CZ EN

Zájem o Dluhopis Republiky rozhodně nebyl vlažný

Reakce na: „Zájem o dluhopisy vlažný“
Právo | 22.1.2019 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | Autor: (svj)

V první emisi Dluhopisu Republiky objednali občané od státu cenné papíry za 3 076 738 017 Kč. Počet žádostí o úpis dosáhl 7131. Ministerstvo financí hodnotí takovýto zájem jako značný a v nepřetržitém prodeji státních dluhopisů pro občany bude samozřejmě pokračovat i nadále, a to druhým upisovacím obdobím, které je stanoveno na 21. ledna 2019 – 15. března 2019.

Cílem emise dluhopisů nebylo maximalizovat prodeje státních dluhopisů, ale nabídnout občanům konzervativní a stabilní formu zhodnocení svých úspor za srovnatelných podmínek, jaké mohou využívat i velké finanční skupiny.

Ministerstvo financí před startem první emise deklarovalo, že do dosažení 5% podílu Spořicích státních dluhopisů na celkové výši dluhu, neplánuje emise Dluhopisu Republiky ukončovat. Tato hranice by při současné výši státního dluhu představovala cca 80 miliard. Z porovnání množství dluhopisů prodaných v rámci první emise s částkou 80 mld. Kč rozhodně nelze vyvozovat, že dosavadní zájem „byl vlažný“. Ministerstvo financí se proti takovému hodnocení ohrazuje.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.