CZ EN

Reakce Finanční správy na informace, které zazněly v pořadu OVM

  • Reakce Finanční správy ČR na následující informace, které zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce dne 12.7.2015 ohledně kontrolní akce, při níž došlo k zadržení vratek DPH.

„Když si vezmete tu tiskovou zprávu Ministerstva financí, tak bylo na konci roku 2013 rozhodnuto o zahájení kontroly. Ta kontrola probíhala nějaký čas a mezi tím se vyměnila finanční správa, protože na ministerstvo přišel pan ministr Babiš a první, co udělal, byl obrovský personální vítr. Můžeme diskutovat o tom, jak kvalifikovaný a finanční správa pod jeho vlivem evidentně změnila přístup. A k tomu nesmyslnému zadržení těch obrovských částek došlo už v době éry pana ministra Babiše, protože někdy ta kontrola začínala někdy končila. Ty peníze byly zadrženy v prvním kvartále roku 2014, to už tam byl pan ministr Babiš a pravděpodobně nová košťata, která tam instaloval, mu chtěly ukázat, podívej, jak to dobře děláme, my vybíráme daně. A oni je nevybírali, oni je jenom zadržovali těm, který je měli vrátit. Takhle k tomu došlo.“

Reakce Finanční správy:

Finanční správa ČR považuje za nezbytné vyvrátit tato nepravdivá tvrzení. Zmiňovaná kontrolní akce byla zaměřena výhradně na zahraniční daňové subjekty, které nemají v ČR sídlo ani provozovnu, přestože zde podnikají (tito plátci uplatňují nadměrné odpočty v řádech miliard korun) a často se správcem daně při prověřování dostatečně nespolupracují.

Celá akce započala prověřováním zdaňovacího období listopad 2013, kdy poslední výzvy vztahující se k tomuto období byly vydány nejpozději do 27. 1. 2014, tedy v době před nástupem Andreje Babiše na Ministerstvo financí. Andrej Babiš se stal ministrem financí dne 29. 1. 2014. Největší zadržovaná částka nadměrných odpočtů se týkala zdaňovacích období listopad 2013, prosinec 2013 a 4. kvartál roku 2013 a činila cca 12,5 mld. Kč.

Příprava takové akce trvá minimálně několik týdnů. Jakmile byla jednou řízení zahájena, správce daně má zákonnou povinnost je řádně provést. Zahájené daňové řízení nelze ukončit ze dne na den ani rozhodnutím nového ministra, takový postup by byl nezákonný. Pracovníci Finanční správy tedy již žádný jiný postup volit nemohli, zahájená řízení bylo možné ukončit až po prověření všech relevantních skutečností.

V souvislosti se zadržovanými nadměrnými odpočty v 1. kvartálu 2014 byly zmíněny i údajné personální změny, ke kterým mělo dojít v tomto období a které mohly zapříčinit prováděné prověřování. Tato informace není pravdivá, v 1. kvartále 2014 k žádným personálním změnám nedošlo. Ke změně na nejvyšším postu ve Finanční správě došlo až k 30.4.2014, kdy podal rezignaci tehdejší generální ředitel Jan Knížek. „Nová košťata“ tedy neměla na rozhodnutí o spuštění akce a zadržení takového objemu daňových odpočtů žádný vliv. Za jejich působení už jen akce postupně dobíhala a následně končila.

 


Zdroj: Finanční správa ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.