CZ EN

Andrej Babiš: Není proč končit s podnikáním

Zdroj: Lidové noviny | 1.12.2016 | Rubrika: EET stratuje | Strana: 2 | autor: Jan Klesla, Miroslav Petr


* LN Jaký očekáváte osud vámi aktuálně navrhovaných změn v systému elektronické evidence tržeb?

V médiích probíhá negativní kampaň proti projektu EET. Jeho odpůrci se snaží strašit lidi a poctivé podnikatele. Přitom se nic nemění, my jsme jenom přišli s nápadem, jak systém evidence tržeb zjednodušit. EET je schválená, i když dělali všichni všechno proti tomu, aby k tomu došlo. A to přesto, že jsme jedni z posledních ve visegrádské čtyřce, kteří tržby neevidují. V historii naší země jsme jako první přišli s pilotním projektem pro uživatele, kteří si budou chtít projekt vyzkoušet před ostrým provozem. Firmy si dodnes vyzvedly 49 600 autentizačních údajů a v rámci zkušebního provozu od 1. listopadu systém používá více než 31 tisíc restaurací, hotelů, stravovacích a ubytovacích zařízení, které v pilotním projektu vydaly 14,3 milionu účtenek. Přitom povinnost ze zákona začíná platit až od 1. prosince 2016. Nechápu tedy, proč někdo stále tvrdí, že projekt nefunguje a je ohrožen. To je lež. Nepřicházíme ani s ničím, co by způsobilo nějaké změny v aktuálně startující fázi. Náš návrh se týká hlavně třetí a čtvrté fáze, která je plánovaná na rok 2018, a v menší míře druhé fáze, plánované od 1. března 2017.


* LN Takže nevznikne ani žádný chaos?

Ne, žádný chaos není, vše funguje. Paniku šíří hlavně někteří politici, kteří neznají ani detaily našeho návrhu, a odpůrci projektu jako takového. Chápu, že po krajských volbách pokračují v předvolební kampani, ale EET platí tak, jak byl schválen zákon. Přicházíme s návrhem změn právě nyní jen proto, že ve středu přišel k projednávání do sněmovny daňový balíček, který je posledním legislativním nosičem, jejž můžeme využít v tomto volebním období pro případné změny v EET. Kvůli tomu a informacím od podnikatelů jsme se rozhodli, že navrhneme hlavně pro ty nejmenší živnostníky, kterých se týká třetí a čtvrtá vlna EET (od března a června 2018), s ročním obratem do 250 000 korun možnost zažádat si o sjednání paušální daně. Pokud takovou žádost po důkladném prověření Finanční správa schválí a domluví jasnou výši daně, nebude se na tyto živnostníky EET vztahovat. Není to žádná plošná výjimka, ale možnost a hlavně vstřícný krok vůči těm nejmenším, kterým tím zjednodušíme život.


* LN Proč jim tedy vyhovujete na poslední chvíli, když měli možnost reagovat už dříve?

Právě že neměli, nezaváděli vše přímo do provozu. Je to klasický život, když se zákon přijímal, vedly se diskuse i s asociacemi zastupujícími podnikatele, ale žádné podobné připomínky se neobjevily. Jakmile se lidé začnou reálně připravovat, zjistí, že jsou tam problémy, a nevědí, co s nimi. Prezentovali nám osmnáct modelových případů plateb přes e-shopy, a to od jednoduché platby na dobírku a na kamenné výdejně až po různé platební systémy, kdy vše probíhá jen na dálku, z domova. Tam by si museli - jednoduše řečeno - postavit "stroj" na účtenky pro všechny tyto případy, a to i když probíhají zcela elektronicky a stopa je zcela jasná a dostatečná pro kontrolní činnost Finanční správy. Je to zkrátka tím, že málokdo počítal s tím, že to skutečně projde, a začali se tomu věnovat až nyní. Neměli jsme proto informace technické povahy, které přinesli až nyní. Kolegové na ministerstvu a ve Finanční správě pak dospěli k závěru, že mají dostačující záznam a nejde to snadno "ošvindlovat".


* LN Ale co když přijde zítra někdo další?

Nikdo takový už není. Navíc druhý institut není o EET, ale opravdu o paušální dani a k EET jsme u něj dospěli nepřímo. Znovu navíc opakuji, že to není výjimka a nemíříme na první vlnu, ale hlavně na třetí a čtvrtou vlnu v roce 2018 a částečně na druhou vlnu v roce 2017. A ještě bych jednou rád zdůraznil, že je to jen možnost požádat finanční úřad, který ji posoudí. Chceme živnostníkům ulehčit život, v případě, že budou platit paušální daň, tak nepodávají přiznání k dani, nebudou kontrolováni Finanční správou a ušetří čas. Potom logicky není ani důvod evidovat tržby. Nedochází k daňovým únikům, protože daň zaplatí. Budou tedy vědět, kolik platí, nemusí vést evidenci, živnostník i daňový úřad ušetří čas i energii a stát daň vybere. Reagujeme tak na dopisy živnostníků, pro které by EET byla zbytečná.


* LN Už tedy nebudou žádné další změny v systému EET, a to ani do startu dalších fází?

Určitě ne, rozhodně nebudou pocházet od nás. Samozřejmě uvidíme, jestli současné návrhy projdou ve sněmovně. My EET neotvíráme, první, kdo tak ale učinil, byla ČSSD, která přes poslance Šincla podala návrh na plošnou výjimku pro spotřebitelské úvěry už před 14 dny. Takže svým návrhem šel na ruku poskytovatelům půjček - a ano, i lichvářům. Chápete? Plošnou výjimku pro všechny lichváře. Těm, kdo půjčují na vysoký úrok lidem, kteří nebudou mít na splácení. Tradiční sociální demokrat.


* LN Jak se tedy stavíte k dalším návrhům na vyjmutí, například farmářských trhů, jak zaznělo od KDU-ČSL?

To je ale požadavek na plošnou výjimku, kterou jsme nikdy nepodpořili a nepodpoříme. U e-shopů jen nebyl dostatek informací z hlediska technologií platebních systémů, což je velmi složitá problematika.


* LN Veškeré platební systémy, jako je PayPal, tedy budou vyňaty?

Ano, to navrhujeme.


* LN A nemůže nakonec dojít k vynětí všech plateb kartou i v obchodech?

Ne, to není možné kvůli analytice. Pokud byste měl například jednu restauraci, kde se platí jenom hotově, a druhou, kde se platí jen kartou, druhá by de facto, kdyby byly vyňaty platební karty, neměla tržby a to my nechceme. To by zkreslovalo analytiku.


* LN A myslíte, že se vám podaří vyjednat podporu pro současné změny, když odmítnete návrhy koaličních partnerů?

Byli jsme v úterý s paní náměstkyní Schillerovou pozváni na poslanecký klub KDU-ČSL a vysvětlovali jsme jim, že jejich návrhy nejsou dobré. Ještě jim k tomu dáme podrobné stanovisko, ale odmítáme další změny v systému EET. Naše návrhy nesměřují na systém samotný, ale hlavně na institut paušální daně. Chceme udělat tuto změnu, a pokud se nám to nepodaří, budeme to muset nechat na příště. Ale byla by to škoda, pokud by to partneři nepodpořili, protože všichni říkali, že je potřeba myslet na ty nejmenší živnostníky, a my jim tím nyní chceme zjednodušit život.


* LN V určité části případů ale může dojít k tomu, že restaurace nebo ubytovací zařízení ze systému následně vypadnou. Nezpůsobí to problémy, když si budou muset pořídit vybavení?

Náklady na pořízení těch nejlevnějších systémů jsou zhruba pět tisíc, což kompenzuje u těch nejmenších sleva na dani ve stejné výši.


* LN Co takové moderní služby, jako je sdílení a pronajímání bytů přes Airbnb?

Podobné způsoby řeší Finanční správa a budou obecně pod EET spadat. Ale je otázka, do jaké míry, protože klasický nájem je ze systému vyňat. Tedy pokud máte byt a pronajímal byste ho, EET se na vás nevztahuje. Nicméně konkrétně služby jako Airbnb jsou složitější.


* LN Jde o to, že se jedná o platbu, která jde přes internet, takže nyní do EET spadne a poté by se z něj zase vyjmulo?

Je to tak. Nicméně je to tím, že jsme uznali, že připomínky provozovatelů e-shopů jsou oprávněné, a vyšli jim vstříc.


* LN Jsou nějaká jasná kritéria, která musí projekt EET splnit, aby ho šlo označit za úspěšný?

Projekt EET je úspěšný už tím, že jsme ho prosadili a narovná podnikatelské prostředí z hlediska placení daní. Včera jsem byl například v restauraci, kde mi říkala skupina zaměstnanců, že dostávají minimální mzdu a zbytek takříkajíc na ruku. Jejich důchod tak bude nízký a nemohou si třeba vzít ani hypotéku. Takže EET okamžitě přinese narovnání platů zaměstnanců v pohostinství. Stejně jako u DPH na pivo, kterou jsme ostatně chtěli snížit. Tam vybíráme ročně 260 milionů, přes počet prodaných hektolitrů by to ale mělo být 2,6 miliardy korun. Je asi všem jasné, jak se v tomto odvětví dosud hospodařilo. Efekt tedy poznáme okamžitě, a to i na výběru daní.


* LN A kolik se jich tedy má vybrat?

Máme propočty na 18 miliard korun na celý projekt do konce roku 2018 po všech čtyřech fázích. Z toho příští rok je to 4,3 miliardy a v roce 2018 dalších dvanáct. Navíc je tu už teď silný psychologický efekt.


* LN Máte představu, jaké budou na druhé straně náklady podnikatelů na zavedení systému?

To samozřejmě záleží případ od případu, jaký má kdo obrat, takříkajíc každá provozovna. Uspořádali jsme už tři prodejní veletrhy a plánujeme další dva. Nejlevnější zařízení vychází do pěti tisíc korun, a navíc, jak jsem říkal, náklady těm nejmenším kompenzujeme jednorázovou slevou na dani právě v pětitisícové výši. Jak ostatně prohlásil jeden IT odborník nedávno v televizi, prakticky každý má mobilní telefon, který je dražší než zařízení EET.


* LN Máte šanci během prosince zjistit, kolik podnikatelů systém nezavedlo?

Podle našich odhadů by se do první fáze mělo zapojit mezi 40 a 50 tisíci podnikatelů, ale ty se stále zpřesňují, už dnes máme 49 tisíc vydaných údajů. Přesná čísla zjistíme až po skutečném zapojení. Dál to bude záležet na standardním místním šetření a kontrolní činnosti.


* LN Zajímají nás i případné sankce. Už dříve se mluvilo o určité benevolenci vůči provozovatelům, kteří nestihnou včas EET zprovoznit. Jak přísní budete?

Bude tam určité toleranční období, i když nelze říci, jak dlouhé. Budeme benevolentní i v sankcích, což ale neznamená, že budeme tolerovat nějaké bezprecedentní porušení pravidel. V takovém případě se sankce uloží. Krajní je ve výši až 500 tisíc korun. Menší sankce do 50 tisíc je pak za menší prohřešky, například když nemáte v provozovně oznámení o evidování tržby. Posuzuje se to důkladně, jak polehčující, tak i přitěžující okolnosti. Ale rozhodně ze začátku se budou ukládat sankce v té nižší hranici. A neříkám, že hned od 1. prosince.


* LN Budete důsledně kontrolovat i na druhé straně dodavatele systémů, jestli jejich technologie funguje?

Kontrolovat dodavatele systémů není podle zákona o EET naše kompetence.


* LN Takže je to riziko výhradně podnikatele?

Ano. Často se nás ptají, od koho si mají EET pořídit, který systém je nejvhodnější. Ale do toho my nemůžeme mluvit. Proto pořádáme zmíněné veletrhy, kde mají podnikatelé možnost hovořit s mnoha dodavateli současně a vybírat si to nejvhodnější řešení.


* LN Podnikatelé ale právě často říkají: Když si pořídím něco, co nebude fungovat, dostanu za to sankci já?

Je to tak. Je to otázka smlouvy mezi dodavatelem a podnikatelem. Tedy jaká je možnost reklamace nebo jak se lze hojit v případě problémů.


* LN Máte nějaký vlastní odhad, kolik podnikatelů ukončí činnost vlivem EET?

Není žádný důvod skončit kvůli EET podnikání, právě naopak. Podnikatelé budou mít od 1. prosince nižší DPH na jídlo a nealko, tudíž podnikatelé vydělají více peněz. Zaplatí míň daní a ti, kdo dnes straší, že zvýší ceny nebo už zdražili, jen zneužívají situaci v neprospěch spotřebitelů.


* LN Ale někteří říkají, že při přiznání veškerých tržeb neutáhnou náklady nebo neuživí veškerý personál.

Takový odhad jsme nedělali, ale každý rok končí podnikání asi 30 tisíc živnostníků kvůli různým jiným důvodům a ne kvůli EET. Prostě někteří začínají a jiní končí. Ale vy si vážně myslíte, že je normální podnikat a neplatit daně? Vždyť jak pak přispívají na bezplatné školství, zdravotnictví, platy učitelů, doktorů, hasičů a vojáků, na důchody, výstavbu infrastruktury a další věci, které denně využívají?


* LN Pivovary si udělaly pomocí svých obchodních zástupců podrobný seznam provozoven, které se chystají ukončit svou činnost kvůli EET. Jejich počty jdou do stovek. Mezi nimi jsou prý i ty, které tržby krátily, a tak přežívaly. Například v malých obcích.

Nemají žádný důvod skončit. Snížili jsme jim sazbu DPH, o čemž nikdo nemluví. Od 1. prosince je DPH pro stravovací služby a nealko nápoje snížená z 21 procent na 15. To je šest procent, která počítáme, že si nechají pro sebe. Ale někteří mohou skončit z důvodů, které popisujete.


* LN S tím jste počítali?

To je zbytečná spekulace. Faktem je, že se v takovém případě jedná o nerovné podnikání. Pokud někdo krátil tržby a neodváděl DPH, tak měl neoprávněnou výhodu. Všichni ale musejí podnikat stejně. To je základní princip.


* LN Je možné, že dojde ke zdražení, aby si restaurace ztráty nahradily?

Ke zdražení není žádný důvod. Vždyť jim snižujeme daně. Byl jsem teď ve dvou hospodách a půjdu tam v prosinci znovu, abych si zkontroloval ceny menu. Není žádný důvod, aby bylo dražší, když dostaly slevu šest procent.


* LN Objevuje se kritika podnikatelů, že se jim zvyšuje administrativní zátěž. Máte v plánu nějaké kroky, které by ji snížily?

EET ale není administrativní zátěž. Dneska je software často zdarma, přijde technik, který vám jej nastaví, to je za půl hodiny hotové a jste napojený přes internet a vydáváte stejnou účtenku. Akorát na ní přibude pár čísel. To není přece žádná zátěž. Od ledna jsme zavedli kontrolní hlášení DPH, které určitou administrativní zátěž představuje, to ano. Ale na druhé straně chceme mít přece peníze pro učitele, důchodce, školy, opravu silnic a další a stát žije z daní. I vzhledem ke karuselovým a dalším podvodům jsme zvolili dobré řešení. Žádnou jinou administrativní zátěž navíc neznám. Naopak, máme projekt Moje daně, v rámci kterého od 1. ledna zjednodušíme daňový formulář, místo čtyř stran budou jen dvě. Chceme také udělat daňový portál, chystáme samovyměření daně a připravuje se nový IT systém v rámci daňové správy. Byla tu tedy určitá, ale nutná restrikce a teď se naopak snažíme zaměřit na snížení administrativní zátěže.


* LN Jak je to se zabezpečením serverů finanční správy? Nemáte obavy ze zneužití nebo útoku hackerů? Kdo na to dohlíží?

Podrobnosti vám sdělit nemohu, ale je to zabezpečené tak, aby se nic podobného nestalo. Spolupracujeme úzce i s Národním bezpečnostním úřadem, který má kybernetickou bezpečnost podle zákona v gesci. Zaznamenali jste snad někdy, že by rámci resortu ministerstva financí a Finanční správy došlo k nějakému úspěšnému útoku na naše servery?


* LN Dosud tady ale nebyla pro hackery taková výzva, jako je EET.

To je sice pravda, ale databáze Finanční správy je také úžasný cíl, tu by určitě někdo rád napadl. Nikdy se to ale ještě nikomu nepodařilo a nepodaří.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.