CZ EN

Rozhovor ministryně financí pro Lidové noviny

Datum vydání: 14.12.2020 | Zdroj: Lidové noviny | Rubrika: Ekonomika | Strana 10 | Autor: István Léko, Ivana Pečinková

* LN Jaký máte pocit z jednání v Senátu? Považujete výsledek za úspěch?

Prosazovat jako menšinová vláda takto revoluční daňové změny opravdu není jednoduché. Přesto to díky velmi konstruktivnímu přístupu senátorů vypadá, že na Vánoce by mohlo být jasno. Takže lidé by už v lednové výplatě, která chodí v únoru, mohli dostat tisíce korun navíc. A to je pro kola naší ekonomiky opravdu dobrá zpráva a samozřejmě úspěch nejen pro zaměstnance, ale také pro zaměstnavatele. Ti jednak mohou věnovat více peněz na zotavení se po těžké recesi, jednak jim pomůžeme udržet vysokou zaměstnanost. A díky kompenzacím neprodělají ani samosprávy. Lidem zůstane více peněz a ty utratí z velké části právě tam, kde pracují. Stáli jsme na rozcestí krize a prosperity a vydali jsme se tím správný směrem.

* LN Z recese ale venku nejsme. Myslíte si, že lidé opravdu budou více utrácet?

Nepochybně. Nikdo přece peníze, které mu zůstanou v peněžence z výplaty navíc, pálit v kamnech nebude. A pokud se někdo rozhodne část těchto prostředků uspořit či investovat, aby se třeba lépe zabezpečil na stáří, ani to z makrohlediska není nic špatného.

* LN Místopředseda rozpočtového výboru Milan Feranec (ANO) tento týden ve svém komentáři napsal, že aktuální spor o daně vrátil české politice obsah. Souhlasíte s ním?

Je pravda, že ta diskuse v posledních dvou týdnech byla velmi věcná. Najednou se napříč celým politickým spektrem řešil nějaký pozitivní program s přímým dopadem na lidi, nejen politické okopávání kotníků. Myslím, že lidé velmi pozorně sledují, jak se jejich volení zástupci ke změnám staví. A hádala bych, že to pro některé voliče přineslo i velmi překvapivá zjištění.

* LN Máte na mysli obrat hnutí ANO v názoru na rozpočtovou odpovědnost?

O žádném takovém obratu nemůže být řeč. Máme jasnou konsolidační strategii a z hlediska dluhu zůstaneme po celou dobu evropskou špičkou. Spíš jsem měla na mysli odmítavý postoj sociální demokracie, jež se přitom tradičně prezentuje jako zastánce zaměstnanců, nebo postoj Pirátů, kteří ve sněmovně načetli návrh, jenž by de facto v Česku utlumil rozvoj startupů. Naštěstí jej Senát shodil ze stolu.

* LN Vraťme se k 19. listopadu, kdy sněmovna schválila převratný balík daňových změn. Co předcházelo tomu, že poslanci vedle zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou daňových pásem 15 a 23 procent z příjmů fyzických osob nečekaně odsouhlasili i návrh zvýšit základní slevu na poplatníka?

Sám poslanec Ferjenčík od Pirátů byl překvapen, svůj návrh předložil jako alternativu ke zrušení superhrubé mzdy. Návrh na snížení daně na 15 a 23 procent a souběžné zvýšení slevy na poplatníka na částku 34 125 korun nikdy neměly být schváleny společně, to byla prostě chyba. Oba návrhy byly myšleny jako alternativy, které mezi sebou soutěžily. Jejich rozpočtový dopad by v úhrnu představoval naprosto dramatický zásah do veřejných rozpočtů ve výši nejméně 130 miliard ročně.

* LN Prezident Zeman chce daňový balík vetovat kvůli tomu, že zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15- a 23procentní sazby nemá platit jen dva roky, jak požadoval. Budete tedy časové omezení prosazovat, anebo ne?

Pan prezident vyjádřil velké znepokojení zejména nad návrhem na zvýšení slevy na poplatníka tak, jak jej prosazovala Pirátská strana. A tento nezodpovědný návrh Senát odmítl. Co se týče omezení na dva roky, jde o politický závazek premiéra země, je to uvedeno v důvodové zprávě k zákonu a já jsem připravena to s panem prezidentem velmi podrobně prodiskutovat, protože věřím, že jeho požadavky byly naplněny.

* LN Ale pokud prezident zákon nepodepíše, přehlasujete ho ve sněmovně?

Nemám ráda podobná kdyby. Za sebe mohu říci, že si to představit nedokážu.

* LN Jaký vývoj očekáváte na pozadí neshod o daňové změny (či naopak podpory od některých opozičních stran) při projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2021? K jakým ústupkům jste ochotni přistoupit?

Ta jednání probíhají a jsou politicky citlivá. Proto pochopíte, že nelze nyní úplně odkrývat karty. Samozřejmě jsme menšinová vláda, takže s ústupky počítáme. Ale máme své hranice, například výdaje na obranu. Ale já jsem optimistkou. Prostě věřím tomu, že zvítězí konstruktivní přístup a zájmy občanů a hrozba rozpočtového provizoria se nenaplní. Naše země zejména v současné zdravotní a ekonomické situaci opravdu ze všeho nejvíc potřebuje stabilitu, kterou předkládaný návrh rozpočtu s rekordními investicemi přináší.

* LN Kdyby ČSSD nehlasovala pro státní rozpočet, byl by to pro vás důvod nepokračovat v koalici?

Něco takového ale není vůbec na stole. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček jasně deklaroval, že jeho strana rozpočet podpoří, a v tomto má mou plnou důvěru.

* LN Komunisté kvůli rozpočtové kapitole obrany, kde požadují snížení o deset miliard, hrozí jeho zablokováním a rozpočtovým provizoriem. Co s tím budete dělat?

Budeme jednat dál.

* LN Pokud by k provizoriu došlo, jak dlouho by byla taková situace pro zemi únosná?

Rozpočtové provizorium je problém například z hlediska realizace investic. A ty jsou přitom v tuto chvíli nesmírně důležité, takže já si vůbec nepřipouštím, že bychom v tomto režimu měli od ledna fungovat.

* LN Ministerstvo financí odhaduje, že daňový balíček sníží příjmy státního rozpočtu o 130 miliard korun. Co by tento výpadek mělo podle vašich představ v budoucnosti nahradit? Příjmy ze spotřeby, tedy z DPH, odhadujete na příští rok v jaké výši?

Dopad daňového balíčku po senátních úpravách bude v příštím roce 98,7 miliardy na veřejné rozpočty. To není malá částka, nicméně očekáváme, že naše zadlužení bude stále v poměru k HDP nízké, z pohledu mezinárodního srovnání mezi pěti nejlepšími zeměmi v EU. A co se týče konsolidace, ta stojí na třech pilířích. Prvním z nich je, že zmrazíme platy státních zaměstnanců. Druhým, že nebudeme valorizovat žádné provozní výdaje. Třetím jsou evropské peníze, jež dělají dohromady přes 962 miliard.

* LN A uvažujete i o škrtech?

My si hlavně myslíme, že šlapat na plyn a na brzdu současně je špatně. A myslí si to s námi i většina nejrespektovanějších světových ekonomických pracovišť, jako je OECD nebo Světová banka. Všechna se jednoznačně shodují, že nemáme opakovat chyby minulosti a naopak překlenout státní pomocí bezprecedentní propad ekonomiky. Varují před předčasným utahováním opasků, které by mohlo způsobit dlouhodobou stagnaci nebo opětovnou recesi.

* LN Poslanecká sněmovna ve čtvrtek 19. listopadu velmi výrazně zamítla poslanecký návrh premiéra Andreje Babiše zvýšit daně z hazardu. A to z 23 na 25 procent u kurzových sázek, totalizátorových her, tombol a turnajů malého rozsahu a z 23 na 30 procent u binga a živé hry. Větší zdanění hazardu se snaží vláda prosadit už dlouho. Počítáte s tím, že stejný návrh bude předložen znovu?

Hazardní lobby je ve sněmovně tradičně velmi silná. Ale tento návrh osobně považuji za jediný správný a dále jej budeme prosazovat. Kopíruje vládní návrh zákona o dani z hazardních her z roku 2015 a vychází právě ze škodlivosti jednotlivých her a poznatků z teorie o Lafferově křivce (zobrazuje hypotetickou závislost celkové sumy vybraných daní na míře zdanění – pozn. red.).

* LN Jaké důvody stojí za rozhodnutím, že se do konce roku 2022 pozastaví povinnost provádět platby v EET? Podnikatelé do systému investovali, odstranili jeho chyby a zvykli si na něj. A jejich profesní asociace aktuálně říkají, že jim EET nevadí. A někteří podnikatelé si dokonce stěžují, že zatímco oni vykazují příjmy a platí daně, někdo teď opět nemusí. Ptají se, zda je opět dovoleno krást. Navíc EET bylo jednou z vlajkových lodí vašeho vládního programu. Nepovažujete tento krok odstupem času za ne zcela promyšlený?

To mi připomíná jednu historku z počátku roku. Na jednom semináři ke spuštění závěrečné fáze EET se pán v zadní řadě rozčílil, jestli si dovedu představit, o kolik mu povinnost evidovat tržby zvýší daně. Zasmála jsem se a odpověděla mu, že pokud mu EET zvýší daně, ať již raději před kolegy z Finanční správy nic neříká. Poctivým samozřejmě evidence tržeb daně nezvyšuje. Naopak zajistí, že nebude jejich podnikání oproti té hrstce nepoctivých v konkurenční nevýhodě. K tomuto narovnávání podnikatelského prostředí si přimyslete přes 33 miliard navíc ve státní kase, zvýšení tempa růstu přiznávaných tržeb o 20 procent a výrazné zrychlení dynamiky mezd zejména v pohostinství, což vedlo k oslabení fenoménu černých výplat na ruku. To vše potvrzuje, že EET je jednoznačně úspěšný projekt a že jsme se před lety vydali správnou cestou. O to těžší mé rozhodnutí stopnout EET bylo. Ovšem bylo zároveň jediné možné. Naše ekonomika prochází natolik turbulentním a složitým obdobím, že klíčová je v tuto chvíli záchrana samotného podnikání. Poté samozřejmě bude z pohledu řádného výběru daní správné se k EET znovu vrátit. A já nepochybuji, že se tak stane.

* LN Hodláte snížit DPH u menstruačních hygienických potřeb. Když stát unese tento výpadek rozpočtu, proč se opakovaně nedaří najít shodu na zvýšení přídavku na dítě na trojnásobek životního minima, jak žádá ČSSD a ministerstvo práce (MPSV)? To by české domácnosti zasažené covidem podpořilo víc než levnější ženské potřeby...

Co se týče zvýšení přídavku na dítě o 26 procent, panuje mezi ministerstvy naprostá shoda. Naopak nesoulad je dán tím, že MPSV požaduje také zvýšení násobku životního minima, který je rozhodující pro přiznání přídavku. Hlavním argumentem MPSV je přitom nízký počet příjemců dávek. S argumentem, že je nutné rozšířit okruh příjemců jakékoli sociální dávky z toho důvodu, že ji pobírá málo lidí, ministerstvo financí nemůže souhlasit. Považujeme za přirozené, aby se množství příjemců odvíjelo od příjmové situace rodin, jež se přirozeně odvíjí od kondice ekonomiky a úrovně zaměstnanosti. V situaci zhoršeného ekonomického vývoje se okruh příjemců přirozeně rozšiřuje bez nutnosti měnit podmínky nároku na tuto sociální dávku. Ale za mnou řízený resort určitě mohu říci, že podpora rodin s dětmi rozhodně platí. Tak, jak jsme například již opakovaně zvýšili slevy na děti, čímž podporujeme zejména produktivní rodiny s dětmi, chceme i zvýšení přídavků, ovšem bez dodatečných zásahů do podmínek tohoto nároku.

* LN Může si státní rozpočet dovolit takovou úlitbu, po které notabene nikdo nevolal, nikdo nedokládal prohlubování sociálních propastí kvůli ceně vložek, když už je tak obrovský deficit kvůli pocovidové podpoře?

Nižší DPH na dámské hygienické potřeby by mělo pomoci hlavně příjmově nejslabším rodinám v přístupu k tomu nejzákladnějšímu. Ano, jsou to o 300 milionů korun nižší příjmy, ale je to trend, jímž jde stále více zemí. Dámské menstruační pomůcky do nižší sazby DPH převedla už více než desítka členských států EU. Skotsko dokonce bude poskytovat ženám tyto potřeby úplně zdarma.

* LN Neměly by výdaje a případné daňové výjimky cílit na věci, které mohou zvýšit spotřebu, aby se to státu a ekonomice vrátilo jinudy? Menstruační potřeby se nedají nekoupit, to není zbytný výdaj, takže sleva k jejich většímu prodeji nepovede.

Máte pravdu, že spotřeba tamponů se nižším DPH asi nezvýší. Daňové inkaso nemůže být jediným ukazatelem daňové politiky. Léky nebo vodné a stočné jsou také v nižší sazbě ne proto, aby lidé plýtvali vodou nebo zneužívali antibiotika. Je tam také významný sociální rozměr. Samozřejmě jen za předpokladu, že si ho uvědomí i obchodníci, nenechají si jen vyšší marži, ale propíšou to do nižší ceny výrobku pro zákazníka.

* LN Zdá se, že daňový balík trochu překresluje mapu vztahů ANO s vládními partnery a s opozicí, zejména s ODS. Mají se voliči v roce 2021připravit na nějaké změny?

Já jsem spíše pravicově smýšlející člověk, a pokud je na snížení daní shoda právě s pravicí, jsem tomu jedině ráda. Pokud se i do budoucna najde více takových shod, budu ten poslední, koho to bude trápit.

* LN Jak se vám spolupracuje s ODS, když jedna z hlavních tváří strany, starosta Řeporyjí Pavel Novotný, vás veřejně nebývale vulgárně uráží?

Například v Senátu to byla opravdu konstruktivní a věcná spolupráce a já jsem nesmírně ráda. Myslím, že výsledek je dobrou vizitkou pro všechny. A co se týče některých výroků, jistě pochopíte, že mi opravdu nestojí za komentář. To samé jsem řekla senátorům z ODS na klubu, když se mi za to minulý týden omlouvali. Poděkovala jsem s tím, že je ztrátou času se tím zaobírat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.