CZ EN

Změny v dani z nabytí nemovitých věcí – mýty a fakta

V souvislosti se sjednocením osoby poplatníka daně z nabytí nemovitých věcí v osobě nabyvatele se v posledních dnech objevuje v médiích řada nepodložených mýtů. Pojďme si je uvést na pravou míru.

Co rozhodně tato novela nepřináší:

  • žádné další daně a komplikace pro mladé rodiny
    Za prvé, sazba daně zůstává na úrovni 4 %. Za druhé, v současné době prodávající zcela běžně navyšuje kupní cenu o částku, která odpovídá výši daně z nabytí nemovitých věcí. Ve svém důsledku se tak daň již dnes přenáší na kupujícího.
  • žádné zdražování nemovitostí
    Díky jednoznačnému stanovení poplatníka daně – nabyvatele můžeme očekávat větší tlak na snižování kupních cen. Kupující, který bude poplatníkem daně, totiž bude ochotný zaplatit za nemovitost nižší částku než nyní. Prodávající by měl být také ochoten nemovitou věc prodat za nižší cenu, protože po jejím inkasování již nebude muset platit 4% daň. Konečná částka, které prodejce dosáhne po odečtení všech nákladů, by měla být tedy stejná bez ohledu na to, kdo bude poplatníkem daně.

Co naopak novela přináší:

  • nižší daň
    Uveďme si jednoduchý příklad. Pokud dnes prodávající obdrží od kupujícího kupní cenu ve výši např. 1 000 000 Kč, která je nabývací hodnotou a tedy základem daně, daň se platí z onoho jednoho milionu Kč. Prodávajícímu po odečtení daně zůstane částka 960 000 Kč. Pokud bude poplatníkem nabyvatel, bude při koupi ochoten zaplatit částku nižší cca o 4 %, protože si bude vědom své daňové povinnosti. Bude tudíž ochoten zaplatit prodávajícímu např. kupní cenu ve výši cca 960 000 Kč. Bude-li tato částka nabývací hodnotou, daň se bude vypočítávat z této částky. U tohoto příkladu bude daň nižší o 1 600 Kč.
  • větší transparentnost i právní jistotu
    Novela ruší institut ručitele. Díky tomu bude postavení účastníků daňového řízení posíleno. Dnes totiž nemá kupující, pokud je poplatníkem daně převodce, jakožto ručitel žádnou jistotu, zda nakonec nebude daň platit on. Nový majitel ručí za to, aby daň prodávající skutečně zaplatil, ale nemá žádnou možnost jej k tomu donutit. Pokud své povinnosti prodávající nesplní, musí kupující uhradit daň státu za něj.
  • účinnější výběr daně, snazší vymahatelnost
    Prodávající je méně motivován daň skutečně státu uhradit, protože mu už nemovitost nepatří. Kupujícího naproti tomu je jednodušší dohledat, neboť žije buď přímo v zakoupené nemovitosti a jeho trvalý pobyt je známý z katastru nemovitostí.
  • zjednodušení a zpřehlednění pravidel
    Dosavadní úprava je formulována nejednoznačně, což zvyšuje riziko daňových nedoplatků.

Současný stav, kdy je poplatníkem daně prodávající a kupující ručí za to, že prodávající daň skutečně uhradí, představuje raritu. Jednoznačným stanovením nabyvatele jako poplatníka daně a zrušením institutu ručitele se tak Česká republika zařadí mezi drtivou většinu zemí Evropské unie. Daň z nabytí nemovitosti je majetková daň, která je úzce spjata se samotným majetkem. Je proto zcela logické, že jejím poplatníkem má být právě ten, který danou nemovitost nabývá.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.