CZ EN

Karta se obrací, automaty loni pohltily o 3 miliardy méně

  • Zdroj: Aktualne.cz | Datum: 8.6.2016 | Rubrika: Názory

 

Když jsme se před mým nástupem na Ministerstvo financí bavili s nastupujícím ministrem Babišem o tom, čeho chceme dosáhnout v oblasti regulace hazardu, zněl závěr celkem jednoznačně - udělat v hazardu pořádek, snížit počet závislých na automatech a zvýšit loterní odvod. Druhý a třetí bod plánu by mohl u někoho budit dojem, že trpíme nějakou poruchou související s rozdvojeností našich osobností, neboť tyto cíle jdou očividně proti sobě. Podle dnes zveřejněných čísel na stránkách Ministerstva financí to však byly cíle reálné. Odvody se vloni zvýšily meziročně o 300 milionů korun, ale na automatech hráči prohráli o 3 miliardy méně. Lidé se totiž začali soustředit na jiné, podstatně společensky méně škodlivé a závislosti méně způsobující druhy hazardu jako jsou stírací losy, věcné loterie nebo číselné hry.

Příčina toho, proč se stala Česká republika eldorádem tvrdého hazardu a zemí s fatálním množstvím závislých osob na hracích automatech, leží v době před zhruba 10 lety, kdy začalo Ministerstvo financí naprosto nesystémově a v neudržitelném množství povolovat videoloterní terminály. Obce sice měly tendenci svými vyhláškami trend rozmáhání desítek tisíc, fakticky nelimitovaných automatů, zarazit, ústavou zaručené právo obcí na samosprávu, a tedy i regulaci hazardu tohoto typu na svém území však tehdejší vedení Ministerstva financí zdárně ignorovalo a videoloterní terminály, které byly provozovány v rozporu s vydanými obecními vyhláškami, nerušilo. Nic na tom zpočátku neměnila ani rozhodnutí Ústavního soudu, ta ignorovalo Ministerstvo financí taky.

Po našem nástupu na Ministerstvo financí proto bylo třeba výrazným způsobem akcelerovat proces rušení automatů, včetně videoloterních terminálů, na základě vydaných obecních vyhlášek. Výsledkem je to, že v roce 2014 bylo z moci úřední ukončeno povolení k provozování více než 8 000 automatů, podobně tomu bylo i v roce 2015. Do dnešního dne bylo od počátku roku 2014 takto zrušeno 17 247 přístrojů. Před dokončením je rušení více než 200 provozoven v Praze, ve kterých je přes 2 000 zařízení. V příštím roce bude následovat Ostrava a další, menší obce. Proto lze říci, že počet všech druhů automatů půjde nadále strmě dolů. Výnosy z daní však půjdou opět vzhůru. 1. 1. 2016 vstoupila v účinnost tzv. Volného novela loterního zákona, která prudce zvýšila sazbu loterního odvodu, v případě automatů z 20 % na 28 % a rovněž poplatek za jeden automat z 55 Kč na 80 Kč.

Zásadní obrat však nastane v příštím roce, to nabude účinnosti komplex tří zákonů, regulujících hazard v České republice, ty včera podepsal prezident a během příštích dnů budou zveřejněny ve Sbírce zákonů. Podle nového zákona o hazardních hrách předně postupně zanikne přes tisíc provozoven (hospody, benzínové pumpy), v nichž mohly být provozovány automaty, fakticky mimo jakýkoliv dohled. Zaniknou rovněž tisíce malých heren a několik menších kasín. Výsledkem bude asi 25 % současného počtu provozoven, ve kterých je možné hazard provozovat. Na ty si pak bude možné podstatně lépe posvítit. Ani v nich však nebude možné zpřístupňovat automaty osobám, jež budou státem z hazardního hraní vyloučeny. Po plném náběhu zákona nebude možné házet do automatů příspěvek v hmotné nouzi nebo peníze věřitelů v případě prohlášeného úpadku. Tím a desítkami dalších nástrojů by měl dlouhodobě poklesnout počet na hazardu závislých osob na zlomek.

Dnes zveřejněná čísla nejsou oním výsledkem, kterého chceme dosáhnout, ale jasně ukazuje na to, že se karta obrací a že se cílů, kterým se před dvěma a půl rokem spousta lidí smála, dosáhnout dá a taky v příštích letech dosáhne.

  2015  2014  rozdíl (%) 
vloženo do hry (mld. Kč)  152,2  138,1  nárůst o 10,2 % 
vyplaceno na výhrách (mld. Kč)  121,8  106,7  nárůst o 14,1 % 
příjmy legálních provozovatelů (mld. Kč)  30,4  31,4  pokles o 3,3 % 
odvody z loterií (mld. Kč)  8,1  7,8  nárůst o 3,8 % 
příjem ČOV z loterií (mld. Kč)  0,53  0,44  nárůst o 20,5 % 

 

Videoloterní terminály  2015  2014  rozdíl (%) 
vloženo (mld. Kč)  49  58,7  -9,7
vyplaceno (mld. Kč)  36,1  42,7  -6,6 
příjmy provozovatelů ze hry (mld. Kč)  12,9  16  -3,1 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.