CZ EN

Stanovisko Ministerstva financí k výsledkům studie Doing Business 2020

Česká republika letos dosáhla v každoročním hodnocení podnikatelského prostředí Doing Business, které vytváří Světová banka, na 41. příčku ze 190 hodnocených zemí. Konkrétně v kategorii „placení daní“ se umístila na 53. místě oproti loňskému 45. místu. V tomto ukazateli se naše země v předchozích letech dlouhodobě zlepšovala. Ještě v roce 2015 jí patřilo 122. místo, zatímco nyní se už stabilně řadí do nejlepší třetiny hodnocených zemí.

V aktuálním hodnocení Doing Business 2020, v němž banka vyhodnocovala modelový stav daňového systému v roce 2018, se ČR nachází v dílčích parametrech placení daní na stejné úrovni jako v předešlém roce. V roce 2018 potřeboval vzorový podnikatel dle studie na splnění svých daňových povinností 230 hodin, což je stejně jako o rok dříve. Také daňová zátěž zůstala na úrovni 46,1 % zisku z předcházejícího roku. Pouze u jednoho dílčího kritéria si ČR lehce pohoršila, a to kvůli mírnému prodloužení doby prošetřování mimořádného nároku na nadměrný odpočet z 17,7 týdne na 18 týdnů.

V dalších letech lze nicméně očekávat zásadní snížení administrativy spojené s placením daní, a to v souvislosti s realizací projektu MOJE Daně, který přinese jednodušší a přehlednější daňový systém, rozšíří elektronickou komunikaci a zefektivní práci Finanční správy. Poslanecká sněmovna nyní projednává novelu daňového řádu, která přichází s rozsáhlou modernizací, zjednodušením a elektronizací daní. Umožní také částečné vracení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh, zjednoduší kontrolní postupy, sníží daňové pokuty a úroky a podpoří elektronickou komunikaci s finančním úřadem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.