CZ EN

Zálohy na odpočty DPH podnikatelům pomohou

Reakce na: „Další miliardy do rozpočtu? Schillerová chce podnikatelům vrátit daňové přeplatky později“
irozhlas.cz | 2.11.2019 | Rubrika: Ekonomika | Autor: Jiří Svatoš

Ministerstvo financí se ohrazuje proti tvrzení ohledně novely daňového řádu a navrhovaných záloh odpočtů DPH. Není pravda, že by cílem změn obsažených v novele daňového řádu bylo získání dodatečných prostředků do státního rozpočtu.

Změna lhůty pro vrácení vratitelného přeplatku primárně souvisí se zavedením záloh na daňový odpočet. Ty umožní dřívější vrácení části nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty. Dnes podnikatelé musejí čekat na vyplacení mnohamilionových nadměrných odpočtů mnohdy i celé měsíce, i když finanční úřad prověřuje třeba jen nepatrnou část. Nově těmto podnikatelům bude vrácena neprověřovaná část ve formě zálohy, s níž pak mohou bez omezení nakládat.

Tímto opatřením reagujeme na dlouhodobé volání ze strany odborné veřejnosti na zjednodušení daňové správy. Nejedná se tedy o účelové jednorázové zvýšení příjmů, ke kterému by Ministerstvo financí potažmo vláda přistoupila v návaznosti na sestavování státního rozpočtu. To je ostatně zřejmé i z toho, že navrhovaná změna týkající se záloh na daňové odpočty a s tím spojeného prodloužení lhůty byla na expertní úrovni představena již v lednu 2019. Na její potřebě se shodli experti z řad soudců, správců daně, daňových poradců a advokátů. Tento trend byl následně potvrzen i judikaturou Ústavního soudu.

Je pravda, že touto změnou dojde k několikadennímu oddálení vyplácení nadměrných odpočtů, u kterých správce daně již na začátku vyměřovacího řízení usoudí, že je není třeba dále prověřovat. Správce daně bude totiž v této fázi řízení nově rozhodovat, jakou část bude prověřovat a u jaké části již nemá žádných pochyb o správnosti nároku. Tu pak formou zálohy podnikateli vrátí. To si ale vyžádá určitou dobu na potřebnou analýzu. Díky tomu bude ale Finanční správa schopna lépe a přesněji se zaměřit na podezřelé daňové subjekty. To povede k úbytku následného prověřování a také ke zvětšení prostoru pro neformální komunikaci, což ocení všichni bezproblémoví plátci.

Zavedení možnosti vrácení nadměrných odpočtů v podobě záloh bude pro podnikatele znamenat evidentní přínos. Plátcům DPH, u kterých se prověřuje pouze část nadměrného odpočtu, totiž přináší zlepšení z hlediska jejich cash-flow a zároveň zvýší jejich právní i podnikatelskou jistotu. Motivem pro uvedenou změnu byla právě potřeba ulevit těm plátcům, kteří jsou podrobeni kontrolní činnosti, byť bylo jasné, že změna musí být vyvážena větším časovým prostorem pro její realizaci.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.