CZ EN

Když sliby nejsou chyby

Komentář ministra financí Andreje Babiše pro Znojemský deník Rovnost

V průběhu uplynulého roku jsem několikrát čelil stížnostem některých jihomoravských starostů, že jim v obecních rozpočtech chybí peníze a že je to kvůli tomu, že se Ministerstvu financí nedaří vybírat daně. Že se bude tráva sekat o polovinu méně často? Že se nezateplí škola a neopraví silnice? Mohou za to nižší příjmy ze sdílených daní, měli starostové jasno. A nižší jsou proto, že se je Ministerstvu financí nedaří vybírat. Dodávali a ukazovali prstem na Andreje Babiše, který tím neplní své sliby. A Znojemská radnice k tomu ještě na konci listopadu nezapomínala dodat, že nebýt rozprodávání obecních bytů, musela by pozastavit investice.

Když jsem na počátku ledna obdržel od Finanční správy čísla o výběru daní za uplynulý rok, které se meziročně podařilo díky rekordním investicím a nastartovanému ekonomickému růstu i lepšímu potírání daňových podvodů zvýšit o 72 mld. Kč, bylo definitivně jasné, že obavy starostů byly liché. Nejlepší výsledek hospodaření od roku 2008 se samozřejmě musel výrazně projevit také v daňových příjmech obcí, jejichž zástupci o tom celý rok tak rádi, hlasitě a emotivně pochybovali.

Blansko? Daňové příjmy v roce 2015 oproti roku 2014 vzrostly o 6,9 mil. Kč. Vyškov? Na jeho účet převedly finanční úřady více o 7,3 mil. Kč. A Znojmo, které by bez prodeje bytů nechalo Kovářskou ulici málem bez osvětlení, získalo díky lepšímu výběru daní dokonce rovnou o téměř 9 mil. Kč navíc. Žádný propad se tedy rozhodně nekonal, ba právě naopak. Splnilo se, co jsme celý rok starostům říkali a jsem za to rád. Je nesporným úspěchem Ministerstva financí, že i přes snížení daní, vrácení slevy důchodcům, zavedení školkovného či zvýšení slev na druhé a další dítě v rodině, získaly všechny obce rozhodně více, než jsme počítali v rozpočtu a než z daní získaly v roce předešlém.

Zatímco já jsem své sliby splnil a daně do regionů plynuly, sliby mých kritiků zůstaly na papíře, nebo se rovnou rozplynuly jako pára nad hrncem. Své o tom vědí občané Znojma. Zatímco lepšího výběru daní se občané Znojma bezesporu dočkali, fungujícího transparentního účtu svého starosty, kam slíbil posílat svůj starostovský plat po svém jmenování poslancem, se zřejmě nedočkají nikdy. Ještě, že výběr daní fungoval spolehlivěji. Holt nejsou sliby jako sliby.

Andrej Babiš,
ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.