CZ EN

Navrhujeme jasná pravidla pro zdanění pojišťoven

Reakce na: „VŠE o zdanění rezerv pojišťoven“
Hospodářské noviny | 22.8.2019 | Rubrika: Podniky a trhy | Strana: 13 | Autor: Jaroslav Daňhel

Sazbový balíček z dílny MF obsahuje změnu metody tvorby technických rezerv pojišťoven pro účely daně z příjmů právnických osob. Nově budou rezervy vázány na pravidla obsažená v evropské směrnici Solvency II.

Cílem tohoto opatření je kalkulovat výši technických rezerv pojišťoven podle objektivnějších pravidel. Nová metoda dle směrnice Solventnost II využívá propracovaný objektivní systém, jenž plně respektuje specifičnost pojistného trhu. Současná metoda na základě zákona o účetnictví je subjektivnější, neboť poplatník může tvorbu rezerv z různých důvodů nadhodnocovat. Nová úprava tedy nastavuje objektivnější prostředí mezi poplatníky.

V této souvislosti připomínáme, že již nyní pojišťovny počítají výši rezerv podle způsobu Solvency II, a to pro regulatorní účely. Pojišťovnám se tak nezvyšuje administrativní zátěž. Rovněž podotýkáme, že MF neurčuje, v jaké výši mají pojišťovny účetní technické rezervy tvořit. Pouze vybírá ze dvou způsobů výpočtu ten, který bude vhodnější a objektivnější pro daňové účely.

Navrhovanou novelou reagujeme na skutečnost, že pojišťovny mají dnes určitou volnost v tom, jakou metodu si zvolí při vytváření daňově uznatelných rezerv, a o kolik si tak sníží základ daně v daném období. Vzniká tedy možnost daňové optimalizace v podobě odkládání zdanění, kterou nemá žádný jiný sektor. Za zmínku stojí, že toto opatření se do českého právního systému dostalo na základě poslaneckého návrhu současné opozice již v roce 2000.

Odstraněním této nesystémové „sektorové daňové výjimky“ tak pojišťovny pouze přiblížíme podmínkám, ve kterých podnikají ostatní korporace z jiných sektorů naší ekonomiky. K tomu se ostatně vláda zavázala i ve svém programovém prohlášení.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.