CZ EN

Prohlášení ministra financí k vyjádřením hejtmana Miroslava Nováka v souvislosti s průmyslovou zónou Nad Barborou

Zdroj: Havířovský deník | Datum: 16.9.2015 | Rubrika: Karvinsko a Havířovsko | Strana: 03

Plně podporuji myšlenku funkční průmyslové zóny na Karvinsku, stejně jako jakýkoliv jiný rozvojový impulz v Moravskoslezském kraji, jako bylo například nedávné rozhodnutí o přesunu části agendy Finanční správy právě na Ostravsko. Z tohoto důvodu jsem pana hejtmana požádal o vysvětlení a rozptýlení nejen mých pochybností, které jsou k mé velké lítosti s vybudováním této průmyslové zóny spjaty a s nimiž vláda nebyla dostatečně seznámena. Mrzí mne, že pan hejtman Novák a primátor Hanzel neusilují o to, aby tyto pochybnosti vyvrátili, ale zcela v duchu svých politických zvyklostí a naprosto účelově, operují pouze argumenty o vysoké míře nezaměstnanosti a uměle vykonstruovaným sporem mezi miliardáři.

V materiálu připraveném Ministerstvem financí jsou uvedeny skutečnosti, které vzbuzují důvodnou pochybnost o tom, že v případě této zóny bylo postupováno nejefektivnějším a nejhospodárnějším způsobem a o tom, že byla učiněna všechna opatření k tomu, aby nedošlo ke zmaření investice dotované z veřejných prostředků. Je totiž nutné si uvědomit, že potenciální průmysloví investoři budou velmi pečlivě zvažovat veškeré okolnosti a prostředí, než učiní jakoukoliv investici. Pokud k takové investici nedojde, nebude ani funkční průmyslová zóna, ani pracovní místa, pouze díra ve veřejných rozpočtech, jako se stalo například v případě průmyslové zóny Holešov ve Zlínském kraji, do níž bylo investovány řádově 2 mld. Kč a tato zóna je nevyužívaná.

Pan hejtman Novák a pan primátor Hanzel, by v zájmu občanů Moravskoslezského kraje měli tyto pochybnosti rozptýlit a předložit veškeré posudky, analýzy a smlouvy. Pokud tak učiní co nejdříve, namísto dalšího mediálního rozdmýchávání situace, nebude žádný důvod, aby z budování průmyslové zóny Nad Barborou sešlo.

Andrej Babiš
ministr financí ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.