CZ EN

Reakce Ministerstva financí na článek „České firmy počítají daně 405 hodin ročně. Slováci polovinu“

Reakce Ministerstva financí na článek „České firmy počítají daně 405 hodin ročně. Slováci polovinu“
Zdroj: Hospodářské noviny | Datum: 1.7.2016 | Rubrika: Události | Strana: 4 | autor: Martin Ťopek

Studie Paying taxes 2016, ze které článek vychází, byla vydána již v listopadu loňského roku a reflektuje období kalendářního roku 2014. Ministerstvo financí samozřejmě nebere uváděné výsledky na lehkou váhu a je se Světovou bankou, která tuto studii zaštiťuje, v kontaktu. Zejména regionální rozdíly mezi jednotlivými zeměmi jsou však zjevně neopodstatněné a nelogické. Ani Světová banka nebyla schopna vysvětlit, proč je ČR přisuzován dvojnásobný počet hodin než například Slovensku, přestože daňové systémy obou zemí jsou si velmi podobné a drobné odchylky mezi nimi neodpovídají propastnému rozdílu v hodnocení zemí. Na jaře letošního roku proto probíhalo přehodnocení výsledků, do kterého byli zapojeni jak původní respondenti oslovení Světovou bankou, tak i Ministerstvo financí. V současné době Světová banka výsledky vyhodnocuje a nová studie (Paying taxes 2017) by měla být vydána na podzim tohoto roku.

Ministerstvo si je každopádně vědomo toho, že prostor pro snižování daňové zátěže podnikatelů v ČR stále existuje. Kromě pokračující elektronizace daňové správy připravujeme řadu novinek, které usnadní jak firmám, tak i samotným občanům plnění jejich daňových povinností. Projekt MOderní a JEdnoduché (MOJE) daně přinese řadu zjednodušení, ať už jde o samovyměření, nový zákon o daních z příjmů, daňový kiosek či zkrácení daňového přiznání. Některé z těchto vylepšení budou představeny už na podzim tohoto roku.

Článek v Hospodářských novinách se navíc týká více než 7 měsíců staré studie, která byla již v médiích důkladně probrána včetně stanoviska Finanční správy. Zároveň bychom chtěli upozornit, že „Evropská banka“, kterou autor jako zdroj svých dat uvádí, vůbec neexistuje.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.