CZ EN

Pracujeme na jednodušším a co nejméně nákladném zpřístupnění dluhopisů občanům

Reakce na: K výhodnému dluhopisu si musíte koupit i nevýhodný, Hospodářské noviny | 25.3.2019 | rubrika: Události | strana: 3 | autor: Kateřina Hovorková

Ministerstvo financí spustilo v rámci prvních třech pilotních emisí Dluhopisu Republiky dne 18.3.2019 emisi nového typu Dluhopisu Republiky, tzv. protiinflačního dluhopisu. Tento dluhopis je v souladu s předem deklarovanou snahou Ministerstva financí na postupnou elektronizaci systému možné objednávat pouze prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu. Elektronický přístup je do doby implementace vhodné autentizační metody umožněn držitelům všech emisí Spořicích státních dluhopisů a Dluhopisů Republiky, kteří si o ně požádali v rámci některé z dosavadních emisí. Případně držitelům, kteří získají elektronický přístup prostřednictvím nákupu reinvestičního Dluhopisu Republiky emitovaného v rámci aktuální emise.

Případnou alternativou tohoto řešení bylo zavedení nezanedbatelného administrativního poplatku, který by si za zřízení elektronického přístupu účtoval bankovní zprostředkovatel. Ministerstvo financí se rozhodlo touto cestou nejít, začít budovat vlastní řešení umožňující elektronický přístup, včetně autentizace, a jako dosavadní řešení nabídnout občanům možnost získat přístup k majetkovému účtu prostřednictvím možnosti nákupu reinvestičního dluhopisu, jehož technické pořízení je na vybraných pobočkách ČSOB vyjednáno jako zcela bezplatné.

Ministerstvo financí si uvědomuje, že tato cesta může být pro občany méně komfortní, na rozdíl od alternativního řešení ale není spojena s žádnými transakčními náklady, neboť prostředky, které občan investuje do reinvestičního dluhopisu, se mu v plné míře vrátí, což by v případě poplatku bankovnímu zprostředkovateli samozřejmě neplatilo. Naopak, takové poplatky jsou v případě investic do cenných papírů nebo fondů u bank a obchodníků s cennými papíry zcela běžné a pohybovaly by se v řádu stovek korun, případně by závisely také na celkové výši investice.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.