CZ EN

MF opakuje: Čísla o přínosu EET nebyla chybná

Reakce MF na článek: Všechny Babišovy ženy
Zdroj: Týden | Datum: 30.7.2018 | Autor: David Jareš | Rubrika: Aktuálně

V aktuálním vydání Týdnu se v článku „Všechny Babišovy ženy“ objevila nepřesná a zavádějící informace, kterou bychom rádi uvedli na pravou míru. Článek uvádí, že Ministerstvo financí „nachytal“ Český statistický úřad nachytal při tvrzení, že díky EET se zvýšil výběr daní o 100 %.

Nejprve je potřeba upřesnit, že stoprocentní nárůst, který prezentovalo Ministerstvo financí na začátku roku 2017, se netýká výběru daní, ale vykazovaných tržeb. Tento výsledek vycházel z analýzy Finanční správy, která se v lednu minulého roku podrobně zaměřila na náhodný vzorek 1600 restaurací a hotelů (což představuje asi 4 % subjektů z první vlny) aby posoudila, o kolik jim s účinností zákona narostly meziročně tržby za měsíc prosinec. Tento stejný vzorek vykazoval v průběhu prosince 2015 tržby 263,6 mil. Kč a v prosinci 2016 vykazoval tržby 527,4 mil. Kč. Tato čísla tedy svědčí o dvojnásobném nárůstu vykazovaných tržeb.

MF také několikrát vysvětlilo, ať už v tiskové zprávě nebo v dopise tehdejšího ministra Andreje Babiše adresovaném premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, že rozdíl jeho údajů a dat ČSÚ není v žádném případě neobvyklý a nelze z něj dovozovat nesprávnost nárůstu tržeb prezentovaného rezortem financí. Je tedy na místě znovu připomenout, jakým způsobem obě instituce uvedená data získaly. Zatímco MF vycházelo z dat o tržbách ze systému Finanční správy (za prosinec 2015) a dat, která FS získala díky EET (za prosinec 2016), ČSÚ došel ke svým údajům na základě statistického šetření. Tento způsob tak rozhodně nevypovídá o tom, že by jedna instituce nachytala tu druhou na nesprávných číslech.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.