CZ EN

Rozhovor s ředitelem Finančního analytického útvaru Liborem Kazdou o kauze Panama Papers

Zdroj: iDNES.cz | 5.4.2016 | Rubrika: Domácí ekonomika | autor: iDNES.cz, Jitka Vlková

O uniklé dokumenty z karibských daňových rájů Panama Papers, týkající se českých firem a podnikatelů, má zájem Finanční analytický útvar ministerstva financí. "V Panama Papers se naznačuje, že by české subjekty mohly mít prsty v praní peněz, to nás zajímá," říká v rozhovoru pro iDNES.cz ředitel útvaru Libor Kazda.
Finanční analytický útvar ministerstva financí se zabývá rozkrýváním finančních podvodů a cest, kudy se perou špinavé peníze, a následně na možné pachatele podává trestní oznámení.
Kauza Panama Papers analytiky ministerstva nepřekvapila. I poslední výroční zpráva FAÚ za rok 2015 totiž varuje, že v oblasti praní špinavých peněz je trendem číslo jedna vyvádění peněz z trestné činnosti získané Česku do zahraničí, zejména do daňových rájů.

* Jak naloží FAÚ s informacemi z médií o tom, že někteří čeští byznysmeni mají offshorové firmy v Karibiku?

Zavnímali jsme je - na druhou stranu se v médiích neobjevují dokumenty, ale jen informace, co by měly obsahovat. Zatím zvažujeme, jak si je opatřit a rádi bychom je získali. Je otázka, jestli se nám to oficiální cestou podaří.

* Čím pro vás mohou být zajímavé?

Naznačuje se tam, že by mohlo docházet k praní peněz, a proto je náš zájem velký. Dříve uniklé informace z daňových rájů jsou staršího data ( z Lichtenštejnska 2008, z Britských Panenských ostrovů 2013, z Lucemburska 2014, ze Švýcarska 2015 pozn. red .), tentokrát by mělo jít i o nejčerstvější informace z loňského roku.

* Máte na mysli, že informace staršího data mohou být promlčené a případné trestné činy tedy nepostižitelné?

Ano, anebo je horší získávat na jejich základě další dokumenty ze zahraničí. U novějších věcí máme lepší zkušenost z výměny informací v rámci mezinárodní spolupráce. Finanční zpravodajské jednotky fungují po celém světě a s čerstvými daty bychom byli schopni žádat cíleněji a získat použitelné informace.

* Řada českých uživatelů podle Panama Papers využívá firmy registrované na Britských Panenských ostrovech - ty spolupracují na základě smlouvy o výměně daňových informací z roku 2013?

Ano, informace od nich dokážeme získávat, výměna není špatná.

* Jak často řeší FAÚ kauzy s daňovými ráji - daňové podvody, tunelování firem?

Mezinárodní rozměr případů je čím dál častější. A definice daňového ráje je stále složitější. Nezajímá nás jen to, že peníze v daňovém ráji skončí - mohou tudy procházet, pak se objevit zpět tady. Vždy je třeba dokumentovat celou cestu a důvod, proč peníze daňovým rájem vůbec prochází.

* Jakou máte úspěšnost při pátrání po těchto podezřelých transakcích?

Poskytli jsme policii několik trestních oznámení a součinnost k osobám nebo účtům, které se týkají daňových rájů.

* A jak je to s prokázáním případných trestných činů a potrestáním podezřelých?

To je do budoucna největší problém. Připravujeme užší spolupráci se státním zastupitelstvím a policií - rádi bychom se dostali ke statistickým údajům, jak je k tomu přistupováno dál v rámci procesu celého trestního řízení, včetně následného případného soudu.

* Ať zjistíte cokoliv, k čemu to povede?

Budeme se o tom bavit se státními zástupci - jestli je to dobře vyřešeno legislativně, protože my máme poměrně nízkou sazbu za legalizaci výnosů z trestné činnosti. Nebo jestli se legalizace stíhá vždy, nebo se stíhá jen vznik špinavých peněz, protože za legalizaci samozřejmě hrozí větší sankce. Až z relevantních statistických dat můžeme dělat nějaké závěry.

* Daňové ráje se někdy používají k ukrývání vlastníků z nejrůznějších důvodů, včetně střetu zájmů. Částečně to má ošetřit novela zákona proti praní špinavých peněz, podle kterého pracuje FAÚ. O co půjde?

Novela je zařazena na první čtení ve Sněmovně od 12. dubna. Účinná by mohla být možná k 1. září nebo říjnu. Zákon ukládá povinnost všem právnickým osobám, aby znaly svého vlastníka a zapsaly ho do registru, vychází z evropské směrnice. Dále ve Sněmovně leží novela zákona o veřejných rejstřících fyzických a právnických osob, zřizuje se úplně nová evidence skutečných vlastníků (do ní se budou muset zapisovat koneční vlastníci firem s podílem vyšším než 25 procent; oficiální vlastník ovšem nemusí být podle akcionářských smluv zároveň příjemcem výnosů z firmy, pozn. red .).

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.