CZ EN

Stát si draze rozhodně nepůjčuje

Reakce na „Česku zdražují dluhy. Za nové půjčky zaplatí oproti prázdninám i trojnásobek“
E15.cz | 1. 9. 2020 | Autor: Jaroslav Bukovský

Ministerstvo financí odmítá tvrzení, podle něhož by měl stát zaplatit za dluhopisy oproti prázdninám i trojnásobek. Výnos nového letošního pětiletého Státního dluhopisu České republiky dosahoval podle dat Thomson Reuters na počátku srpna cca 0,50 % p. a. Nyní se sice nachází na úrovni cca 0,60 % p. a., avšak jedná se o růst pouze o 10 bazických bodů. Tvrzení o trojnásobném zdražení financování státu je tedy zcela zavádějící a neodpovídá skutečnosti.

Krátkodobé odchylky v podobě růstu či poklesu výnosu státních dluhopisů jsou na finančních trzích zcela běžné. Pro objektivní zhodnocení situace je ale vhodnější sledovat dlouhodobé trendy jejich vývoje a v historickém kontextu. Při pohledu na historické hodnoty se výnosy státních dluhopisů pohybují v současné době na velmi nízké úrovni.

Například výnos zmiňovaného desetiletého státního dluhopisu se v lednu letošního roku nacházel na průměrné úrovni 1,7 % p. a., zatímco nyní je nižší a dosahuje 1,1 % p. a. Výnos pětiletého státního dluhopisu pak v průběhu roku poklesl ze 1,4 % p. a. na 0,6 % p. a. a například výnos 15letého dluhopisu se snížil ze 1,7 % p. a. na 1,2 % p. a.

Stejně tak není správné ani tvrzení, že ještě uprostřed prázdnin byl výnos dvouletého státního dluhopisu záporný a trh byl za ně ochoten zaplatit i přes jedno procento ročně. Ve skutečnosti byl výnos dvouletého Státního dluhopisu České republiky, 2020-2022, 0,10 % kladný už od dubnové aukce. To potvrzují i výsledky aukcí krátkodobých státních pokladničních poukázek se splatností do 1 roku.

Současné výnosy státních dluhopisů jsou nejnižší od konce roku 2017, což se pozitivně projeví i v nákladech na obsluhu státního dluhu. V tomto roce prodalo Ministerstvo financí střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 481 mld. Kč při průměrném výnosu cca 1 % p. a., což je nižší průměrný výnos než v letech 2018 a 2019.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.