CZ EN

Rozhovor Andreje Babiše pro Dobu seniorů

Zdroj: Doba Seniorů | Červenec 2015 | Strana: 6 -8 | Rubrika: Rozhovor na aktuální téma | Redaktorka: Lenka Desátová


Pane ministře, senioři Vás přijali velmi vřele, jaký je vztah Váš a Vašeho hnutí k této skupině národa?

Vaší přízně si velmi vážím. Já jsem už před volbami říkal, že senioři jsou jednou ze zásadních skupin, se kterou musíme spolupracovat, pokud zde chceme prosadit potřebné změny. Myslím, že tato skupina lidí také vnímá, že pro ně chceme opravdu něco udělat a jen o tom nemluvíme. Naše vláda se konkrétními kroky snaží napravit křivdy, kterých se na seniorech dopustily vlády minulé.


Velkým tématem, kterým se zabývá RS ČR, je valorizace penzí. Již druhý rok žádá vyšší než zákonnou valorizaci, a to proto, že chce vykompenzovat pokles reálné kupní síly starobních důchodů, ke kterému došlo v letech 2010, 2012 a 2013. Jak vnímáte tento požadavek?

Jako oprávněný. To, že zde Nečasova a Kalouskova vláda přiškrtila růst penzí a seniorům „nabídla“ jejich zvýšení o 45 korun, považuju za výsměch. Ani finanční krize - a to už v roce 2013 ani v okolních zemích žádná nebyla - se přece nedá řešit tím, že utáhnu kohoutky těm, kteří už beztak skoro nic nemají. Nehledě k tomu, že když poklesne kupní síla tak velké skupiny, tak rozhodně nenastartujete ekonomiku. Pan Kalousek se choval úplně naopak, než měl. Proto jsme tu také krizi měli déle než okolní státy.


Pokud se shodneme na tom, že pokles reálné kupní síly by měl být vykompenzován, pak nemluvíme ani o navýšení 1,8% tak, jak jej navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí, ale o 3%. Znáte tato čísla?

Ano, tato čísla znám. V tuto chvíli jsou předmětem dalších jednání.


Senioři rozumí faktu, že státní rozpočet není nafukovací i Vaší snaze snižovat jeho deficit. Nechtějí parazitovat na státním rozpočtu. Nicméně, vzhledem k tomu, že většinou ve prospěch společnosti pracovali dlouhé desítky let, platili daně a přispívali do systému důchodového pojištění, si zaslouží penzi, která jim zajistí důstojný život. A jejich požadavek na dorovnání penzí je legitimní, souhlasíte?

Ano, současná vláda se snaží určitým způsobem postupně kompenzovat pokles kupní síly vzniklý přístupy minulých vlád k valorizaci důchodů, nemůže jej však řešit jednorázovými masivními opatřeními, která by měla negativní dopady na státní rozpočtu.


V médiích však proběhla zpráva, že i oněch 1,8% navrhovaných MPSV, které by se do státního rozpočtu promítly sedmi miliardami, považujete za požadavek přemrštěný. Opravdu je tomu tak?

Přístup Ministerstva financí musí reflektovat jak možnosti výdajů státního rozpočtu, tak splnění zákonných ustanovení zákona o důchodovém pojištění. Forma a výše valorizace bude předmětem jednání jak s paní Marksovou, tak následně i koaliční rady.


Jaké jsou Vaše plány v této oblasti penzí a jejich valorizace do budoucna?

V současné době je v jednání varianta poskytnutí jednorázového příspěvku důchodci ve výši zhruba 600 Kč, s tím, že valorizace od 1. 1.2016 by byla stanovena podle zákona.


Alfou a omegou posledních dní se zdá být zavedení systému elektronické evidence tržeb, proč jej považujete za tak podstatný? Jaký přínos od něj očekáváte? A nejsou Vaše očekávání přehnaná? Nemají nakonec pravdu ti, kteří říkají, že by stačilo lépe vybírat daně v mezích vytyčených nyní?

Povinností občanů, včetně podnikatelů, je dodržovat všechny zákony – tedy i ty daňové. Povinností státu je vymoci dodržování práva – tedy i vybrat daně do společného rozpočtu České republiky. Každý, kdo si koupí litr mléka nebo v hospodě poručí guláš, platí v ceně i DPH. V dobré víře, že za vybrané peníze stát zajistí jeho rodičům důchody, dětem vzdělání, všem zdravotní péči, postaví mosty a silnice, uhasí požáry, opraví památky, dopadne a potrestá zloděje, podvodníky a vrahy atd. Přesto u nás nevykázané příjmy převyšují 160 miliard ročně, tedy dvojnásobek schodku státního rozpočtu. Tato situace už dosáhla takových rozměrů, že je možné ji napravit jen skutečně efektivním systémovým opatřením, jakým je EET. Stát bohužel dlouhodobě v určité oblasti selhal a my jsme první vládou, která se rozhodla tomuto problému nepřihlížet, ale skutečně jej řešit.


Nejsem odborníkem na výběr daní, ale velké úniky, alespoň dle mého názoru produkují obří tržnice a jejich prodejci. Mýlím se? Nemám na mysli tržiště o několika stáncích, ale takřka městečka typu pražské tržnice Sappa. A podobných míst je po republice jistě více. Jak hodláte přimět tyto prodejce k tomu, aby se do systému elektronických tržeb zapojili?

Je samozřejmé, že bez opatření, které Finanční a Celní správě umožní účinně a efektivně zasáhnout, když se někteří poplatníci rozhodnou zákon nerespektovat, se neobejdeme. Kontrolovat a udělovat sankce budou orgány Finanční a Celní správy a to zejména prostřednictvím kontrolních nákupů. V případě, že povinný subjekt nebude evidovat tržby, budou moct pověření pracovníci udělit pokutu. Jako předběžné opatření do doby sjednání nápravy bude možné přistoupit i k uzavření provozovny nebo pozastavení činnosti.


Kolem zmíněného systému se strhla lavina debat a možná až trochu hysterie, ti, kdo sledovali Vaše vystoupení na toto téma v ČT mi jistě dají za pravdu. Co je podle Vás její příčinou?

Odpůrci zavedení EET o něm tvrdí mnoho nepravd. Zároveň šíří poplašné zprávy i o dopadech zavedení EET v Chorvatsku, kde tento systém bez problémů funguje již dva a půl roku. Soustavně se snažíme tyto nepravdy vyvracet a informovat o skutečných přínosech a dopadech EET. Organizujeme konference, jako například tu s vystoupením chorvatského ministra financí 16. června v Kongresovém centru Praha, zástupci Ministerstva objíždění veletrhy, fóra, komunikujeme s podnikateli a všemi zainteresovanými skupinami. Je ale jasné, že část našich odpůrců argumenty slyšet nechce. Současný stav, kdy podvodníci mají nad poctivými navrch, jim totiž vyhovuje.


Mnozí podnikatelé argumentují, že oněch 5000 Kč, které si bodou moci odečíst z daní, aby si pořídili potřebná zařízení, stačit nebudou. Argumentují tak hlavně prodejci půspbící třeba na farmářských trzích. Tvrdí, že jejich náklady se budou šplhat k desetitisícovým částkám. Jaký je Váš názor?

EET nenařizuje žádné stanovené zařízení a umožňuje využívat širokou paletu zařízení od stávajících pokladen přes tablety až po mobilní telefony, pro případy prodejců na tržnicích existují velmi praktická základní a nejlevnější vybavení, která navíc není potřeba kupovat, ale dají se i pronajmout. Pokud se shodneme, že většina podnikatelů již dnes ke svému podnikání telefon používá, pak mnoha z nich bude naprosto stačit, když si do něj zdarma stáhnou nejjednodušší software a pořídí si pouze mini tiskárnu.


Vycházejí z toho, že budou potřebovat telefon, náhradní baterii, tiskárnu na baterie, opět náhradní baterii... Jsou tato slova pravdivá? A pokud ano, nezvažujete, že by ona zméněná úleva na dani mohla být větší?

Záleží samozřejmě na každém, jaké konkrétní řešení zvolí. Souhlasím, že pokud podnikatel skutečně nevlastní mobilní telefon, kupovat si jej jen kvůli EET by asi nedávalo smysl. Měl by raději zvolit jednoduché přenosné zařízení, které dokáže zároveň i vytisknout účtenku a bude ho stát rozhodně méně, než nový mobilní telefon. Do navržené slevy ve výši 5000,- Kč se bez problému vejde.


Pane ministře, na farmářských trzích a jarmarcích si přivydělávají také senioři. Prodají přebytky ze své zahrádky, květiny, co vypěstovali, i výrobky, které třeba vlastnoručně vyrobili. Když zaplatí pronájem stánku, něco si přivydělají, ale velký zisk nemají. Pro ně je elektronický systém tržeb velkým strašákem. Bude se týkat i jich?

Nebude, pokud se jedná o občasný přivýdělek, který nemá povahu podnikání, nebude prodejce evidenci tržeb podléhat.


Rada seniorů České republiky elektronickou evidenci tržeb považuje za spravedlivou a její zavedení plně podporuje. Jak můžeme přispět k jejímu prosazení?

Velmi si této podpory vážíme a těší nás. Zvláště nyní, když zákon putuje do Poslanecké sněmovny, kde ti, kteří současný neudržitelný stav svou nečinností zavinili, hodlají EET hanit a napadat. Podpora ze strany seniorů je zrcadlo, které jim může být nastaveno. Zrcadlo moudrosti a zkušenosti, před kterým se nad sebou snad někteří zamyslí.


Co byste závěrem popřál čtenářům Doby seniorů?

Hlavně aby nebyli sami. Samota je na stáří asi to nejhorší, co může být. A pak také, aby nemuseli každý měsíc řešit, jak zaplatí nájem a jídlo. Budeme se snažit ve vládě pro to udělat maximum.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.