CZ EN

Novela daňového řádu přinese přehledný a transparentní sankční systém

Reakce na: Schillerová chce ušetřit na odškodnění firem nezákonně poškozených státem
Datum: 20. 6. 2019 | Zdroj: forum24.cz | Autor: Jiří Sezemský | Komentáře a názory

Ministerstvo financí se ohrazuje proti zavádějícím tvrzením ohledně novely daňového řádu a navrhované revize sankčního systému. Není pravda, že cílem novely je, aby finanční správa ušetřila na odškodňování firem. Předně zdůrazňujeme, že návrh snižuje úroky z prodlení se zaplacením daně, což představuje výhodu pro jednotlivé poplatníky.

V souhrnu se jedná o sjednocení systému úroků tak, aby vykazoval celkovou přehlednost a logiku. Snahou je přitom nevytvářet nesystémové výjimky a nezakládat jiné podmínky pro daňové subjekty a pro správce daně. Úrok hrazený daňovým subjektem i úrok hrazený správcem daně by měl vyjadřovat tzv. cenu peněz, jejíž výše je v principu dána úrokem z prodlení podle občanského zákoníku. Tato paušální „cena peněz“ by měla být logicky stejná bez ohledu na to, který subjekt ji z důvodu svého pochybení platí, tedy bez ohledu na to, zda se jedná o daňový subjekt nebo stát. Pokud je v některých případech státem způsobena škoda, která tuto cenu peněz přesahuje (což se v typických případech zpravidla neděje), nelze ji řešit paušálním úrokem, ale v rámci zavedeného sytému náhrady škody, který je k tomuto účelu určen pro všechny oblasti výkonu veřejné moci. Daňová oblast v tomto ohledu nemůže být výjimkou oproti zbytku státní správy jen proto, že si to přejí někteří daňoví poradci.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.