CZ EN

Vyjádření MF k údajně neexistujícímu právnímu výkladu k náhradám škod

Reakce na: „Spor o náhradu škod: Schillerová se opřela o výklad vnitra, resort ale takovou analýzu nemá“
irozhlas.cz | 28.3.2020 | Autor: Kristýna Guryčová

Ministerstvo financí reaguje na zavádějící informace v článku „Spor o náhradu škod: Schillerová se opřela o výklad vnitra, resort ale takovou analýzu nemá“, který byl uveřejněn dne 28. 3. 2020 na serveru iRozhlas.cz. Ministryně financí Alena Schillerová nikdy neřekla, že by se změna právního režimu pro přijímání mimořádných opatření podle zákona o veřejném zdraví měla opírat o analýzu, kterou mělo vypracovat Ministerstvo vnitra. O právním výkladu Ministerstva vnitra hovořila ministryně výhradně v souvislosti s problematikou náhrad škod.

Podle právního výkladu Ministerstva vnitra coby gestora krizového zákona, z něhož paní ministryně vycházela, se v případě žádostí o náhradu škody hradí pouze skutečná škoda v důsledku konkrétního zásahu a nikoliv tvrzený ušlý zisk. V tomto smyslu se přitom vyjádřilo i Ministerstvo vnitra.

V samotném článku je uvedeno, že rezort vnitra dlouhodobě zastává stanovisko, že se poškozeným podnikatelům i běžným lidem hradí pouze skutečná škoda. Jde například o zabavení věci, její zničení nebo uložení pracovní povinnosti. Ani v minulosti, například při povodních, nebyly vypláceny náhrady škod za zavřené obchody v postižených oblastech

Vyjádření Ministerstva vnitra tedy jasně potvrzuje, že právní výklad k problematice náhrad škod u krizového zákona existuje.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.