CZ EN

Rozhovor s ministrem financí v Lidových novinách dne 14.1.2015

Zdroj: Lidové noviny | 14.1.2015 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 4 | Autor: Ondřej Koutník, Martin Shabu

* LN V poslední době se často mluví o vašem vztahu k prezidentovi Miloši Zemanovi. Považujete se za spojence?

Respektuji ho, je to prezident republiky, kterého zvolila většina občanů naší země. Libuje si v kontroverzních prohlášeních, která mu neprospívají. Zejména pak zbytečně vyhrotil události kolem 17. listopadu.


* LN Nemáte pocit, že v jeho blízkém okolí na Hradě panuje tak trochu „palermo“, jak často říkáte?

(smích) Pánové Nejedlý a Mynář (Zemanův poradce, respektive kancléř – pozn. red.) mají určitě kontroverzní podnikatelskou minulost. Nekomunikuji s nimi. Když jdu na Hrad, tak mě oslovuje pan Forejt.


* LN Je poměrně překvapující, jak mírumilovně se vyjadřujete na adresu Miloše Zemana, vezmeme-li v potaz, jak ostře jste tepal do jeho politického dvojčete a spojence Václava Klause. Váš vstup do politiky vlastně začal v roce 2011 ve vysílání Václava Moravce vaším útokem na Klause o údajné korupční nabídce proklausovského podnikatele Václava Petra.

Řekl jsem tehdy jen pravdu. Klaus je člověk, který svým přístupem „od kuponovky k amnestii“ napáchal v této zemi spoustu škody. Mezi Zemanem a Klausem je rozdíl v tom, že Zeman nebyl nikdy zkorumpovaný.


* LN Jeho zavírání očí nad majetkovými otazníky kancléře Vratislava Mynáře nebo dluhy firem Martina Nejedlého vám nevadí?

To je slabina, stejně jako jí byl Miroslav Šlouf.


* LN Proč je podle vás drží ve svém nejbližším okolí? Vědí na něho něco?

Nevím. Vybral si je. Pomohli mu v kampani. Podle mě na něho nic nevědí. Historicky tam byly podivnosti jako Bamberská aféra, nemyslím si ale, že by byl prezident člověk, který by byl zkorumpovatelný. Je ale pravda, že jeho okolí není ideální.


* LN Často charakterizujete Česko jako rozkradený a nefungující stát. Jak se vám v této zemi tedy podařilo vybudovat druhou největší firmu?

Faktem je, že tu historicky máme několik špičkových politiků, kteří se zapletli do korupce, a taky těch, kteří šli do politiky, aby zbohatli. Někteří dokonce ještě před vstupem do politiky zbankrotovali. Ukradlo se tu dost peněz. Myslím si, že bez tohoto rozkrádání jsme mohli být mnohem dál, zvlášť pokud by to tu polistopadoví politici řídili ve prospěch země a občanů.


* LN Jak se tedy v tomto klimatu podařil úspěch Agrofertu?

Firmu jsem založil v lednu 1993, když se Klaus s Mečiarem dohodli na rozdělení Československa. Tři týdny po rozdělení jsem zaregistroval Agrofert se čtyřmi lidmi a sto tisíci korunami. Dva roky předtím jsem se vrátil z Maroka, kde jsem chtěl původně zůstat, protože jsem tam dostal velmi dobrou pracovní nabídku. Přišel jsem do Česka v době, kdy chemii vládl Chemapol a pan Junek, který byl velmi blízký Klausovi. Pobíhal tu další Klausův přítel pan Kovarčík. Na golfové akci v Karlových Varech sponzorované Chemapolem se mě pan Kovarčík například ptal, jestli chci být náměstkem ministra. Odmítl jsem a vysvětlil mu, že jsem založil firmu a mám vymyšlený projekt, kterému věřím. Co se týče zemědělství, tak tomu dominovala společnost Hospodářské služby Nymburk. Ta měla zase blízko k předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi. Pro nás bylo nejdůležitější, že jsme v roce 1994 dostali úvěr od americké Citibank, na kterém jsme následně vyrostli a uspěli. Citibank se stala základním faktorem naší expanze. České banky totiž byly pod vlivem politických struktur. Já jsem měl výhodu dlouholeté zkušenosti a mezinárodní kontakty v byznysu s hnojivy.


* LN V rozhovoru pro LN vás podnikatel a někdejší uprchlík před spravedlností Tomáš Pitr charakterizoval takto: „Politiku do určité míry znal, pro své podnikání politiky potřeboval. Dělal spoustu věcí na hraně, měl ale štěstí a prošly mu.“ Jak to tenkrát bylo?

To je blbost. Nedělal jsem nic na hraně. Jediným kontroverzním krokem a také jedinou kauzou, kde jsme byli vyšetřováni, byla privatizace Lovochemie. Žádné pochybení se ale nepotvrdilo, vše proběhlo zákonně. Parta, která Lovochemii zprivatizovala, ji dovedla prakticky k bankrotu a my jsme ji navýšením kapitálu převzali a zachránili. S politiky jsem se stýkal, to je pravda, hlavním důvodem byla snaha privatizovat Unipetrol. Měl jsem z toho docela strach. Není pravda, že bych tehdy neměl na nákup peníze – Citibank mi dávala úvěry takříkajíc na ksicht. Byl jsem na to hrdý, protože podnikání jsem měl založené vždy na důvěře a včasném splácení bankám. Není pravda, jak se kdysi říkalo, že jsem Unipetrol vlastnil. Nikdy jsem neměl jeho akcie. Stát se mnou podepsal smlouvu, která nebyla pravdivá. Říkala, že stát zabezpečí suroviny z rafinerií pro chemičky, které jsem měl koupit. Rafinerie ale byly zprivatizovány do zahraničních rukou a zahraniční akcionáři je ovládali. Stát tak nebyl schopen svůj smluvní závazek plnit. Z transakce jsem proto vycouval.


* LN Pitr také řekl, že jste se občas potkávali na společenských akcích na přelomu milénia, nicméně že ani jeden z vás různým večírkům nijak neholdoval. „Občas jsem byl někam pozván, to jsem ale stával v koutě. Většinou naproti v druhém koutě stál Andrej Babiš. Ten také nebyl příliš společenský, stejně jako já nepil. Já jsem takové akce nenáviděl a myslím, že jemu to také dělalo obtíž. Vím to, protože jsme se znali ze společného byznysu,“ pronesl. Vídal jste se tehdy s lobbisty?

Proč mě porovnáváte s Pitrem? Člověk prošel nějakým stadiem. Měli jsme třeba desáté výročí Agrofertu a politiky jsme tam zvali, protože jsme měli pocit, že jsme vlivní. Dnes vím, že to byla chyba. Postupně jsme je tedy zvát přestali. Nepamatuji si, že bych se někdy na takovém večírku s panem Pitrem viděl.


* LN Poslední dotaz k Pitrovi. Mocenské skupiny rozdělil na tři party. Tou první prý byli lidé, kteří privatizovali – třeba Antonín Koláček nebo Luboš Měkota. Pak byla druhá parta, která udělala peníze na ekonomických transakcích – například Pavel Tykač nebo Petr Kellner. A potom dle Pitra byla skupina Iva Rittiga a Marka Dalíka, kteří spolupracovali se státem. Co si o tomto dělení myslíte?

Počátky pánů Kellnera a Tykače jsou spojené s kuponovou privatizací, a částečně tedy i s Václavem Klausem, tehdejším premiérem. Pan Koláček a pan Roman byli zase spojení s ČSSD a politiky jako Stanislav Gross, který Romana navrhl na šéfa ČEZ.


* LN Tyto mocenské struktury se rozbily, nebo stále fungují?

Mocenské skupiny se spíše proměnily. Dnes to mohou být různí advokáti nebo marketingové agentury. A ty za tradičními politickými stranami stále existují. Navíc si někteří bývalí kontroverzní ministři ve svých někdejších resortech stále drží vliv.


* LN Kdo například?

Třeba Pavel Němec s údajným vlivem na českou justici, v oblasti exekutorů nebo ve skupině, která byla dříve označovaná za justiční mafii. Na zdravotnictví má zase stále vliv Marek Šnajdr.


* LN Změnila se po vašem nástupu do politiky atmosféra mezi miliardáři a hlavními finančními skupinami? Cítíte tlak, nebo vám naopak nadbíhají?

Reakce jsou různé. Někteří říkají, že jsem se vymkl kontrole, což je úsměvné. Nedávno mi nějaký anonym dokonce poslal parte. Jestli se nějak mění atmosféra mezi bohatými lidmi, to nevím. Obecně si ale myslím, že pokud je někdo miliardář a zbohatl v Česku, tak by se měl vrátit z offshorových rájů, více pomoci této zemi a férově obchodovat. Přece tu je nějaká společenská odpovědnost. Klondike skončil a je důležité, aby třeba v oblasti IT různé firmy a silné skupiny přestaly fungovat na úkor státu. V boji proti nevýhodným smlouvám nám pomůže nový registr smluv a změna zákona o financování politických stran. Zakročit musíme i proti systému insolvenční mafie, která tu lidem krade jejich firmy.


* LN Blíží se volební sněm ANO. Vidíte v rámci hnutí politiky, u nichž byste si přál, aby se dostali do předsednictva?

My v ANO nemáme party, jako byly třeba v sociální demokracii Haškova a Sobotkova. Když řeknu konkrétní jména, vy mě obviníte, že řídím hnutí autoritativně. Přitom z necelých deseti tisíc kandidátů v komunálních volbách jsem navrhl jen čtyři z nich – a to Patrika Nachera, Kislingerovou, Krnáčovou a Kaplickou (Adriana Krnáčová je novou pražskou primátorkou, Eva Kislingerová její ekonomickou náměstkyní a Patrik Nacher a Eliška Kaplicky jsou pražští zastupitelé – pozn. red.). Nikoho dalšího.


* LN Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka před Vánocemi uvedl, že na pozici prvního místopředsedy by chtěl ministra vnitra Milana Chovance. Vy žádnou preferenci nemáte?

Jasně. Sociální demokracie je ale tradiční strana s obrovským aparátem, že si ani nedokážu představit, jak jsou schopni to celé ufinancovat. My hnutí budujeme postupně. V listopadu 2011 si všichni mysleli, že jsem blázen, když jsem napsal výzvu občanům. Přihlásilo se jich 15 tisíc. Stejně tak jsem měsíc před parlamentními volbami v roce 2013 nemohl znát všechny lidi v hnutí. Kde máme brát lidi? Všechno vzniká postupně a lidi nabíráme spontánně. Navíc osobnosti, které se podílely na kampani a vzniku ANO, odešly do sněmovny a do vlády, takže musíme stále hnutí budovat a stavět. Jsme otevřeni novým lidem a snažíme se veřejnost přesvědčit, že stojí za to se k nám přidat. Jsme jiní než tradiční politické strany.


* LN Tak jinak. Jste třeba spokojený ve vládě s činností ministra obrany Martina Stropnického nebo ministra životního prostředí Richarda Brabce?

Pan Brabec je velice úspěšný. Podařilo se mu nejlépe snížit průšvih z hlediska nečerpání peněz z evropských fondů. To je skvělá práce. Pan Stropnický se také snaží.


* LN Vaše hnutí se neustále mění. Po evropských, komunálních a senátních volbách vám přibyly stovky nových politiků. Uřídit takovou organizaci nebude snadné. Proto se ptáme, koho si pro tento úkol řízení do vedení ANO vezmete.

Já ale přece nemohu řídit a úkolovat primátora Brna nebo Ostravy.


* LN Každou stranu přece musí – stejně jako firmu – někdo řídit...

Samozřejmě. Já mohu doporučovat a sdělovat názory, ale nikde není dané, že se to tak stane. Snad jen určitá autorita vám může v tomto ohledu pomoct. Život mě naučil, že i když jsem řadě lidí pomohl, vrátilo se mi to ve zlém – jak se říká, „pro dobrotu na žebrotu“. Lidé v hnutí mi věří a přiznávám, že se v rámci hnutí vnímá, že úspěch ANO je dán zčásti mou osobou. Jestli si ale někdo myslí, že mým cílem je ovládat tady nějakou stranu, tak se plete. Celý život jsem připravoval Agrofert na to, aby fungoval beze mě a já měl tak víc času na sebe a na svoji rodinu, chtěl jsem se stáhnout a pracovat méně. Teď ale pracuji podstatně víc.


* LN A jak toto uděláte s ANO, abyste měl více času a nemusel se mu tolik věnovat?

To teď udělat nemohu.


* LN Kdybyste ale našel loajální a schopné lidi, nemusel byste hnutí věnovat takovou péči.

Ale jistě, postupně se prosadí schopní politici. Třeba brněnský primátor Petr Vokřál, primátor Ostravy Tomáš Macura, pardubický primátor Martin Charvát nebo senátor Jiří Hlavatý jsou politické osobnosti. Na sjezdu chceme veřejnosti dokázat, že neplatí pomluvy, že se do roka rozpadneme. Už v tuto chvíli jsme jednotnější než poslanecký klub ČSSD.


* LN Před chvílí jste řekl, že hnutí je otevřené novým lidem. Před komunálními volbami jsme vás kritizovali za pražskou podnikatelku Patricii Pražákovou, bývalého vyšetřovatele z kauzy Opencard Oldřicha Hluška nebo příbramského spolumajitele společnosti Ravak a aktéra kauzy Oleo Chemical Jindřicha Vařeku. Nemáte obavu, že ANO bude sloužit jako rychlovýtah k moci?

Před volbami jsem tyto věci slyšel. Tak třeba rodina Vařekových byla v celé té kauze podvedena, jeho otec, starý pan Vařeka, mě o tom ujišťoval. Přísahal, že jeho syn je čistý. Tak jsme ho na kandidátce nechali. Snažíme se věci ověřovat. Ano, v případě paní Pražákové jsme zjistili, že její manžel má podivné kontakty a styky. Pana Hluška neznám. Hlásí se k nám stovky lidí, nemůžete prostě všechny zkontrolovat, to nejde. Nechci být žádný kádrovák. Většinou se to stejně stane tak, že až ve chvíli, kdy se oficiálně představí kandidát, média odhalí, co je dotyčný zač. Někdy naše interní informace nestačí, s tím nic nenaděláme. Jde o to, jak takové záležitosti řešíme.


* LN Nebojíte se, že by se z vaší blízké spolupracovnice Radmily Kleslové stala taková vaše „Nagyová“? A teď to nemyslíme z hlediska mileneckého vztahu…

To už si ze mě vážně děláte legraci (smích). To snad ani nemyslíte vážně.


* LN K Radmile Kleslové máte dlouhodobě blízko. Je kritizována za právní zakázky pro státní a městské společnosti – například pro ČEZ, České dráhy nebo pražský dopravní podnik. Navíc se spekuluje o jejích kontaktech na kontroverzní pražské politické podnikatele. Vás to neznepokojuje?

Nemám k ní žádnou přehnanou důvěru. Ona má v politice obrovské zkušenosti, byla léta členkou Ústředního výboru ČSSD. Potkal jsem ji jako právničku u pana ministra Grégra. Proč furt píšete, jak mě ovlivňuje? Na mě nemá nikdo vliv! Jedinou výjimkou je má paní a mé děti. Jinak nikdo, ani v Agrofertu. Nikdy jsem neměl Šloufa, Dalíka a další. Paní Kleslová je šéfkou krajské organizace, lidé ji zvolili v Praze 10 a je starostkou.


* LN Její koalice je označována za pakt staré party, do které patří podnikatelé a politici jako Tomáš Hrdlička, Milan Richter nebo Bohumil Zoufalík. Co si o tom myslíte?

Stokrát jsem to s ní řešil. Ona mi tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Jsou to pomluvy.


* LN Tomu snad nevěříte, že to jsou čistě jen pomluvy. Každý, kdo alespoň trochu sleduje dění v Praze, vám o tomto spojení něco řekne. Měli jsme s paní Kleslovou minulý rok domluvený rozhovor, ale těsně před konáním nám ho zrušila a jiný termín nedala…

Tak vám ho domluvím.


* LN Tipujeme, že nesouhlasíte s tím, aby politici tajili výši odměn nebo nepřiznali, jaké kontrakty jejich firmy uzavřely se státními úřady a institucemi. Je to tak?

Jistě. Naši politici se k tomu tak staví. Trváme na tom, aby každý politik v den nástupu do politiky přiznal, jaký má majetek. To jsme také jako jediní udělali. Vzápětí se objevily problémy, neboť ti v menších obcích a městech se vylekali, že jim lidé budou závidět věci, na které si vydělali poctivě. Byli jsme jediní, kdo vytrvale zdůrazňoval, že je potřeba vědět, co politici vlastní.


* LN Nevadí vám, že paní Kleslová tají odměny své kanceláře za práci pro ČEZ nebo že se neví, za jakou práci ji platil pražský dopravní podnik? Vedle toho poskytuje služby i pro Čepro a České dráhy. Nevadí vám, že se takto zaměřuje na státní firmy?

Nevím o tom. Paní Kleslová přišla do našeho hnutí nedávno. Proč se na to zaměřujete až nyní, když tyto zakázky získávala už v době svého členství v ČSSD? Předpokládám, že když poskytuje těmto společnostem nějaké služby, že za ně dostává zaplaceno. Jsou to otázky na ni. Samozřejmě že by nebylo správné, kdyby měla nějaké smlouvy a nic za ně nevykazovala. Vše by měla zdokumentovat a na otázky odpovědět.


* LN Jak vám bylo v době hledání pražského lídra na primátora, kdy vám odpadli Jan Kasl a Martina Schopperová? Tehdy se říkalo, že Roman Janoušek, který Schopperovou znal, si dělal před svými známými srandu, že vás „umí“…

To je blbost, mě nikdo neumí a umět nebude.


* LN Pro vymahatelnost práva v Česku je zapotřebí dát do pořádku justici. Ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková připravila novelu zákona o žalobcích, kterou nejen státní zástupci, ale i vládní poslanci označují za snahu dostat žalobce pod kontrolu politiků. Sám jste se ptal nejvyššího žalobce, kdy zavřou Iva Rittiga…

To je nesmysl. Není pravda, že bych se na poradě ptal, kdy zavřou Rittiga, i to je lež. Zeptal jsem se, co mám říkat občanům, když někoho třikrát zatknou a pak pustí. Kdo teda pochybil? Policie, žalobci, či soudy? Proč někoho nejdřív zavřou a potom to dopadne tak, že je osvobozen, a stát není schopen nic prokázat?


* LN Souhlasíte s návrhem zákona o žalobcích?

Doteď jsme to v koalici úplně detailně neřešili. Na koaličním jednání nám partneři pouze řekli, že mají na zákon jiné názory, tak jsme se domluvili, že o tom budeme dál diskutovat.


* LN Už dvakrát se prodlužoval termín pro projednání tohoto zákona, který je považován za klíčový v boji proti korupci. Proč?

Nemyslím si, že je klíčový v boji proti korupci. Těmi zásadními protikorupčními normami jsou zákon o transparentním registru smluv, zákon o financování politických stran a rozšíření kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu. Návrh zákona o státním zastupitelství jsem netvořil ani ho zatím nečetl. Nemůžu být u všeho. Navíc o zákonu pak budeme jednat v koalici.


* LN V justičních kruzích jsme zaslechli, že za tím zákonem stojíte vy, protože byste byl rád, kdybyste se mohl podívat do spisů. A to například na stíhání manažerů společnosti Agrotec, dceřiné firmy Agrofertu, kteří byli obviněni kvůli údajně netransparentní zakázce České pošty.

Nefantazírujte. To je nesmysl a lež. Celá kauza Agrotec je vymyšlená. Je to pro mě účelová kauza s cílem mě poškodit. Ta firma nic neudělala. Šlo o telefonní rozhovor o šesti a půl milionech korun, žádný kontrakt ovšem neproběhl. Neznám detaily. Podali jsme na to všechny možné stížnosti.


* LN Jste s výkonem ministryně Válkové spokojen?

Jde jí to pomalu. Od počátku byli v resortu personální problémy s náměstky. Když k tomu přičtete obrovskou byrokracii státu, dá se říci, že ty výsledky nejsou až tak valné. Resort potřebuje větší dynamiku a tah na branku.


* LN Budete to nějak řešit?

Očekávám, že paní ministryně zrychlí a zákony, které je potřeba prosadit, připraví co nejdříve. Věřte mi, že se na ministerstvu financí nenudím a mám plno důležitější práce než číst zákony kolegyně z vlády. Naši ministři pracují samostatně. Není to tak, že jim dávám nějaké instrukce. V minulosti jsme tu měli desítky korupčních afér politiků, proto se ptám na výsledky práce policie a státního zastupitelství.


* LN To by vám měla vysvětlit ministryně spravedlnosti, která dokonce na špatného státního zástupce či soudce může podat kárnou žalobu. Mnoho jich však v minulosti nepodala.

Nevím. Nejsem tradiční politik, který vám řekne cokoli, třeba jak se vyrábí tenhle hrnek. Nemám odpověď na všechno.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.