní ministryně musí potvrdit, že jsme nabídli hnutí ANO nebo jim byla nabídnuta 2 křesla místopředsedů, protože je to zkrátka nejsilnější poslanecký klub, takže my nebudeme dělat hrátky, které dělalo na začátku toho posledního volebního období hnutí ANO, kdy nám nezvolilo Petra Fialu v několika kolech na pozici...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Jenom, prosím, poslední otázka z časových důvodů. Paní ministryně řekla, že pan Radek Vondráček se očistil tím videem, pro vás? Velmi krátká odpověď, poprosím.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Já to skoro nechci ani hodnotit. Já si myslím...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Stačí ano, nebo ne.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
Jednu větu. Já přeju panu prezidentovi pevné zdraví, aby se rychle uzdravil, aby byl schopen začít vykonávat ústavní pravomoci, to, co se kolem něj děje, podle mě vinou okolí a někdy prostě ne vhodných, podle mě to, co dělal pan Vondráček, nebylo úplně správné, a tak mu spíše to okolí škodí. /nesrozumitelné/

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Já bych chtěla říct, že je trapné pořád vytahovat mého fotografa a bydlení ve služebním bytě v budově MMR....

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuju vám. Paní ministryně, omlouvám se, že vás přeruším. Alena Schillerová, ministryně financí, Jan Skopeček, ODS. Děkuju vám, že jste tady byli, Partie pokračuje za malou chvíli na CNN Prima News velkou politickou diskuzí. Já vám děkuju, že se díváte, na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.