CZ EN

Co Kalousek nedodal: přibyli učitelé, vojáci, policisté

Komentář Aleny Schillerové, ministryně financí
Právo | 17.9.2019 | Rubrika: Trhy & ekonomika | Strana: 16 | Autor: Alena Schillerová | Téma: Ministryně financí

Můj předchůdce v úřadě Miroslav Kalousek často a rád opakuje varování před tím, jak bobtná státní aparát. Naposled tak učinil minulý čtvrtek v Právu.

Před bobtnající byrokracií je určitě dobré se mít na pozoru. Zároveň bychom si měli ale uvědomit, že do veřejného sektoru patří kromě úředníků také učitelé, vojáci, hasiči nebo lékaři. A pokud počet obyvatel, zaměstnanost a nároky na veřejné služby narůstají, je přirozené, že roste tlak na zvyšování celkového počtu učitelů, lékařů nebo příslušníků bezpečnostních sborů. Rozlišování veřejných zaměstnanců podle vykonávané práce hraje důležitou roli, pokud chceme případný nárůst byrokracie hodnotit opravdu seriózně.

Například od roku 2012 vzrostl počet těchto zaměstnanců o 49 695. Rovné tři čtvrtiny však tvoří zaměstnanci ve školství. Zbývající čtvrtinu dělají hlavně vojáci a policisté.

Úředníci dělají z celkového nárůstu méně než osm procent, což s ohledem na enormní nárůst zaměstnanosti, ke kterému oproti krizovému roku došlo, nebo nutnost implementovat služební zákon, který po nás pod hrozbou zastavení dotací požadovala Evropská komise, opravdu není dramatické číslo.

Aby úřední aparát fungoval co nejefektivněji a nevznikala duplicita agend, ke které má byrokratický moloch přirozenou tendenci, požádala jsem vládní kolegy, aby se ve svých rezortech porozhlédli po možnostech personálních úspor. Jsem ráda, že si to vzali za své a příští rok snížíme počty míst o 3570.

Kromě toho intenzivně řešíme i problém černých duší, tedy neobsazených míst. Peníze na ně jsou totiž rozpouštěny na odměnách pro ostatní úředníky. Už ve státním rozpočtu pro letošní rok jsem proto přišla s razantní redukcí počtu neobsazených míst o 1300, což přineslo úsporu 3,4 miliardy Kč. A budeme v tom pokračovat i nadále, díky novele zákona o rozpočtových pravidlech se problémů s mrtvými dušemi zbavíme jednou pro vždy. Změníme totiž současný systém, který nahrává jejich kumulaci. Často slýchávám, že efektivní a dobře fungující státní správa je nesplnitelný cíl. Kdybych si to skutečně myslela, nikdy bych se do toho nepouštěla.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.