CZ EN

Růst složené daňové kvóty neznamená zvyšování daní

Ministerstvo financí reaguje na nesprávnou intepretaci ukazatele složené daňové kvóty, která se objevila v souvislosti se schvalováním státního rozpočtu na příští rok. Z růstu složené daňové kvóty nelze automaticky vyvozovat, že dochází k růstu daňové zátěže. To vyplývá už ze samotné konstrukce tohoto ukazatele.

Daňová kvóta není nic jiného než prostý zlomek, který vyjadřuje poměr daňových výnosů k HDP. Výnos z daní, cel a jiných povinných plateb (např. pojistné) je v čitateli, zatímco HDP tvoří jmenovatel. Výše složené daňové kvóty přitom závisí nejen na ekonomickém cyklu či sazbách daní a pojistného, ale právě také na efektivitě výběru daní. Pokud se zlepšuje výběr daní, zvyšuje se hodnota čitatele, zatímco jmenovatel (HDP) zůstává stejný. Složená daňová kvóta tak stoupne. Naopak pokud výběr daně klesá, snižuje se jmenovatel a tím pádem klesá i složená daňová kvóta. Při rostoucí efektivitě výběru daní dochází k tomu, že subjekty začnou odvádět daně, které dříve neplatily. Z pohledu HDP se tak vlastně přeleje určitá část šedé ekonomiky do ekonomiky oficiální. Růst složené daňové kvóty tedy automaticky neznamená vyšší daňovou zátěž, na druhou stranu právě vyšší efektivita výběru daní může vést k navýšení složené daňové kvóty.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.