CZ EN

Porodnice za 2 miliardy? Brno ji potřebuje

Rozhovor s Alenou Schillerovou, ministryní financí
Zdroj: Brněnský deník | Datum vydání: 04.03.2020 | Rubrika: Jižní Morava/aktuálně | Strana 2 | Autor: MICHAL HRABAL

* Podporujete výstavbu multifunkční haly na brněnském výstavišti a stavbu atletické haly v Brně? S ní chce město Brno začít už na jaře.

Dostala jsem dopis od primátorky Markéty Vaňkové ohledně lehkoatletické haly v kampusu. Naše vláda podporuje sport, proto jsme prosadili vznik Národní sportovní agentury. Nyní připravuje výzvy a dotace na příští rok. Brno od ní poprvé může získat peníze v roce 2021.

* Dalším velkým projektem, který se chystá v Brně, je stavba nové porodnice. V jaké je nyní fázi?

Jako většina obyvatel v kraji jsem se narodila na Obilném trhu. Brno novou porodnici potřebuje. V tuto chvíli funguje porodnice částečně na Obilním trhu a v Bohunicích. Obě pracoviště už nevyhovují. Je potřeba je sloučit a vybudovat jedno pracoviště. Je to jedna z přednostních akcí, které v kraji plánujeme. Investice vyjde zhruba na 1,9 miliardy korun, v tuto chvíli se finalizuje. Ministerstvo zdravotnictví by mělo každým dnem dostat podklady pro její registraci.

* Podporujete pořádání MotoGP v Brně?

Ano. Pro Brno je to důležitá akce. Loni se jí zúčastnilo 190 tisíc lidí v Brně, na obrazovkách ji sledují stovky milionů diváků. Přitáhne pozornost k Brnu, zvyšuje mu prestiž, lidé tu utratí peníze, ubytují se ve zdejších hotelích, podporuje ekonomiku regionu.

* Loni se podílelo na zaplacení zalistovacího poplatku ministerstvo pro místní rozvoj. Bude spolupráce pokračovat?

Hlasovali jsme na vládě, že Moto GP podpoříme pětapadesáti miliony korun, s čímž letošní rozpočet počítá. Jsem ráda, že na akci přispívá i město a kraj. Apeluji jako ministryně financí na vícezdrojové financování podobných akcí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.