CZ EN

Podle Národní rozpočtové rady je fiskální politika nastavena optimálně

Ministerstvo financí vítá, že se Národní rozpočtová rada považuje nastavení fiskální politiky na rok 2020, jejímž klíčovým nástrojem je právě projednávaný návrh státního rozpočtu, za makroekonomicky optimální. Neutrální působení fiskální politiky na jedné straně znamená neprohlubovat nerovnováhy, např. na trhu práce a v ekonomice, na druhé straně to ale značí neprovádět fiskální restrikci, která by měla negativní ekonomické dopady. Proto je návrh státního rozpočtu předložen se stejným schodkem, jako v letošním roce.

Zároveň si uvědomuje rizika, která plynou z toho, že návrh státního rozpočtu počítá i s příjmy, u nichž ještě nebyl dokončen legislativní proces. Ačkoliv nemůžeme ovlivnit rychlost schvalování zákonů, vždy usilujeme o včasné projednání návrhů zákonů s dopadem na příjmovou stránku státního rozpočtu. Ovšem upozorňujeme, že u některých daňových zákonů je situace ztížená například tím, že podléhají průběžné harmonizaci v rámci Evropské unie. Příkladem je úprava sazeb spotřební daně z tabákových výrobků v daňovém balíčku na rok 2020, pro něž byly dostupné první informace až v polovině února. Teprve na základě těchto informací může Ministerstvo financí začít s tvorbou předpisů další na rok.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.