CZ EN

Vyjádření ke zprávě NKÚ ohledně správy zahraničních pohledávek

MF reaguje na dnešní tiskovou zprávu ke kontrole NKÚ ohledně zahraničních pohledávek, s nimiž je příslušné hospodařit Ministerstvo financí. Jak vyplývá ze znění tiskové zprávy i přiloženého Kontrolního závěru, v průběhu kontroly nebyly zjištěny žádné nedostatky či pochybení, které by měly zásadní vliv na správu zahraničních pohledávek ČR.

Ministerstvo financí v posledních letech přistupuje k vymáhání zahraničních pohledávek s velkým důrazem, což potvrzuje i samotné inkaso takto vymožených finančních prostředků. Jen v letech 2019-2020 úřad inkasoval dalších cca 450 mil. Kč a celková částka se od počátku kontrolovaného období 2016 blíží 1 mld. Kč.

Co se týče konstatování NKÚ o neaktuálnosti Zásad vlády pro správu zahraničních pohledávek, z detailnějších informací v Kontrolním závěru vyplývá, že nejvíce vytýkanými skutečnostmi jsou přílišná obecnost Zásad a současně některá ustanovení, která nejsou v praxi aplikována (neboť např. nebyly naplněny podmínky pro jejich aplikaci). Zásady vlády pro správu pohledávek byly přijaty v roce 2006 jako rámcový dokument navazující na provedenou due dilligence (neboli hloubkový audit). MF tyto Zásady dále rozpracovalo v interní směrnici, jejíž poslední aktualizace proběhla v roce 2017. MF nicméně na základě podnětu NKÚ již připravuje aktualizaci Zásad.

K otázce deblokátorů upřesňujeme, že MF tuto většinou nepříliš výhodnou praxi až na výjimky opustilo před více než 10 lety. Všechny zmiňované smlouvy byly uzavřeny před cca 20 lety a MF se dodnes v uvedených případech snaží všemi právními kroky vždy získat maximum možných prostředků.

Co se týče pohledávky za Kubou a srovnání se Slovenskem, je pravdou, že Slovenská část pohledávky již byla vyřešena, nicméně větší část za podmínek, které by pro ČR nebyly přijatelné. MF s Kubou o možnostech splácení české pohledávky i nadále jedná. Jednání jsou však v současné době ovlivněna ekonomickou situací Kuby a celosvětovou pandemií koronaviru.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.