CZ EN

Žádná nová daň na parcely

Zdroj: Lidové noviny | 9.9.2014 | Rubrika: Názory | Strana: 11

V LN se objevila řada nepřesností ohledně DPH a stavebních parcel, údajně má ministerstvo financí připravovat jejich zdanění (Rodinné domky zdraží, kvůli nové dani, LN 4. 9.). Stavební pozemek je však již od zavedení DPH v Česku (od roku 1993) zdaněn, a to základní sazbou. K žádné změně tak nedochází.

Pokud jde o tzv. zasíťované pozemky (na kterých nebyla umístěna stavba – kromě inženýrské sítě), tyto pozemky nebyly podle zákona o DPH nikdy od daně osvobozeny. Osvobození od daně může být při prodeji uplatněno až po uplynutí lhůty stanovené zákonem (tři roky před rokem 2013 nebo pět let od roku 2013).

MF předložilo vládě ČR s navrženou účinností od 1. 1. 2015 novelu zákona o DPH, která obsahuje také některé změny s cílem zpřesnit a odstranit nejasnosti vyplývající ze změn účinných se zavedením nového občanského zákoníku od 1. 1. 2014. V novele je navrženo definovat stavební pozemek tak, aby byl přesněji naplněn cíl zákona a odstraněny možné nejasnosti.

V zásadě se vždy jedná o pozemek, na kterém má být zhotovena stavba. Nově je výslovně definováno, že kvalifikaci určitého pozemku jako stavebního způsobí i například provedení stavebních prací (úpravy terénu, výkopy, přivedení inženýrských sítí atd.) na tomto pozemku, ale i v jeho okolí. Je třeba zdůraznit, že musí jít vždy o stavební práce (úpravy), které směřují ke zhotovení stavby na pozemku, o jehož dodání stavebníkovi se jedná. Na tomto základě je pak provedeno rozhodnutí, zda prodej konkrétního pozemku podléhá DPH, protože jde o stavební pozemek, nebo zda je prodej pozemku od daně osvobozen (například louka, pole).

Pokud do současnosti docházelo u některých developerů k prodeji pozemků bez daně, i když bylo zřejmé, že na tomto pozemku bude zhotovena stavba, a to i tím způsobem, že inženýrské sítě byly přivedeny na hranici pozemku, nebo byl pozemek účelově rozdělen na různé parcely a docházelo k prodeji většiny parcel bez daně a pouze jedna parcela s inženýrskými sítěmi byla prodána s daní, takové jednání mohlo být posouzeno jako zneužití práva s cílem obcházení povinnosti přiznat daň. I za stávající právní úpravy by byl takový postup finančním úřadem napaden.

Účelem navržené úpravy, tedy nové definice stavebního pozemku, je výslovně postihnout i tyto případy a předejít výkladovým nejasnostem.

 

Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí pro daně a cla

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.