CZ EN

Stát nemá platit úroky za půjčky, zatímco na privatizačních účtech leží ladem miliardy

Reakce na diskusi v Poslanecké sněmovně před schválením novely zákona zrušení Fondu národního majetku ve 3. čtení

Ministerstvo financí se ohrazuje proti kritice novely zákona o zrušení Fondu národního majetku, která zazněla při projednávání zákona ve 3. čtení v Poslanecké sněmovně. Novela se týká tzv. zvláštních účtů privatizace. Na tyto účty plynou příjmy státu z privatizace a dividendy z akciových společností s podílem státu. Smyslem novely zákona č. 178/2015 o zrušení Fondu národního majetku je, aby se na zvláštních účtech privatizace nehromadily nevyužité miliardy korun. Z privatizačních účtů jsou dle zákona primárně hrazeny závazky státu vzniklé při privatizaci, které v současnosti vyžadují zhruba 2 miliardy korun ročně, přičemž usnesení vlády č. 610/2017 zavazuje Ministerstvo financí, aby výdaje na ekologický a revitalizační program navýšilo od roku 2018 na 4,5 miliardy korun ročně. Díky transparentnímu a otevřenému soutěžení těchto zakázek se Ministerstvu financí dlouhodobě daří závazky plnit za zhruba třetinové ceny oproti výši smluvních garancí. I proto zůstatky na zvláštních účtech privatizace výrazně převyšují sumy, které jsou každý rok zapotřebí na ekologický a revitalizační program.

Zhruba 10 miliard korun ročně se v předchozích letech z privatizačních účtů pravidelně převádělo do státního rozpočtu ke krytí schodku tzv. důchodového účtu (příjmy státu z důchodového pojištění mínus výdaje na důchody). To v roce 2018 dle stávajícího znění zákona nepůjde, protože důchodový účet bude poprvé po deseti letech v přebytku. Tím pádem vzniká riziko, že peníze na privatizačních účtech nebude možné využít na žádný účel, který zákon umožnuje a budou zde ležet ladem. Přestože stát si ve stejné chvíli bude na finančních trzích půjčovat od investorů a platit jim za tyto půjčky úroky. Kritika vlády, že předložená novela znamená nezodpovědné hospodaření se zdroji státu, není na místě. Nezodpovědné by naopak bylo v nastalé situaci nedělat nic.

Ministerstvo financí se jako zodpovědný hospodář rozhodlo tuto absurdní situaci řešit jednoduchou a logickou novelou, která usnadní převádění peněz z jedné státní kapsy do druhé – z privatizačních účtů do státního rozpočtu. Stát zároveň už nebude mít důvod kumulovat peníze na privatizačních účtech pro případ, že by jejich zdroje zeslábly, protože novela upravuje i opačnou eventualitu – pokud by na privatizačních účtech nebyl dostatek prostředků na privatizační závazky, peníze na ekologické závazky státu by se naopak převedly ze státního rozpočtu. Stávající úprava přitom takový krok neumožňuje.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.