CZ EN

Zastropování výdajových paušálů má smysl

Deník | 15.12.2018 | Rubrika: Názory | Strana: 9

Paušální výdaje jsou nástrojem podpory drobných živnostníků, kteří jsou přirozeným pilířem každé ekonomiky. Můžeme vést diskusi o tom, zda přínos paušálů pro tyto drobné živnostníky spočívá spíše v úbytku administrativy, nebo ve snižování daňové zátěže. Pokud bychom limit pro paušály neměli a hovořili o nákladech například ve výši 5 mil. Kč ročně, zcela nepochybně by se již v drtivé většině nejednalo o nejmenší živnostníky.

Opustili bychom tím základní cíl těchto paušálů, kterým je právě podpora těch drobných. Protože v případě řady činností stávající výše výdajových paušálů překračuje výrazně výši obvykle vynakládaných výdajů, je zřejmé, že bez omezení výdajových paušálů by byly využívány ryze k daňové optimalizaci. Zastropování výdajových paušálů má tedy své hluboké opodstatnění. Přikláním se k možnosti zvýšení tohoto limitu z 1 milionu korun na dva. Podnikatelům by díky tomuto opatření zůstalo v peněženkách o 1,5 mld. Kč ročně více. Tento výpadek by mohl být plně kompenzován náběhem zbývající fáze elektronické evidence tržeb. Tato opatření spolu totiž velmi úzce souvisí, protože nezbytným předpokladem pro snižování daňové zátěže je zajištění jejich spravedlivého a řádného výběru, což se nám úspěšně daří. 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.