CZ EN

EET není důvod k ukončení podnikání

Rozhovor s Alenou Schillerovou, náměstkyní ministra financí.
Zdroj: Lidové noviny | 24.11.2016 | Rubrika: Ekonomika speciál | Strana: 17 | Autor: Miroslav Petr


* LN Proč nešlo ministerstvo cestou certifikace zařízení pro EET? Že by se po vzoru některých zemí prodávala pro účel fiskalizace jen taková zařízení, která by nejprve dostala třeba od nějakého certifikačního úřadu doklad o kompatibilitě s českou EET. Někteří podnikatelé si totiž koupili strojky a až pak zjistili, že pro tento účel nejsou vhodné, a museli si pořizovat jiné.

Nechtěli jsme se do těchto věcí míchat a ani nám to nepřísluší. I když podnikatelé se na nás často obracejí s dotazem, abychom jim řešení doporučili. Pořádáme ale řadu veletrhů, kde dodavatelé svá řešení nabízejí.


* LN Chápu, žeministerstvo nemůže doporučovat konkrétní dodavatele, ale ptám se na to, zda u nás neměla fungovat nějaká certifikační instituce, která by dodavatelům dávala jakési potvrzení kompatibility jejich zařízení či softwaru s českou EET.

Ani touto cestou jsme nechtěli jít. To by znamenalo vytvářet nějakou instituci. Kdo by ji vybíral? To by byla další regulace, která by vyvolala další kritiku. Příklad, který uvádíte, mne mrzí. Ale proto apelujeme na podnikatele, aby si prověřili své dodavatele, jak jsou dlouho na trhu, jaké poskytují garance, jaký poskytují další servis.


* LN Zaznamenali jste během celé přípravné fáze řadu dotazů podnikatelů. Jaké problémy řeší nejčastěji?

Jejich dotazy přibývají s tím, jak se blíží start EET. Všemi se zabýváme na webových stránkách Etržby.cz. Jednou je to otázka spropitného, jindy e-shopů a podobně. Objevují se nové problémy a my na ně okamžitě reagujeme. K těm nejčastějším patřily a patří dotazy třeba na to, zda podléhá evidenci platba kartou nebo bezhotovostní platby, co když mi vypadne internet, rozbije se pokladna. Ale jsou i složitější dotazy metodického charakteru, ke kterým musíme rychle zaujímat stanovisko.


* LN Víte o někom, kdo kvůli EET ukončí své podnikání? Nebo vám řekl, že skončí? Zejména v této první fázi stravovacích a ubytovacích služeb?

Osobně o konkrétním případu nevím. Samozřejmě to čteme vmédiích. A já říkám, ať tito podnikatelé konkrétně uvedou, proč chtějí skončit. Pokud jde o malé podnikatele, živnostníky, přišli jsme s jednorázovou slevou 5000 korun, kterou si může poplatník odečíst v roce, kdy začíná evidovat. U stravovacích služeb a nealkoholických nápojů jsme snížili sazbu DPH z 21 na 15 procent. Tím se snažíme pomoci podnikatelům v této první fázi. To je pro ty nejmenší významná pomoc. Já se tedy domnívám, že EET není důvod k tomu, aby podnikatel skončil. Prosíme je, aby to zvážili.


* LN Nabízí se otázka, jak bude reagovat finanční správa v situaci, kdy se u nějakého podnikatele po startu EET výrazně zvýší tržby oproti době, kdy je online evidovat nemusel? Jinými slovy, když je zřejmé, že je v minulosti krátil. Přijde trest? Vyrazí hned finanční úřad na kontrolu?

Na to se podnikatelé ptají, zda by se v takovém případě stali předmětem daňové kontroly. Na to odpovídám, že sám o sobě dramatický nárůst tržeb po startu EET nebude automaticky znamenat zahájení kontroly, která může být podle daňového řádu prováděna zpětně až tři roky. Ale pokud bude daňová správa disponovat i dalšími indiciemi, které by detekovaly vhodnost a povinnost daňové kontroly, tak ji zahájí. Ale nebude to samo o sobě dáno vykázaným nárůstem tržeb.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.