CZ EN

Alena Schillerová: Prioritou č.1 jsou rovné podmínky pro podnikání

Ministryně financí Alena Schillerová odpovídá na anketní otázku, jakou konkrétní věc by v naší legislativě změnila, kdyby to záleželo jen na její vůli.

Zdroj: peníze.cz, rubrika: Očima Expertů, datum: 25.1.2019

Zatímco se diskuze o elektronické evidenci tržeb často smrkávají do polemik o fiskálním přínosu tohoto opatření, zapomíná se na jeho hlavní smysl, kterým je narovnání tržního prostředí. Vážím si podpory, které se elektronické evidenci tržeb dostalo od profesních komor a asociací zastřešujících podnikatele spadající do prvních dvou fází – tedy obchodu a pohostinství. Velmi intenzivně vnímám také apel, který je s touto podporou spojen. Je to logický a pochopitelný apel evidujících podnikatelů na to, aby EET nezůstala v půli cesty a aby se v co nejbližší době rozšířila na hotovostní transakce v dalších sektorech našeho hospodářství.

Povinností občanů včetně podnikatelů je dodržovat všechny zákony, tedy i ty daňové. Povinností státu je vymoci dodržování práva, tedy i vybrat daně. Nepochybuji, že naprostá většina podnikatelů v segmentech stojících mimo EET daně nekrátí, a proto je také zvýhodnění nepoctivců štve. Lidově řečeno – skutečný podnikatel nechce být za blbce. Pokud k tomu ještě stát vybere více na daních (a to vybere), je to bonus pro všechny. Dotažení EET do zdárného konce je tedy mou prioritou číslo 1.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.