CZ EN

Kalouskovo jedno inkasní máslo na hlavě

Zdroj: Právo | 6.4.2017 | Rubrika: Publicistika | Strana: 7 | autor: Andrej Babiš

Reakce ministra financí Andreje Babiše na kritické vyjádření Miroslava Kalouska, že vláda neměla rušit jím připravený projekt Jednoho inkasního místa, zveřejněné v deníku Právo 1.4.

Nebyl by to poslanec Kalousek, kdyby nevyužil období pro podávání daňových přiznání a opět nepřispěchal se svým absurdním tvrzením o obrovských

škodách a komplikacích způsobených zastavením jeho báječného projektu Jedno inkasní místo.

Jako kolovrátek zase zopakoval, že nebýt současné vlády, už by Jedno inkasní místo dávno fungovalo a všichni plátci by plnili své odvodové povinnosti rychle, bez nervů a jednoduše na jednom místě. Chybí už jen pohádka o princezně se zlatou Skartou.

Paralela k tomuto neméně ambicióznímu projektu z dílny Kalouskova ministra pro sociální věci Drábka a jeho pravé ruky, odsouzeného náměstka Šišky, není ani trochu náhodná. Také JIM byl zcela nepřipravený, chaoticky a amatérsky řízený projekt, při jehož přípravách se navíc podle zjištění NKÚ z července loňského roku nakládalo s penězi nejen neúčelně, ale také krajně nestandardně.

Takže v rámci údajné přípravy tohoto báječného projektu například neuvěřitelných 2,6 miliardy Kč putovalo na výdaje, které s JIM vůbec nesouvisely, zatímco - jak píše NKÚ - samotný projekt jednotného výběru odvodů nezačal ani vznikat. V případech za 41 miliónů Kč bylo dokonce identifikováno porušení rozpočtové kázně.

Jak by také projekt mohl začít vznikat, když si podle NKÚ nikdo nelámal hlavu ani s návrhem jeho architektury, když v řídicím výboru projektu byli uvedeni lidé, kteří v resortu financí už ani nepracovali, když vedení projektu neplnilo žádné úkoly a projekt neřídilo ani nekontrolovalo. Skutečnost, že se nejvyšší vedení projektu sešlo všehovšudy třikrát, hovoří za vše.

Čím hůř byl připraven ve své ústřední myšlence, tedy v oblasti sjednocení výběru daní a pojistného, tím šíleněji byl ověšen nejrůznějšími daňovělegislativními paskvily. JIM nikdy nebylo ničím jiným než "nášlapnou minou" pro budoucí vlády.

Povinností jakékoli vlády samozřejmě bylo JIM zrušit, neboť jím "rozpočtově zodpovědný" exministr ordinoval nejen vyšší deficit a dluh, ale obsahovalo velké množství nedokončených úprav a chyb. Realizace projektu by ve svém důsledku vedla doslova k rozložení výběru daní v České republice.

Ministerstvo financí pod mým vedením považuje zjednodušení a zefektivnění výběru daní za jeden ze svých hlavních cílů v daňové oblasti. Proto jsme již v červnu 2016 představili projekt Moderní a Jednoduché daně (tzv. MOJE daně), který přinese požadované zjednodušení a zefektivnění, na jehož přípravách již intenzivně pracujeme, v souladu s principy projektového řízení i rozpočtovými pravidly a samozřejmě způsobem, aby jej příští vláda nebyla nucena rušit.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.