CZ EN

Aleš Michl: Nenormálně normální daně

Zdroj: Mladá fronta DNES | 6.8.2015 | Rubrika: Názory | Strana: 12 | Autor: Aleš Michl

Tak vybírá se na daních více, anebo ne? V okurkové sezoně se začali dohadovat premiér Sobotka s ministrem financí Babišem. A daně mají tu výhodu, že na nich dokážete, co chcete.

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí mluvil o metodické chybě ve výběru DPH. Ministr financí Andrej Babiš hned na to, že je to nesmysl. Předseda vlády, že se daně do konce volebního období zvyšovat nebudou.

Šéf státní kasy, že on to přece říká celou dobu, že je to jeho strategie a že je rád, že to premiér konečně pochopil. Jak je to tedy s těmi daněmi? Jak to má vedle premiéra pochopit i normální člověk?

Když budu chtít ministerstvo financí chválit, ukážu na celkové vybrané daně: meziročně do července +22,3 miliardy navíc (bez pojistného +6,5 miliardy korun).

Když budu chtít ministerstvo financí hanit, ukážu na DPH: koukejte, tam jste meziročně v minusu 3,3 miliardy korun.

Když jim budu chtít mazat med kolem pusy, řeknu, že zabírají opatření proti daňovým únikům.

Když je budu chtít urazit, svedu to na ekonomický růst: víc peněz z daní je jen díky tomu, že se hospodářství probralo, ministerstvo udělalo „kulový“.

Na číslech se dá ukázat, jak je to doopravdy. Konkrétně a úplně polopaticky třeba ta problematická a nejvíce diskutovaná DPH: její výběr se odvíjí od toho, jak protáčíme peněženky a kreditky. Spotřeba domácností tak má podle křišťálové koule odboru predikcí na ministerstvu financí proti loňsku vzrůst o 73 miliard korun. Spotřeba vlády se má zvýšit o 24 miliard korun – ne celá se však plně promítá do inkasa DPH, velkou část tvoří platy. Relevantní nárůst spotřeby vlády může být letos zhruba 12 miliard. Když to sečtu, pak 73 + 12 = 85 miliard korun, tak by se měly zvýšit útraty normálních lidí a politiků. To jsou naše víkendové nálety na supermarkety, nové mobily nebo také nějaká pěkná předražená (nebo snad už ne?) židlička na ministerstvu.

Tento předpovídaný růst spotřeby by měl do státní pokladny přinést asi 13,3 miliardy korun. O tolik by měl být vyšší výběr DPH v roce 2015 než v roce 2014 vlivem ekonomického růstu. Loni se na DPH vybralo 322,9 miliardy korun, bylo to však uměle navýšeno zadrženými nadměrnými odpočty ve výši 1,6 miliardy korun, reálný výběr DPH tak loni byl 321,3 miliardy.

Prostě když v jednom roce finanční úřad zadrží podezřelou DPH a zkoumá transakci, tak jakoby uměle vyskočí výběr. A když ji třeba za půlrok či rok uvolní (pokud to tedy nepřehodí na kriminálku), tak to zase sníží výběr.

Letos by měl být hypoteticky výběr DPH 321,3 + 13,3 = 334,6 miliardy, tedy loňský výběr plus to, co mi přinesl ekonomický růst, plus minus to, co všechno politik vymyslel a provedl, normálního i nenormálního.

Politici rozhodli, že se u vybraného zboží DPH sníží na 10 procent, výsledkem je sekera minus 4,2 miliardy do ročního inkasa. Došlo i k vyplacení nadměrných odpočtů v rámci akcí proti podvodům z let 2012 a 2013 ve výši 2,5 miliardy. Předpokládám, že finanční úřady vyplatí ten zbytek zadřených nadměrných odpočtů za rok 2014, to je další minus 1,6 miliardy korun do letošního inkasa.

Zavedení reverse charge, kdy najednou místo dodavatele začne DPH odvádět až příjemce, v prvních měsících až roce při náběhu způsobí minus ve výběru tak 2 miliardy – pak se to vrátí později plus něco navíc podle toho, jak omezíme podvody (proto se to dělalo).

A také došlo k poklesu ceny ropy, kdy se na DPH z benzinu a nafty vybralo odhadem o 1,5 miliardy méně – nepředpokládám, že všichni masivně to, co ušetřili za palivo do svých aut, protočili v Tesku nebo propili, ostatně úspory domácností letos rostou.

Celkem tedy v roce 2015 minusové položky: 4,2 + 2,5 + 1,6 + 2 + 1,5 = 11,8 miliardy korun. Tedy jen na DPH by se mělo letos vybrat 321,3 + 13,3 - 11,8 = 322,8 miliardy korun. Mimochodem, daně nejsou jen DPH, za celkové daně do minusových položek musím přidat ještě slevy z daní pro důchodce 5,3 miliardy korun, slevu na děti 1,5 miliardy, školkovné ve výši 1 miliardy korun...

To je celkem 7,8 miliardy v minusu na daních mimo DPH. (Snad je ještě pochopitelné, jaké všechny normální/nenormální díry koaliční smlouva do daňového výběru 2015 udělala.)

Každopádně tedy u DPH žádná metodická chyba. Prostě se stalo mnoho jednorázových věcí, které ovlivnily výběr. Těch 322,8 miliardy jako plán pro 2015 si zapamatujme a srovnejme s ministerstvem financí účty na konci roku, zda to dopadne takto. Nebo se vybere méně? Více? Ať tak či tak, to pravé poznáme příští rok, kdy plně naběhnou drsná opatření.

Úniky na DPH, odborně řečeno „VAT gap“, dosáhly za rok 2013 91,4 miliardy korun (poslední dostupná studie od Evropské komise). Z toho podle mě zhruba dvě třetiny šly na vrub podvodům s DPH. Proti tomu nyní míří kontrolní hlášení a postupně i reverse charge.

Další část z „VAT gap“, asi třetina, je způsobena úniky na tržbách – a míří proti tomu elektronická evidence tržeb.

Jako makroekonom říkám a podtrhuji – díky za to, že se nezvyšovaly daně a ekonomika dostala v tomto směru od politiků pokoj. Normální je v daňové politice klid a normální je daně pořádně vybírat. Nenormální je daně pořád měnit. A lepší výběr DPH přijde, když vydrží ekonomický růst a všechna tato opatření naběhnou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.